Serbest radikalleri vücut üzerinden hızla atmaya yardımcı olan dut yaprakları, kanser hücrelerinin yayılmasını engelleme konusunda da fayda gösterebilir. Ruhsal rahatsızlıklara da iyi geldiği bilinen yapraklar, çay haline getirilip tüketilmesi halinde depresyon gibi önemli rahatsızlıklara iyi gelebilir.
Dut yaprağı çayı geçmişten günümüze ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Ödem atmaya yardımcıdır. Egzamaya karşı etkili olduğu bilinmektedir.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Kaynayan suyun içerisine 4 adet kurutulmuş dut yapraklarını ekleyin. Bu şekilde yaklaşık 2 saat boyunca demlenmesini sağlayın. Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz. Dut yaprağı çayını yemeklerden önce içmek daha faydalı olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Dut yaprağından elde edeceğiniz çayı günde 2 bardaktan fazla tüketmeniz durumunda, mide sancıları veya kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Cildinize devamlı sürmeniz durumunda, bazı tahriş durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşırı şekilde tüketim, kusma gibi sorunlara neden olabilir.
Taze dut yapraklarından yapılan çay da metabolizmayı çalıştırır. Bu özelliği ile yağ yakımına ve kilo vermek isteyen kişilere yardımcı olur. Uzman diyetisyene danışılarak tüketilmesi önerilir.
Aynı zamanda dut yaprağı çayını sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yemeklerden önce tüketmek gerekir.
Dut meyvesi; başta C, E, K vitamini, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve demir olmak üzere vitamin ve mineral yönünden de çok zengindir. C vitamini, cilt sağlığı ve onarımı için önemlidir. Aynı zamanda vücudun normal fonksiyonlarının yürütülmesinde ve çeşitli enzimlerin çalışmasında da C vitamini büyük rol oynar.
Dut yaprağı çayı bağışıklık sistemini güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu sayede gribal enfeksiyonlara karşı vücuda direnç kazandırır. Aynı zamanda enfeksiyonların daha hızlı şekilde iyileşmesinde rol oynar.
Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir.
Dut yaprağının da çay olarak tüketilmesi zayıflamada yardımcı bir takviye olabilmektedir. Dut yaprağı çayı metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır ve yağların yakılmasında oldukça etkilidir. Bu sebeple zayıflama konusunda yarar görmek istiyorsanız yemeklerden önce bir bardak içmeniz fayda sağlayacaktır.
Dut yaprağı maskesi: 2-3 adet dut yaprağı, 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı balı bir kapta karıştırın. Karışımı yüzünüze uygulayın ve 15-20 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. Bu maske cildinizi nemlendirecek ve cilt tonunu dengeleyecektir.
1 litre suyu kaynatın. Ardından 3 ya da 4 adet kurutulmuş dut yaprağını kaynar suyun içine atın. Yaklaşık 2 saat ağzı kapalı bir şekilde bekletin. Demlenen dut yaprağı çayını her sabah kahvaltıdan önce ya da akşam yemekten önce aç karnına tüketebilirsiniz.
Çiğ veya pişmiş olarak yenebilir ve tatlı bir tadı vardır. Yapraklar tıbbi amaçlar için ve antioksidan kaynağı olarak kullanılır. Genellikle salatalarda malzeme olarak veya çay formunda demlenerek tüketilir. Dut yaprağı çayı faydaları ile bilinir.
Dut yaprakları cilt beyazlatmada ve leke gidermede etkili olduğu için kozmetik preparatlarda tercih edilir.
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
Dut kurusu kaynatıp içmek
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır. Şeker hastalarının derilerinde kapanmakta geciken yaralara karşı taze dut yaprağından hazırlanmış ve ılık olarak uygulanacak dut yaprağı çayının pansumanı iyi bir destekleyicidir.
Dut yaprağında mineral olarak kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum bulunur. Ayrıca C Vitamin açısından da zengindir (% 0.1-0.2). Folik asit (B9), B1 ve D vitaminini de içermektedir.
Dut, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Bu yüzden yazın taze dut yaprakları toplanır, kurutulur. Daha sonra dut yaprakları serin ve nem olmayan bir ortamda saklanır. Cam kavanoza konulan dut yaprakları daha uzun süre saklanabilmektedir.
- Sindirim sistemine yardımcı olur. İnsan vücudunun günlük ihtiyacının yüzde onunu tek başına karşılayabilen diyet lifi içermektedir. Bu diyet lifi, yiyeceklerin sindirim boyunca hareketini hızlandırarak kabızlık ve şişkinlik gibi oluşumları azaltmaktadır. Ayrıca kramp oluşumlarını da önleyici bir etki göstermektedir.
Bir tencereye su koyun ve kaynatın. Kaynayan suyun içine taze dut yapraklarını ekleyin ve kısık ateşte 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlenen çayı süzün ve bir fincana doldurun. İsteğe bağlı olarak bal veya limon ilave edebilirsiniz.
Dut yaprakları yıkanıp, kaynar suda biraz haşlanır. Yumuşadıktan sonra bir kaba alınır. Ben bu aşamada bir kez daha yıkayıp yeşil suyunu akıttım.
Saç sağlığına fayda sağlar;
Bu uygulama yanı zamanda saç derisi sağlığının korunmasını sağlar. Kepek sorunu olanlar da bu uygulamayı yapabilirler. Bunun dışında dut yaprakları da kaynatılarak saçlara uygulanabilir. Duy yaprağı suyuna ayrıca limon katılarak uygulanması daha etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri