Borç veya alacak hukuki anlamda edim olarak isimlendirilir.
Borç: Borçlar kanununa göre yerine getirilmesi gereken bir yükümlülüktür. Para ödeme, bir şeyi verme (teslim etme), bir şey yapma hatta bir şeyi yapmama şeklinde olabilir. 1. Edim: Borcun konusu olan her şeydir.
Borç: Bir kişiyi (borçluyu), diğer bir kişiye (alacaklıya) bir edimi yerine getirme (bir şey yapma, verme veya yapmama) yükümlülüğü altına sokan hukuki bir bağdır.
Eski dilde akit ya da mukavele denirdi.
Bir kimseyi bir başka kişiye bir şeyi verme, yapma veya yapmama yükümlülüğü altına sokan hukukî bir bağdır.
İlgili 37 soru bulundu
Borç çeşitleri kendi içerisinde 3'e ayrılmaktadır. Bireysel borçlar, kurumsal borçlar ve kamu borçları borç çeşitlerini oluşturur.
Daha dar mânada borç, taraflardan yalnız birisinin diğerine karşı yerine getirmekle yükümlü olduğu şeyi yani edimi ifade eder. Mecelle'nin 657. maddesindeki borç terimi de bu anlamdadır. Bu edim, herhangi bir şeyi yapma veya verme şeklinde müsbet olabileceği gibi yapmaktan kaçınma şeklinde menfi de olabilir.
Borçlar geçmişte olan işlemlerin veya gerçekleşen diğer olayların neticesinde oluşur. İşletmenin asıl faaliyet konusuya ilgili mal ve hizmet satın aldığı durumlarda; diğer işletmelere, kişi ve kurumlara olan senetsiz ve senetli borçlarının izlendiği hesaplardır.
Borcun Konusu
Kısaca belirtmek gerekirse, borç ilişkisine dayalı olarak, yapılması veya yapılmaması taahhüt edilen fiile edim (borcun mevzûu) denir.
Parça borcu yeryüzünde tek olan belirli bir malın taahhüt edilmesidir. Şu ev, şu araba, şu köle gibi. Borçlanılan mal bir eşya kategorisi içinden herhangi bir miktar ise burada cins borcundan söz edilir.
Borç ikrarı ya da borç tanıması bir kimsenin karşı tarafa belirli bir borcu olduğuna dair beyanıdır. Sebebi gösterilmeyen borç ikrarına soyut borç ikrarı denir.
Devletin mali anlamda güç durumda bulunduğu dönemlerde yeni bir anlaşma yapmak suretiyle borcun ödeme şekli ve süresini yeni esaslara bağlamasına moratoryum denir.
Aşırı Yararlanma ya da Gabin; iki taraf için borcu koşullandıran sözleşmelerde; taraflardan birinin diğerinin düşüncesizliğinden, tecrübesizliğinden veya zorda kalma halinden yararlanarak fayda etmesidir.
Borç ilişkisinin 3 unsuru vardır. Bunlar, “alacaklı”, “borçlu” ve “edim” unsurlarıdır.
Borç ilişkisi, üç öğeden oluşur. Bunlar, – borçlu, – alacaklı ve – borç ilişkisinin konusunu oluşturan edimdir.
Borçlar hukukunun temel ilkeleri arasında; irade özgürlüğü, nispilik, dürüstlük, kusurlu sorumluluk, karşılılık, borçlu ikametinde ifa ve tarafların aleyhine borç ilişkisi kurulmaması ilkesi yer almaktadır. Bu ilkeler doğrultusunda borçlar hukukunda davlar görülür.
Yani Borçlar hukuku kısaca taraflar arasındaki borç ilişkilerini düzenleyen hukuk dalıdır. Borcun kaynakları ise borç ilişkisini doğuran sebeplerdir. Borcun kaynakları; sözleşme, haksız fiil, sebepsiz zenginleşme olarak sayılabilir.
Bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır.
Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Borçlar Hukuku (kanun), Atatürk Uluslararası Barış Ödülü Tüzüğü, Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği.
sorusu şöyle yanıtlanır: Ortaklıklarda, taşınmaz malların eskimelerine, aşınmalarına karşılık olarak yıllık kârdan ayrılan belli orandaki paya amortisman denir. Ayrıca bu terim, bir borcun belli zamanlarda, azar azar ödenmesi anlamına da gelir.
Borçlar geçmişte olan işlemlerin veya gerçekleşen diğer olayların neticesinde oluşur. İşletmenin asıl faaliyet konusuya ilgili mal ve hizmet satın aldığı durumlarda; diğer işletmelere, kişi ve kurumlara olan senetsiz ve senetli borçlarının izlendiği hesaplardır [1].
Borç, en basit haliyle bir tarafın diğer bir taraftan para ödünç almasıdır. Alıcı taraf, bu borcu sağlayan tarafa belirli bir zaman aralığında ve anlaşılan faiz oranı üzerinden borcunu ödemek zorundadır. Borç alan taraf bir birey olacağı gibi bir kuruluş da olabilir.
Bu kelimenin birçok eş anlamlı kelimesi vardır. Ancak en meşhur olanları şunlardır: Vecibe, kredi, deyn, zimet ve ödev kelimeleridir.
Bir kişi ya da şirketin karşı tarafa ödemesi gereken para tutarı ya da taahhüt ettiği iş/eylemdir.
Güncel borç olarak adlandırılan toplam borç tutarı, bir dönem içinde tarafınızdan yapılan taksitli ve taksitsiz harcamaların tutarını ifade eder. Son ödeme tarihi ise ilgili borç tutarının ödenmesi için verilen son tarihtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri