İcra takibine konu olan asıl alacağın faizi, genellikle alacaklı ve borçlu arasında yapılan sözleşmede belirlenmektedir. Ancak alacaklılar bazen icra takiplerinde fahiş, yüksek faiz talep edebilmektedirler. Öyle ki bazı durumlarda icra takiplerinde talep edilen faiz tutarları ana parayı bile geçebilmektedir.
Faiz hukuki işlemden ya da kanun- dan kaynaklanır. Faizin mevcudiyeti asıl alacağa bağlı olmakla birlikte faiz ayrı bir alacaktır. Bu nedenle faiz asıl alacakla birlikte ya da asıl alacaktan ayrı olarak dava edilebilir. Faiz talebinin derdest davada ıslah yoluyla ileri sürülmesi de müm- kündür.
BASİT FAİZ:
Anaparanın sürenin sonuna kadar sabit tutularak faiz tutarının hesaplandığı faiz metodudur. Yani basit faiz, faize faizin işletilmediği sadece anaparaya faizin işletildiği faiz metodudur.
Sözleşme ile kararlaştırılmış olan faiz oranı icra takibine konu edilir. Sözleşme ile belirlenmemiş ise faiz oranı yıllık %9 olarak hesaplamaya dâhil edilir. Sözleşme ile belirlenmemiş ise faiz oranı yıllık %9'dur. Borç konusu ticari iş niteliğinde ise yıllık %16,75 faiz uygulanır.
Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse bu ödeme yıllık yüzde oniki oranı üzerinden yapılır. Cumhurbaşkanı, bu oranı aylık olarak belirlemeye, yüzde onuna kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya yetkilidir.
İlgili 43 soru bulundu
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak.
Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %3,66 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
Çünkü icra takiplerinin neredeyse tamamı Borçlar Kanunu 100. maddeye göre kısmi ödemelerin öncelikle faiz ve ferilere mahsup edileceğine ilişkin kayıtlar içermektedir. Bu hüküm gereğince borçlu tarafından yapılan ve toplam alacağın tamamını karşılamayan ödemeler önce faiz ve takip masraflarına mahsup edilmektedir.
Alacaklı tarafından gönderilen ödeme emrinin içeriğinde asıl borca ilişkin faiz de talep edilebilir. Bu durumda borçlunun, borca itirazla birlikte borcun fer-i niteliğinde olan faize de itiraz etmesi gerekir. Aksi durumda, asıl borca karşı takip dursa da, ödeme emrindeki faiz miktarı kesinleşecektir.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Günlük, Aylık ve Yıllık Mevduat Hesaplama Formülü
(Anapara / 100) * (faiz oranı) * yıl sayısı = yıllık faiz getirisi formüllerini kullanabilirsiniz. Gün yerine iki aylık, üç aylık ya da altı aylık gibi zaman dilimlerini yazarak, aynı formül ile kazancınızı hesaplayabilirsiniz.
Anapara faizi (kapital faiz), en basit şekilde, belirli bir süre para alaca- ğından yoksun kalmanın karşılığı ve medeni semeresi olarak ifade edilebilir. Anapara faizi, borcun iadesinin gerektiği ana (vadeye) kadar ödenen karşılıktır.
işleyen zamana ve faiz oranına göre faiz miktarı asıl alacağı geçebilir.
Zira icra dairesine yapılan ödeme ile ödeme yapılan tutar kadar borca artık faiz işlemeyecektir. Ancak işveren işçi istifa etmeden önce faizi işçiye mahsup etmemek kaydıyla kesintiyi icra dairesine faizi ile beraber öder ve işçinin diğer zararlarını karşılarsa işçi artık haklı nedenle işten ayrılamaz.
3- Borçlar Kanununun 104/son maddesi hükmü gereği faize faiz yürütülmesi yasaklanmıştır.
İcra takibi faiz oranı buna göre işlemektedir. Dava süresine kadar geçen sürece "işlenmiş faiz" uygulanırken, borçlu kişiden alınacak miktar süresine kadar geçen aşamada "işlenmemiş faiz" uygulaması yapılmaktadır.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Borçlar Kanunu'ndaki 10 yıllık zamanaşımı süresi icra takiplerinde de uygulama alanı bulmaktadır. İcra dosyası takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmışsa, dosya 10 yıllık zamanaşımı süresinin geçmesiyle tamamen ortadan kalkar.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Borçların silinmesi için vatandaşın borcu için icra sürecinin başlamış olması şartı aranıyor. Vatandaşın borcu var ancak icraya işlem başlamamışsa kapsama girmeyecek. 15 Ağustos tarihinden sonra icra başlamış borçlar kapsamda olmayacak. Silinecek borçlarda sınır 2 bin lira olacak.
Borçlu borcu taksitlendirebilir mi ? İİK 111 maddesi borcun taksitlendirmesini düzenler. Borçlunun borcu taksitlendirmek için icra müdürlüğüne talepte bulunması mümkündür. Borçluların tamamı ödeme vaadi ile taksit istemekte ancak taksit geldiğinde sürekli ertelemektedir.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Kredi borcunun ödenmemesi, kredi notunun düşmesine sebep olan faktörler arasındadır. Hakkında yasal takip başlatılmış bir kredi borcu, kara listeye alınmanıza neden olur. Kara listeye girdiğinizde 5 yıl boyunca herhangi bir bankadan kredi alamazsınız. Benzer şekilde yaptığınız kredi kartı başvuruları da reddedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri