Bitki uyanmaya eğilimli. Bunun için hem küfe karşı, hem de kozalak akarına karşı, özellikle mevsim normallerinin üzerinde giden sıcaklığın sonradan zirai dona çevirme ihtimaline karşı bordo bulamacı (mantar hastalıklarına karşı uygulama) diye bir uygulama da yapılıyor.
Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır. Şubat-Mart ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda Bordo Bulamacı yapılır.
Doğal Tarım yöntemleri gibi. Bordo bulamacı balıklara, büyük ve küçük baş hayvanlara ve toprakta bakır sülfat miktarı yükseldiğinde de tüm toprak canlılarına, en başta solucanlara zararlıdır. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, yaparken veya kullanırken maske ve plastik elbise giymeniz şart.
Aynı şekilde 100 gr göztaşı başka bir plastik kovaya konur ve üzerine iki litre su ilave edilerek tahta sopa ile karıştırılır. 10 Lt lik Pompaya bir miktar su konur. Bunun üzerine önce hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır.
Hazırlanan bulamacı sonbaharda meyve ağaçlarının yapraklarının %75'i. döküldükten sonra kış süresince, ilkbaharda ise gözler. patlamadan bir hafta önce uygulayabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
%2'lik Bordo Bulamacı Hazırlamak için 2 kg göztaşı ve 2 kg sönmüş veya 1 kg sönmemiş kirece ve bunları eritmek ve karıştırmak için 1 adet 100 lt'lik 1 adet 50 plastik veya ağaç fıçı, beton havuz, plastik kova, süzmek için tülbent, ağaç sopa(karıştırıcı)gibi malzemelere ihtiyaç vardır.
1. Yapraklı dönemde bordo bulamacı yapılmamalıdır. 2. Bordo Bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmiş su ilave edilir, aksi halde ilacın yapısı bozulur ve karışım olmaz.
İçerisinde bulamaç kalmamalıdır. Ayrıca ilaçlama yapılacağı zamanki hava koşulları çok önemlidir. Eğer yağmur beklentisi varsa ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü ilaçlamadan sonra yaklaşık 10 saat süre içerisinde yağmur yağacak olursa ilaç gerekli etkiyi yapamadan yıkanmış olur.
Kasım ile Şubat ayı sonu arasındaki yapraksız dönemde önleyici faaliyet olarak bordo bulamacı veya gülleci bulamacı(Kaliforniya Bulamacı) uygulaması yapılabilir.
CoppaFort içerdiği bakırın yavaş salınımıyla uzun süre ortamda kalarak bakteriyel ve mantari hastalıklardan korur. Bordo bulamacı yerine diğer meyve ağaçlarında olduğu gibi fındık bahçelerinde de güvenle kullanılır.
Kasım – Aralık 'ta Yaprakların 3/4'ü yada tamamı döküldükten sonra %2 dozda Borda Bulamacı yapılır. Şubat ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce %1 dozda Borda Bulamacı yapılır. Mayıs – Haziranda yaprak zararlıları görüldüğünde insektisit (böcek) ilaçları kullanılmalıdır.
3.İlaçlama: Meyve ağaçları çiçek açtıktan sonra çiçek taç yapraklarının %70-80 ni dökülünce herhangi bir karaleke ilacı ile ilaçlanır. Çok yağışlı bölgelerde ise 4.ve 5. ilaçlamada yapılabilinir.
Uyanmaya başlayan bağlarda, sürgün boyları bir karışa ulaştığında bordo bulamacı atılabiliyor. Zeytinde halkalı leke hastalığına karşı, sürgün öncesinde şubat ayında %1.5, çiçek açmadan önce nisan ayında ise %1 oranında uygulama gerçekleştiriliyor.
- Fındık bahçelerinde birinci yarısı şubat mart aylarında yapraklanma başlangıcında uygulanan azotlu gübrenin ikinci yarısı Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren Haziran ayının ikinci yarısına kadar analizlerde önerilen miktarlarda verilir.
Fındık ağacı bakımında sıcaklık çok önemlidir. Genel sıcaklığın en fazla 36 - 38 derece olması gerekir. Fazla sulama isteyen bir ağaç olmamasına rağmen özellikle Haziran ve Temmuz aylarında nem oranlarının dengelenmesi için sulaması yapılmalıdır. Bakımlarında çapalama ve gübreleme ise oldukça önemlidir.
Nisan; Mart ayı içinde azotlu gübre toprağa verilemediyse, bu aydada uygulama yapılabilir. Mayıs; Tavsiye edilen azotlu gübrenin diğer yarısı, mayıs ayının sonlarına doğru, aynı mart ayında olduğu gibi uygulanır.
1 litre suya 2 yemek kaşığı (20ml) 10 litre suya 1 su bardağı (200ml) 100 litre suya 2 litre. 1000 litre (1 Ton) suya 20 litre eklenerek uygulanır.
Gülleci bulamacı kükürt ile kireç karışımı sonucunda ortaya çıkan bir çözeltidir. Gülleci bulamacının Ph derecesi 10.7'dir. Gülleci bulamacı toprak düzenlemede, zararlı böceklerden ve kurtlardan kurtulmada aynı zamanda bitkileri korumada kullanılır.
Bitkileri büyütürken onları hastalıklardan uzak tutmak veya hasta olduklarında tedavi etmek oldukça önemlidir. Hem bitkilerin hastalıklardan kurtulmasını sağlayan hem de hastalıklara karşı önleyici olarak kullanılan bordo bulamacı, domates fideleri üzerinde de kullanılır.
Göztaşı bir torba veya sepet içinde bu suya sarkıtılarak eritilir. Bu şekilde hazırlanmış göztaşı eriği yavaş yavaş 100 litrelik kapta bulunan kireçli su üzerine dökülür ve bir ağaç sopa ile devamlı karıştırılarak çivit mavisi bir bulamaç elde edilir.
Bakır sülfat tek başına yakıcı bir madde olduğundan kireç ile karıştırılıp su ile seyretilerek kullanılır. Bu hem bitkilere zarar vermesini engeller, hem de ağaç gövdesindeki kalıcılığını arttırır. Uygulama zamanı ağaçlar uyanmadan, erken ilk bahardan itibaren meyve oluşumuna kadar devam eder.
2-4 saat içinde veya 4 saatin dışında yağmur yağarsa, temelde makyaj spreyi yapmaya gerek yoktur. İlaçlamadan sonra, tek seferlik 10 mm'den az yağış olursa, yeniden püskürtmeye gerek yoktur; Tek seferlik yağış 10 mm'yi aşarsa, ilaçlar arasındaki aralık 8 saati geçmez ve sprey tekrar yarıya indirilmelidir.
Zeytinde halkalı leke hastalığı : Zeytinler sürgün vermeden önce Şubat ayında %1,5'luk, zeytin ağaçları çiçek açmadan önce nisan ayında da %1'lik bordo bulamacı uygulanır.
Bunun dışında meyve ağaçlarında çiçek açmayı geçiktirmek için alınan bir takım tedbirler var. Bunlardan bir tanesi de bordo bulamacı dediğimiz göz taşı ve kireç karışımı ile ağaçların yıkanması süratiyle çiçek açmayı geçiktirmeye çalışıyor çiftçilerimiz.
MANTAR İLACI FUNGİSİT
Bordocan 20 wp Bordo bulamacı Bordo bulamacı, zeytin, asma, elma, şeftali, kayısı gibi hemen her tür meyve ağacında ve gül, taflan, pittosporum gibi odun gövdeli peyzaj bitkilerinde fungal ve bakteriyel kökenli bir çok hastalık etmenine karşı uygulanan geniş etkili bir zirai ilaçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri