Bordo Bulamacı; şeftalide 'Yaprak Kıvırcıklığı', yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında 'Karaleke' ve 'Ateş Yanıklığı', sert çekirdekli meyve ağaçlarında 'Bakteriyel Kanser' 'Yaprak Delen' ve 'Dal Yanıklığı', eriklerde 'Cep Hastalığı', cevizde 'Antraknoz', yosunlaşmalar gibi birçok hastalığa karşı kullanılabilen tarım ...
Sert veya yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarına, antepfıstığı, kayısı, şeftali , armut, ayva, zeytin, vişne ve sebzelerde; karpuz, kavun, salatalık, domates, patates gibi kabakgillere sıvı bordo bulamacı kullanılır.
Bordo Bulamacı Hangi Ağaçlara Atılır? Bordo bulamacı, sert ve yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarına, zeytine, üzüm bağına, gül, taflan, pittosporum gibi odun gövdeli peyzaj bitkilerine kullanılabiliyor.
Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez kullanılmakta olan bordo bulamacı kullanıldığı zamana göre Göztaşı ve Kireç oranlarıda değişmekte olduğundan o oranlara göre de adlandırılmakta ve Sonbahar da % 2'lik ve ilkbaharda %1'lik bordo bulamacı uygulanmaktadır.
Bordo bulamacı; yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında, karaleke ve ateş yanıklığı hastalığına, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ile yaprak delen ve dal yanıklığı hastalığına, eriklerde cep hastalığı, şeftalide yaprak kıvırcıklığı, cevizde antraknoz- yosunlaşmalar gibi birçok hastalığa karşı ...
İlgili 43 soru bulundu
3.İlaçlama: Meyve ağaçları çiçek açtıktan sonra çiçek taç yapraklarının %70-80 ni dökülünce herhangi bir karaleke ilacı ile ilaçlanır. Çok yağışlı bölgelerde ise 4.ve 5. ilaçlamada yapılabilinir.
Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
Hem bitkilerin hastalıklardan kurtulmasını sağlayan hem de hastalıklara karşı önleyici olarak kullanılan bordo bulamacı, domates fideleri üzerinde de kullanılır.
Doğal Tarım yöntemleri gibi. Bordo bulamacı balıklara, büyük ve küçük baş hayvanlara ve toprakta bakır sülfat miktarı yükseldiğinde de tüm toprak canlılarına, en başta solucanlara zararlıdır. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, yaparken veya kullanırken maske ve plastik elbise giymeniz şart.
%2'lik Bordo Bulamacı Hazırlamak için 2 kg göztaşı ve 2 kg sönmüş veya 1 kg sönmemiş kirece ve bunları eritmek ve karıştırmak için 1 adet 100 lt'lik 1 adet 50 plastik veya ağaç fıçı, beton havuz, plastik kova, süzmek için tülbent, ağaç sopa(karıştırıcı)gibi malzemelere ihtiyaç vardır.
Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez kullanılmakta olan bordo bulamacı kullanıldığı zamana göre Göztaşı ve Kireç oranlarıda değişmekte olduğundan o oranlara göre de adlandırılmakta ve Sonbahar da % 2'lik ve ilkbaharda %1'lik bordo bulamacı uygulanmaktadır.
Bunun dışında meyve ağaçlarında çiçek açmayı geçiktirmek için alınan bir takım tedbirler var. Bunlardan bir tanesi de bordo bulamacı dediğimiz göz taşı ve kireç karışımı ile ağaçların yıkanması süratiyle çiçek açmayı geçiktirmeye çalışıyor çiftçilerimiz.
Ağaçlar, baharda gözler uyanmadan önce, koruyucu bir fungisit (%2'lik bordo bulamacı) ile ilaçlanmalıdır.
İçerisinde bulamaç kalmamalıdır. Ayrıca ilaçlama yapılacağı zamanki hava koşulları çok önemlidir. Eğer yağmur beklentisi varsa ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü ilaçlamadan sonra yaklaşık 10 saat süre içerisinde yağmur yağacak olursa ilaç gerekli etkiyi yapamadan yıkanmış olur.
Bakır sülfat tek başına yakıcı bir madde olduğundan kireç ile karıştırılıp su ile seyretilerek kullanılır. Bu hem bitkilere zarar vermesini engeller, hem de ağaç gövdesindeki kalıcılığını arttırır. Uygulama zamanı ağaçlar uyanmadan, erken ilk bahardan itibaren meyve oluşumuna kadar devam eder.
CoppaFort içerdiği bakırın yavaş salınımıyla uzun süre ortamda kalarak bakteriyel ve mantari hastalıklardan korur. Bordo bulamacı yerine diğer meyve ağaçlarında olduğu gibi fındık bahçelerinde de güvenle kullanılır.
Gözler. uyanmadan önce uygulanacak olan “Bordo Bulamacı” ile ağaçların soğuğa karşı direnci artarken hastalıklara. karşı korunması da sağlanmaktadır.
İlaçlama, ağaçların kış uykusunda olduğu dönemde ve en geç gözler uyanmadan iki hafta öncesine kadar yapılmalıdır.
İbreli ağaçlarınızda fungus (Mantar) etmenli bir hastalık yoksa, bordo bulamacı yapmanın bir faydası olamaz. Bordo bulamacını ibreli ağaçlarınıza kullanmayınız.
Özellikle sonbaharda hasattan sonra ve ilkbaharda çiçek gözleri uyanmadan önce zeytin ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, ertesi yıl olabilecek potansiyel hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir mücadele yapılmış olunur.
SUPER CAPTAN'H® 50 F. Süper Captan'h® 50 F, elma, bağ, kayısı ve domateste görülen çeşitli mantar hastalıklarına karşı koruyucu ve tedavi edici özelliğe sahip bir fungisittir.
Güllerde pas hastalığına, mildiyö hastalığına, lalelerde botrytis yanıklığına karşı bordo bulamacı atıldığında hastalık önlenmektedir.
Göztaşı bir torba veya sepet içinde bu suya sarkıtılarak eritilir. Bu şekilde hazırlanmış göztaşı eriği yavaş yavaş 100 litrelik kapta bulunan kireçli su üzerine dökülür ve bir ağaç sopa ile devamlı karıştırılarak çivit mavisi bir bulamaç elde edilir.
Özellikle sonbaharda hasattan sonra ve ilkbaharda çiçek gözleri uyanmadan önce kayısı ve diğer sert çekirdekli meyve ağaçlarında bordo bulamacı uygulandığında, ertesi yıl olabilecek potansiyel hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir mücadele yapılmış olunur.
4. Organik Tarımda Bitki Hastalık ve Zararlılarının Kontrolünde Kullanılan Bazı Ürünler: Balmumu, kaya tozu, kükürt, bordo bulamacı, sodyum silikat, sodyum bikarbonat, potasyum sabunu (Arap sabunu), bitkisel, hayvansal yağlar ile parafin yağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri