İşlemci Arıza Belirtileri Sistem yavaş çalışır veya donma oluşur. Sistemde çökme ya da kilitlenme meydana gelir. Olması gerekenden fazla sıcaklık artışı söz konusudur. Sistem çalışmayı reddeder veya kendini kapatır.
Eğer bilgisayarınız beklenmedik şekilde yavaşlar, sık sık donar veya mavi ekran hataları veriyorsa, bu durum işlemcinin arızalandığının bir göstergesi olabilir. Diğer belirgin belirtiler arasında sistemin aniden kapanması veya bilgisayarın normalden daha yüksek sıcaklıkta çalışması da yer alır.
İşlemcilerin bozulmasında ki ana neden, bileşeni doğru şekilde temizlememek ve bakımlarını yapmamaktan kaynaklıdır. Temizlik işlemi dediğimiz olay, işlemci üzerinde biriken tozları ve kir katmanını yok etmek demektir.
Bozuksa pc açılmaz ya da sorun yaşatır zaten.
İlgili 35 soru bulundu
(dışarıdan müdahale hariç) 8 ila 10 yıl gider.
İşlemcilerin ayrıca kaç çekirdekli olduğuna göre yaptığı işlemlerin hızı, dolayısıyla bilgisayarın performansı da etkilenmektedir. Üst düzey bir bilgisayar arayanlar için 16 çekirdeğe varan işlemciler ön plana çıkarken, 2 ya da 4 çekirdekli işlemciler ise gündelik kullanımda fazlasıyla yeterli olmaktadır.
İşlemcinin kendisini temizlemek için, özel bir temizleyici sprey kullanabilirsiniz. Ancak, bu spreyi dikkatli bir şekilde kullanmalı ve işlemcinin üzerinde kalıntı bırakmamalısınız. Son olarak, fanı yerine takın ve bilgisayarınızı tekrar çalıştırın.
Bir işlemci yandığında, yapacak hiçbir şey yoktur. Transistörler gözle görülemeyecek kadar küçük olduklarından dolayı tamir işlemi de yapılamaz. Böyle bir durumda işlemciniz çöp olacaktır.
Anakart Arızalarının Belirtileri
Bilgisayarınızın açılmaması veya çalıştırılması zorlaşması Ekran kartı veya işlemci hataları Yavaşlamış sistem performansı Çoklu donanım sorunları (örneğin, USB portlarının çalışmaması)
elektriksel sorunlar ve birde kullanıcı kaynaklı fiziki müdahaleden olayı oluşan sorunlar işlemcilerin tamir edilecek kısım sadece pin kısımlarıdır bunun haricinde bir onarım mümkün değildir teknik servisimizde hasar görmüş ve tamamen kopmuş işlemci pinlerinin onarım hizmeti vardır.
CPU üzerindeki termal macunu en iyi aseton temizler. Ama temizlerken başka yerlere bulaştırmamak için önce fazlalıkları asetonlu pamukla, kalanları da pamuklu çubukla temizleyebilirsin.
Cihazın içinde biriken toz, anakartın bozulmasına sebep olur. Televizyon zaman zaman küçük bir el süpürgesiyle temizlenerek bozulmalara karşı önlem alınabilir. Ancak anakart yanmasının en büyük sebebi voltaj dengesizliğidir.
Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi işlemci zarar görse sistemi açılmaz konuma getirir.
işlemci resetleme diye bir şey yoktur. modelu bios yüklediğiniz için o MODu gerçekte yapmanız geekecek. bios sökülecek orijinal bios yazılacak. sonra yeniden takılacak. ardından cihazınız çalışır.
İşlemci (CPU) Aşırı Isınma Durumunda Hasar Görür mü? Bu soruya hayır denilebilir. Çünkü işlemci hiçbir şekilde sisteminiz bir işlemcinin hasar görecek kadar ısınmasına izin vermez. Gerçek saat diliminde çalışan bir işlemci ki genellikle masaüstü bilgisayarlarda ısınma problemi yaşanmaz.
Bilgisayarınızın havalandırma kanallarının tıkanması veya yetersiz olması, ısının içeride hapsolmasına neden olur. İkinci etken ise toz ve kir birikintileri. İşlemcinin etrafında biriken toz, ısıyı dağıtmayı zorlaştırır. Üçüncüsü ise, işlemci üzerindeki termal macunun eskimiş veya yetersiz olması.
İşlemciniz yüksek derecelerde kullanıldığı için işlemcinizin üzerinden bulunan termal macun erimiş olmalıdır. İşlemcinizin termal macununu yeniledikten sonra sıcaklık sorununuz geçecektir.
Genel olarak işlemci sıcaklığı normal kullanımlarda 40 ile 55 derece aralarında seyreder. 65 derecenin üzerine çıkılan sıcaklıklar, donanımlar için kritik sorunlara yol açabilir.
Termal macun ne kadar sürede yenilenmeli? Bazı termal macunlar 8 yıla kadar dayanıklı olsa da, fan temizliği ile beraber, yılda bir kere hem soğutucularınızı hem de macununuzu yenilemenizi tavsiye ediyoruz.
Termal macun yenileme sıklığını işlemcinizin ısınma oranına göre belirleyebilirsiniz. Örneğin, cihazınızda işlemciyi soğuk tutan gelişmiş bir fan sistemi varsa macun yenileme işlemini 2-3 yılda bir yapmanız yeterli olur.
Ortalama olarak 1 ya da 1,5 GHz işlemci hızı genellikle iş amaçlı kullanımda yeterli oluyor. Eğer tasarım işiyle uğraşıyorsanız ya da kullandığınız yüksek performanslı uygulamalar varsa bu durumda daha yüksek işlemci hızı ihtiyacınızı karşılıyor.
Bir işlemcinin GHz hızının ve çekirdeğinin yüksek olması o sistemin daha fazla hızlı işlem yapmasına yardımcı olmaktadır. Kısacası iki işlemci arasında 2.3 GHz ve 2.5 Ghz karşılaştırıldığında, 2.5 GHz her zaman daha hızlı işlem yapacaktır.
İşlemci Seçiminde Ghz Ne Kadar Önemli? İşlemci seçiminde GHz çok önemlidir çünkü bu, işlemcinin her saniyede gerçekleştirebileceği işlemlerin sayısını belirler. Daha yüksek GHz sayısı, daha hızlı işlemler yapmanıza olanak tanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri