Bordrolama ve Özlük İşleri Nedir, Ne İşe Yarar? İşletmeler iş kanununa göre çalışanlarının maaşlarından yapılan kesintileri, varsa ek ödemeleri bordroya işlemek zorundadır. Maaş ödemesi ve bordro oluşturma sürecinin tamamı bordrolama süreci olarak adlandırılır.
Bordro, işverenin personeline her ay yaptığı iş karşılığında ödediği ücreti gösteren belgedir. Belgede ödenen ücretin yanı sıra bütün vergiler ve kesintiler de yer alır. İlgili doküman personel çalışmaya devam ettikçe periyodik olarak düzenlenir.
En net ifadeyle işverenlerin işçilerine ödemiş oldukları ücreti, vergileri ve kesintileri detaylı bir biçimde gösteren belgeye maaş bordrosu denir. Bu belgeler, işletmelerin muhasebecileri tarafından düzenli olarak hazırlanmaktadır. Belirli bir hesaplama biçimiyle hazırlanan belgeler, işverenlere sunulmaktadır.
Bordro hesaplamasında dikkate alınması gereken ilk unsurlardan biri sigorta primleridir. Bu kapsamda, hem işçi hem de işveren payı olarak belirlenen SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) prim ödemeleri, brüt ücret üzerinden hesaplanarak kesinti olarak dikkate alınır.
Genel ve kısa tabiriyle bordro, "işveren tarafından her ay işçiye ödenmesi gereken ücretin ve ücret üzerinden yapılan yasal ve özel kesintilerin gösterildiği kıymetli bir evraktır." Maaş bordrosu, işverenin işçiye ücret ödeme yükümlülüğünü beyan ettiğini kanıtlayan belge niteliğindedir.
İlgili 21 soru bulundu
Bordro ve özlük işleri uzmanı, yeni işe başlayan personelin işe giriş evraklarını hazırlamak, maaş bordrosunu düzenlemek ve personel işten ayrılana kadar özlük hakları ile ilgili tüm süreci takip etmekle sorumludur.
Bordro işverenin kendisi tarafından oluşturulur. Maaş bordrosu söz konusu ödemenin yasal bir şekilde yapıldığını gösterir. İçerisinde yer alması gereken bilgiler, söz konusu işlemin tabi tutulduğu kanuna göre değişiklik gösterir.
e-Bordro Ne Zaman Çıkar? Memurlar için maaş bordroları her ayın 14. gününü de yayınlanır. Ayın 14. gününde elektronik bordrolar e-Devlet sistemine yüklenmiş olur.
Puantaj Kartı
Puantaj kartında ayın günlerine ait kutucuklar yer alır. Yine puantaj defterinde olduğu gibi haftalık tatiller, resmî tatiller kartta yer alır. Çalışanların yaptığı fazla mesai saatleri de gün kutucuğunun yanında bulunan bölmeye puantör tarafından eklenir.
Genel ve özel bütçeli kurumlarda çalışan ve maaşları KBS üzerinden hesaplanan personelin maaş bordroları her ayın 14' ü sabahından itibaren e-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait maaş bordroları ise her zaman alınabilmektedir.
Bordro, işverenin personeline her ay yaptığı iş karşılığı olarak ödediği ücreti kayıt altına aldığı belgedir. İşverenler, her ay ödedikleri maaşları bordrolaştırmak ve kayıt altına almak zorundadır. Maaş bordrosu, her ay periyodik olarak hazırlanıp ilgili kurumlara iletilmelidir.
Maaş bordrosu, E-Devlet üzerinden temin edilebiliyor. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilir.
maddesinde “İşverenler her ay ödedikleri ücretler için (Ücret bordrosu) tutmaya mecburdurlar. Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf olan ücretlerle diğer ücret (...) üzerinden vergiye tabi hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri için bordro tutulmaz.
İş verenler her ay ödedikleri maaşları bordrolamak ve kaydını tutmak mecburiyetindedirler. Bir önceki aya ait olan bordro bir sonraki ayın en geç 20'sine kadar hazırlanmalı ve işçiye teslim edilmek üzere hazır hale getirilmelidir.
Bordrolama hizmeti, iş yerinde çeşitli amaçlarla hazırlanan, tüm faaliyetlerin hukuka uygun bir şekilde belgelenmesini sağlayan bir hizmettir. Teknik bordrolama hizmeti, her çalışanın tüm maaş ve hak edişlerini kanunlara göre verileri gizli tutarak düzenlemektir.
Hesaplanma işlemlerinin yapılmasına da bordrolama adı verilir. Damga vergisi, SGK gelir vergisi ve asgari geçim indirimi gibi birçok vergi çeşitlerinin hesaplanması da bordro uygulamaları olarak nitelendirilir. Genel olarak bordro, bir hesabın tüm ayrıntılarının gösterilmesi için hazırlanmış çizelgedir.
Bordro sürecinin başlangıç noktasını, genel adıyla zaman kartları olarak bilinen veri giriş araçları oluşturmaktadır. Zaman kartları, personelin işe geliş gidiş saatlerini kaydetmeye yarayan en temel veridir.
Maaş bordrosunun imzalanması ile birlikte işçi artık bordroda yazan çalışma saati kadar fazla çalışma yaptığını kabul etmiş sayılacaktır. Artık bir yazılı delil vardır ve davanın tarafları bu yazılı delili kabul etmişlerdir.
İş Kanunu böyle bir belgeden bahsetmezken, sosyal güvenlik ve vergi mevzuatı gereğince bordronun düzenlenmesi ve işçiye imzalatılması gerekmektedir. İşyerlerinde ücret bordrosu düzenleyen personelin sıkıntılarından biri, işçilere bordro ve ücret hesap pusulası imzalatmaktır.
Bilindiği üzere memurlar maaş günlerinde 1 gün önce yani her ayın 14'ünde memur maaşları bordroları yayınlanıyor.
4857 sayılı İş Kanunu 99.maddesi gereğince; işten ayrılan işçiye Çalışma Belgesi vermemek, belgeye gerçeğe aykırı bilgi yazmak durumunda işverene 2018 yılı için her personel için 167- TL idari para cezası verileceği belirtilmiştir.
Kamuda çalışan memurlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti ile e-Devlet sistemi üzerinden maaş sorgulama işlemi yapabilirler.
Eğer işyerinizde bir muhasebe departmanı varsa, orada maaş bordrosu talebinde bulunabilirsiniz. Eğer işyerinizde bir muhasebe departmanı yoksa, işyeri sahibi veya yöneticisiyle iletişim kurarak maaş bordrosu talebinde bulunabilirsiniz.
Özel sektörde çalışanlar maaş bordrosu alabilmek için çalıştıkları kurumun İnsan Kaynakları departmanına başvurarak maaş bordrolarını alabilir. Memurlar bordro sorgulamalarını E devlet üzerinden yapabilir.
Bordro hazırlarken yıllık izinlerin gösterilmesi, ödeme türünün detaylandırılması, mesai saatleri alanlarının doldurulması, AGİ dahil gelir vergisinin gösterilmesi ve teknolojiden yararlanılması gerekiyor. Maaş bordrosu yapılırken işverenden SSK primi işveren payı ve işsizlik sigortası işveren payı kesintisi yapılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri