Zahter, yoğun lif içeren besinlerden biridir. Bu özelliği sayesinde özellikle diyet yapanlar için hem tokluk hissi sağlamanın hem de sindirimi hızlandırmanın en etkili yardımcılarından biri olmaktadır.
KAHVALTILIK ZAHTER NASIL TÜKETİLİR
Kahvaltılık zahteri bir kaseye zeytin yağını başka kaseye koyarız ve ekmeğimizi ilk başta zeytin yağına batırıp sonrasında zahtere batırırız. Editörün Notu: Eğer kahvaltılık zahter tüketmek isterseniz. Siyah zeytin ile tüketmelisiniz.
Kahvaltılık zahter olarak adlandırılan ve piyasada bu isimle satılan ürün ise bir baharat karışımıdır. İçinde zahter tozunun da olduğu bu karışımda rezene, kimyon, kişniş, susam, tuz, karabiber ve yörelere göre diğer farklı baharat ve çeşniler yer alır.
Zahter Çayının Zararları ve Yan Etkileri
Kronik bir hastalığı olan kişiler, doktoruna danışarak alabilir. Guatr hastalığı yaşayanlar da yine uzman görüşü almalıdır. Zahter çayı hassas bünyelerde mide bulantısına neden olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Zahter antioksidan özellikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Grip, nezle gibi kış hastalıklarından tutun da birçok kanser türüne kadar, vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor. Vücuda enerji veriyor, yorgunluk hissini azaltıyor.
Zahterin antioksidan, antibakteriyal, antiviral ve analjezik etkisi sayesinde kapalı olan yara üstünün enfeksiyon kapmadığını ifade ederek, "Elde ettiğimiz ürün, özellikle yanıktan yatak yarası ve şeker hastalığına bağlı yaralara kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde etkili olacaktır." dedi.
Kolesterolü düşürür: Birçok açıdan fayda sağlayabilen zahter bitkisi, antioksidan özellikler göstermektedir. Aynı zamanda, iyi bir lif kaynağı olan zahter bitkisi kötü kolesterolü düşürmek için yardımcı olabilmektedir. Diğer yandan, vücuttaki iyi kolesterol düzeylerini de artırmaktadır.
Tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.
Özellikle çay şeklinde tüketimi diyet yapanlar arasında yaygındır. Zahter çayı zayıflatır mı sorusunun cevabını zayıflamaya destek olur şeklinde verebiliriz. Sindirimi ve uykuyu düzene sokarak, vücudumuzun diyet esnasında ihtiyaç duyduğu desteği ona sağlayarak, zayıflamaya yardımcı olur.
Zahter, birçok vitamin ve mineral içerir. Kalsiyum, demir, selenyum, manganez, potasyum, magnezyum, folik asit, benzoil peroksit, betakaroten gibi minerallerini ve B6, A, C, piridoksin, tiamin vitaminlerini içermektedir.
Kahvaltılık zahter, Amanos Dağları'nda yabani olarak yetişen zahtere ilaveten çok sayıda baharat ve kuru meyve tohumu içeriyor. Köylüler tarafından elle toplanan zahter, ustalıkla ayıklanıp doğal ortamda kurutuluyor.
Zahter (Türkçe:Zahter Za'atar (Arabic: زَعْتَر, IPA: [ˈzaʕtar]) görünüş itibarıyla kekik bitkisine benzetilir ve "kara kekik" olarak anılmaktadır. Yabani bir ot çeşidi olan zahter orta ve güney Anadolu bölgelerinde yetişmektedir.
Diyetisyen doktorları tarafından da zahter çayı tüketilmesi önerilmektedir. Zahter çayı metabolizmayı arttırır ve hızlı bir şekilde kilo verilmesini sağlar. Ayrıca gece yatmadan önce tüketilmesi durumunda uykuda yağ yakımını hızlandırır.
- İçerdiği vitamin ve minerallerin yanında lifli bir besin olan zahter bu özelliği sayesinde bağışıklığı destekler. - İdrar söktürür. Hazmı kolaylaştırır, Bağırsak hastalıklarına karşı şifa sağlar.
Zahter, Hatay gastronomi mutfağının da başta gelen baharatlarındandır. Evet zahter bir kekiktir ancak her kekik zahter değildir... Doğada, biz insanların hiçbir emek harcamasına gerek kalmadan, kendiliğinden yetişen çeşitli bitkiler vardır.
Kahvaltılık Zahter (Zehter) 1 kg Fiyatı 128,38 TL.
Önce karpuz ve kavun çekirdeği büyükçe bir tavada kavrulur sonra merengiç kavrulur, kırık kudama kavrulur ve hepsi karıştırılır ve mahalle aralarındaki çekicilere çektirilir. Çekilirken içine baharatları ve tuzu katılır, en son çekildikten sonra kavrulmuş susam biz küncü deriz katılır ve hazır hale getirilir.
Zahter, Zater, Çıprıka… Ülkemizin zengin kültüründen bir çok farklı isim alan bu kekik kokulu baharlı tadı olan bir ot türü. Taze yapraklarından özellikle ızgaraların yanına nefis salatalar hazırlanır. Köftelere ve çorbalara da katılabilir. Kurutulup aynı kekik gibi kullanılabilir.
Taze zahterin saplarını değil ince yapraklarını ve tepedeki filiz kısmını kullanıyoruz genellikle. Böylece hem sert olmuyor hem de tadı daha yumuşak oluyor. Kış yeşil formunda kullanmak isteyenler saplarını ayıkladıktan sonra bir kavanoz içine alabilir, üzerini tamamen kapatacak kadar zeytinyağı koyarak saklayabilir.
Taze zahter (kekik) yapraklarının, zeytinyağına basılması ile yapılan, zeytinyağlı zahteri, sade olarak tüketebilir veya salatalarınızın üzerinde her mevsim kullanabilirsiniz.
Halk arasında "Biberiye ve Zahter Aynı mı?” sorusu da yaygındır. Tat olarak olarak biberiyeye biraz benzetilse de zahter daha acı bir baharattır. Biberiye de zahter kadar baskın bir baharat değildir. Tat dışında doku olarak da birbirinden oldukça farklıdırlar.
HAZIRLANIŞI:Bir çorba kaşığı zahter ve bir çorba kaşığı zeytin yağını bir kaseye dökülüp karıştırılması yeterlidir. Ekmeğinizi bu karışıma banıp yiyebilirsiniz. Dilerseniz zeytinyağı ve zahteri ayrı ayrı kaselere koyup ekmeği önce zeytinyağına sonra zahtere banıp yiyebilirsiniz. Bu enfes lezzeti çok beğeneceksiniz.
Zahter kekiğe çok benzer ve hemen hemen kekiğin kullanıldığı yerlerde kullanılır. Başlıca tüketimi çay şeklindedir. Öte yandan kurutulan zahter baharat olarak yemeklere ve salatalara çeşni katar. Özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde kurutulmadan taze olarak salatası yapılır.
Başınızı soğuk su ile yıkamanız yüksek tansiyonunuzu düşürmek için doğru bir adım olacaktır. Çünkü soğuk su sinirlerinizi uyardığı için tansiyonunuzun düşmesine ön ayak olacaktır. Kekik tüketimi ya da kekik suyu kaynatılması, düşürmekte yararlı olacaktır. Yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri