Böreğin üzerine yumurta sürdüğünüzde daha güzel kızarır, ama evde yumurtanız yoksa aynı etkiyi elde etmek için biraz yoğurt, bir çorba kaşığı sıvı yağı karıştırarak böreğinizin üzerine sürebilirsiniz. Börek iç malzemesi, tepsiye, en az iki yufka döşendikten sonra konulmalıdır.
Öncelikle tepsiye dizdiğimiz çiğ börekleri hava almayacak şekilde kapatarak 1 gün kadar buzdolabında bekletmemiz gerekir. Ertesi gün buzluktan çıkarılan bu börekler saklama kabına ya da buzdolabı poşetlerine yerleştirilerek buzluğa atılır.
Böreğin çıtır çıtır olması içinse mutlaka böreği fırına vermeden önce fırınınızı belli bir süre ısıtmanız gerekir. - Börekler fırında 180 ile 200 derece arasında pişirilmelidir. Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir.
Ancak börekler sıcakken üzerini kapatmayın. Hararet yapacağından çıtırlığını kaybedecektir. -- Börekleri tabağa serdiğinizde iki kat peçeteyle üzerine dizip, tamamen soğuduktan sonra ağzını kapatabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Mümkünse tepsinin üzerini tamamen örten biz bezi ıslatın ve hafif sıkın. Ardından tepsinin üzerine bu bezi örtün. Böylelikle böreğinizin yapısı bozulmayacaktır. Böreğiniz ne sönecek ne de kuruyacaktır.
Hamur yeterince dinlenmediğinde, yeterli incelikte açılması zorlaşacak ve hamurun parçalanmasına neden olacaktır. Hamuru yoğurduktan sonra yaklaşık 30 dakika ya da 40 dakika kadar dinlendirerek, açma işlemini daha kolay hale getirebilirsiniz. Yufkaları eşit boy ve kalınlıkta açın!
1 tepsi su böreği oluşturmak için 12 yumurta kullanılmaktadır. Kullanılan yumurtaların organik olması, su böreği hamurunun hem daha lezzetli hem de daha besleyici olmasını sağlayacaktır.
☝️☝️Her hamur atışta soğuk suda Ilıyacağı için arada taze soğuk su doldurun. ☝️☝️Zorlananlar hamuru 4e bölüp o şekilde de haşlayabilir. İkinci hamuru da aynı şekilde serip erimiş Tereyağ ve sıvı yağ karışımından bir miktar sürüp peynirli harçtan her yerine eşit şekilde yayın.
Bir de sirkeyle deneyin! Yufkalarınızı ıslatmak için hazırladığınız herhangi bir sosun içine, miktara göre bir iki kaşık sirke koyun. Fazla olmamasına dikkat edin, kimse börek yerken sirke kokusu duymak istemez! Sirkeyi tam kararında koyduğunuzda, böreklerinizin daha çıtır çıtır olduğunu siz de fark edeceksiniz!
Yufkadan hazırladığınız börekleri, fırına vermeden önce sade soda ve yumurtadan oluşan bir karışımı sürmeniz, böreklerinizi hem yumuşak hem de aynı zamanda çok daha kabarmış yapacaktır.
Süt ve Yağ Kullanın
arasına süt ya da yağ sürerek daha çıtır ve leziz sonuçlar elde edebilirsiniz.
Böreğin sosu için: Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı 1 su bardağı sıvı yağ
Önce kurumasının nedenlerini anlatalım. Böreğiniz doğru ısılarda pişmezse, yufkalarınız yeterince taze değilse, üzeri açık bir şekilde beklediyse ya da yufkalar çok yumuşaksa ve yeterince malzeme kullanılmadıysa bu sorunları yaşamanız olası. Böreklerinizin kurumaması için kullanacağınız ilk malzeme süt olmalı.
Yarım saat dinlenmeye bırakılır. Dinlenen hamurdan eşit büyüklükte 10-12 adet beze yapılır. Hazırladığımız bezeler ince bir şekilde açılır. Diğer tarafta uygun bir tavada margarin ve tereyağ eritilir.
Böreğinizin en üst katına da erimiş yağı sürdükten sonra önceden ısınmış alt üst ayar 210 derece fırında 1 saat 15 dakika pişirin. Fırından çıkan böreğin üzerine kağıt mutfak havlusu serip 10 dakika bekletin.
Sorun değil isteyen ikiye 3'e keserek de haşlanabilir. Ortaya gelince iç harç serpilir. Sonra işlem devam edilir. En üst kat haşlanmadan konur üzerine yumurta iyice sürülür.
Yumurta ,yoğurt, tuz, su ,kabartma tozu hepsi karıştırılır, kulak memesinden biraz sert bi hamur yoğurulur, ellerimizi sıvı yağa batırıp hamurumuzu toparlayalım, 40 dak dinlendirelim ,12 beze yapalım ,bezeleri açılan her yufka kuruması için serilir tenceremize suyu koyup kaynatalım ,içine tuz atalım yufkaları 4 eşit ...
Yufkaları kağıda sardıktan sonra ayrı ayrı buzdolabı poşetleri içerisine koyun. Poşetin ağzını sıkıca kapatın. Ardından yufkaları bu şekilde buzluğa düzgünce yerleştirin. Hazırladığınız bu yöntem ile yufkalarınızı buzlukta aylarca saklayabilirsiniz.
Su Böreği Kaç Kat Olmalı? Orijinal su böreği, 12 kat yufka ile oluşturulur. Yufkaların 6. Katından sonra börek iç malzemesi yerleştirilerek üst yufkalar serilir. Hamurunuzu 12 eşit bezeye ayırarak, ideal kalınlıkta su böreği oluşturmanız mümkündür.
Hazır Su Böreği Yufkasından Börek Yapımı Püf Noktaları
Böreğin yapımında en alt ve en üst kata sereceğiniz yufkaları haşlamadan kullanmalısınız.
Yaptığınız bir böreğin kurumasının sebebi böreğin neminin de sıcaklığıyla beraber kaybolmasıdır. Su buharı yöntemiyle böreğinizi yerken yeni pişmiş gibi hissedebilirsiniz. Yapmanız gereken şey tencereye bir miktar su koymak ve suyu kaynatmak. Sudan buhar çıkmaya başladığında tencerenin üstüne bir süzgeç koyun.
Hamurun ve böreğinizin kabarması için, yufkaların arasına sürdüğünüz sosta mutlaka soda olmalıdır. Çünkü soda; içeriğinde antiasit bulunduğu için kabartma özelliğine sahiptir. Böylece hamurun ve yufkanın hacmini istediğiniz kadar artırmış olacaksınız.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Hamuru yağda kızartırken yaşanılan en büyük sorun ise çok yağ çekiyor olması. Bunun önüne geçmek için hamurun içerisine sirke koyuyor hem de kabarmasını sağlıyoruz. Puf puf kabaran ve çıtır çıtır olan çi böreğin sırrı buradan geçiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri