Basitçe söylemek gerekirse: Korkmuş olan satıcılar piyasa çökmelerine neden olur. Beklenmedik bir ekonomik olay, felaket veya kriz paniği tetikler. Örneğin, 2008'deki piyasa çöküşü, Dow'un 777.68 puan düşmesiyle 29 Eylül 2008'de başlamıştı. Bu,
Fiyatların belirlenmesindeki en temel unsur arz-taleptir. Hisse senedi fiyatlarını da alıcı ve satıcılar belirler. Hisse senedi fiyatları çoğunlukla ekonomik gelişmelerinden etkilenir. Olumlu ekonomik gelişmeler olumlu, olumsuz gelişmeler ise olumsuz etki yaratır.
1929 Wall Street İflası (İngilizce: Wall Street Crash of 1929), Büyük İflas (İngilizce: Great Crash) veya 1929 Borsa Çöküşü (İngilizce: Stock Market Crash of 1929), 1929 yılının sonbaharında meydana gelen Amerikan borsasının çöküşüdür.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
İlgili 25 soru bulundu
Tahtacı kelimesi, borsada sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer alır. Bu sebeple borsayla uğraşan kişilerin bu terimi öğrenmesi gerekmektedir. Borsada işleme alınacak olan hisselerin alışı ve satışı işlemlerini düzenleyen kişilere tahtacı ismi verilmektedir.
Basitçe söylemek gerekirse: Korkmuş olan satıcılar piyasa çökmelerine neden olur. Beklenmedik bir ekonomik olay, felaket veya kriz paniği tetikler. Örneğin, 2008'deki piyasa çöküşü, Dow'un 777.68 puan düşmesiyle 29 Eylül 2008'de başlamıştı. Bu, New York Menkul Kıymetler Borsası tarihinin en büyük puan düşüşüydü.
Wall Street Çöküşü (1929) Bu, dünya tarihindeki en büyük hisse senedi düşüşü olarak bilinir. Borsa değeri 1929 yılında %89 oranında düştü ve Amerika Birleşik Devletleri Büyük Buhranı'na neden oldu. Bu çöküş sadece Amerika'da değil, tüm sanayileşmiş Batı ülkelerinin üzerinde de etkili oldu.
Getiri açısından incelendiğinde en yüksek getirinin Nisan ayında yaşandığı, en düşük getirinin Mart ayında, negatif getirinin ise Mayıs, Haziran ve Ağustos ayında yaşandığı orta çıkmıştır.
Uzmanlar borsadaki düşüşün sebebinin temel göstergelerle açıklanamayacağını belirtirken, siyasi belirsizlik, mevduat getirilerinin artması gibi nedenlerin düşüşte etkili olduğu düşünülüyor.
Borsanın belirli açılış ve kapanış saatleri bulunur. Borsanın kapanış saatinden sonra yapılan bütün işlemler yani verilen emirler sonraki gün işleme alınmak üzere bekletilir. Bu durumda çıkarılacak sonuç borsa kapalıyken hisse alma ya da başka işlemler emir verilse bile borsanın açılacağı vakte ertelenir.
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer.
Eğer piyasa düşüyorsa yani ayı piyasasındaysa hisse senedini tutmanın hiçbir anlamı yoktur. Burada 2 seçenek uygulanabilir. İlki stop seviyesi belirleyip nakite geçmek, ikincisi vadeli piyasalarda elinizdeki hisse senedi kadar kısa pozisyon almak.
Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir. Bir şirketin hisse senedinde F/K değerine bakarak gelecek fiyatlaması hakkında öngörüde bulunmak mümkündür.
Borsa mantığı temelde basittir. Değeri milyon ya da milyar liralarla ifade edilecek şirket sermayeleri, her biri eşit düzeyde mülkiyeti temsil edecek düzeyde çok sayıda paya bölünür ve bu paylar ilk etapta birincil piyasa işlemleri ile halka arz edilir.
Borsa yatırımlarının risk içermesinin sebebi, piyasanın anlık olarak iç ve dış dinamikler sonucunda değişmesidir. Bu dinamikler nedeni ile yatırım araçlarının fiyat seyri, ters eğilime geçebilmektedir. Borsayı sürekli olarak takip ederseniz, fiyat seviyelerinde yaşanan gerileme veya yükselmeleri anlayabilirsiniz.
Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır.
Borsadaki yatırımcıların mevsimsel değişkenleri göz önünde bulundurarak yatırım yapması önem arz etmektedir. Kış aylarında gıda, beyaz eşya, gayrimenkul hisseleri, inşaat, çimento, petrol ve kimya hisseleri öne çıktığı görülmektedir.
Hem Türkiye'nin hem de dünyanın en büyük şirketlerine yatırım yapabilme ayrıcalığı sunan borsa, aslında çok riskli yatırım araçları arasında gösterilir. Ancak, kurallara göre oynandığında oldukça güvenli bir yatırım aracı olan borsadan yüksek kâr payları da elde edilebilir.
Analistler, yeni düzenleme ile hisse senetlerinin gün içinde, bir önceki kapanışa göre en fazla yüzde 10 aşağı ya da yukarı yönlü hareket edebileceğine belirterek, tek emirle yüzde 5'lik bir hareket görülecek olması durumunda ise devre kesicinin çalışacağını ifade etti.
Hisse Senedi Arz ve Talep Dengesi
Bir ürüne olan talep yüksek ve bu talebi karşılayacak arz miktarı sınırlı ise fiyat doğal olarak artacaktır. Diğer yandan bir ürünün arzı yüksek iken buna karşın piyasada kendine yeterli alıcı bulamıyorsa, ürün bolluğu yaşanacak ve fiyat düşecektir.
Cübbeli Ahmet Hoca'ya göre borsa da hisse alım işlemleri caiz değildir. Şu an ki borsa sistemi İslami sisteme aykırı olarak görmektedir. Borsa sistemini kumara sistemine benzetmektedir. Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır.
Yıldız Pazar ve Ana Pazar hisselerinde ağırlıklı olarak hisse değerlenmesi daha doğal gelişir. Tahtacı alt seviyelerden tahtayı yürütmeye yetecek çoğunlukta alımlar yapıp her seviyede alım yapmaya devam ederek hisseyi taşır. Tahtacının kâr marjı yüzdelik olarak alt seviyelerden alıp bekleyen yatırımcı kadar olmaz.
DİYANETE GÖRE BORSADAN HALKA ARZ HARAM MI? Diyanet İşleri Başkanlığı, borsada hisse almanın dini açıdan caiz olup olmadığı konusunda bir görüş belirtmiştir. Bu görüşe göre, borsada yer alan hisseleri bloke eden ve hayali satışlarla spekülatif dalgalanmalara neden olan işlemler dinen sakıncalı kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri