İran'da alkol ve uyuşturucu tüketimi yasak. Ancak yine de resmi verilere göre yılda yaklaşık 3 bin kişi uyuşturucudan hayatını kaybediyor. Resmi olmayan verilerle bu sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.
İran'daki alkol yasağından yalnızca Hristiyan, Yahudi ve Zerdüşt azınlıklar hariç tutuluyor. Ülkeye gelen Müslüman turistlerin ise alkol yasağına uyması gerekiyor.
Ülkede diplomat olmayan yabancılara yönelik içki satışı ise gündemde yok. Bu kişilerin yasal yollarla içki alması mümkün değil. Mevcut yasalar uyarınca içki içen veya bulunduranlara para cezası, hapis ve kamuya açık kırbaçlanma gibi cezalar verilebiliyor.
Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerdeki alkol ve tütün satışı yasağı, bu yerlerin "eklentileri, açık alanları ve bahçelerini" de kapsayacak şekilde genişletildi. Bu yönetmelik, Türkiye'de son bir ayda alkol ve tütün ürünlerine ilişkin hükümler kapsayan ikinci düzenleme oldu.
Kabahatler kanununda da iddia edildiği gibi açık alanda içki içmek ile ilgili bir yasak olmadığını baştan söyleyelim. Yalnızca ve yalnızca “sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunulması” üzerine bir düzenleme var.
İlgili 22 soru bulundu
5- Çünkü kanunlarda park, bahçe gibi alanlarda alkol tüketilmesi değil, sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükunetini bozacak davranışlar yasaklanmış durumda. 6- Kısacası hukuken park, bahçe, sahil alanlarında içki içmenin önünde bir engel yok.
2005 yılında kabul edilen Kabahatler Kanunu'nun 35. maddesi gayet açık. Kanunda halka açık yerlerde alkol almanın yasak olduğuna dair hiçbir ibare yok.
İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz." diye bahsedilir. İslam hukukçularının (fakih) çoğunluğu kullananın bilincini etkilediği için alkol tüketiminin İslam'da yasaklandığını kabul etmişlerdir.
Genelgede alkol satışı ve tüketimi yasaklanan yerler şöyle sıralandı: Park, bahçe, üzerinde tesis bulunmayan açık alanlar, karayolları, piknik yerleri, gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi yerler, kültürel mekanlar, ibadethane ile terk edilen ve kullanılmayan yapılar, inşaatlar, banka ATM'leri, köprü altları, ...
Bakanlık, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'nda yer alan, "Alkollü içkiler, 22.00 ila 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz." hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle aynı kanunun 7. maddesi uyarınca 42 bin 76 lira idari para cezası uyguladı.
Alkol sadece 06.00-22.00 arası servis edilebilir. Öğrenci yurtları, sağlık kurumları, spor kulüpleri, eğitim kurumları ve benzin istasyonlarında alkol satışı yasaktır. Okul ve camiye 100 metreden az mesafede alkol satılamaz. Lisanslar yerel belediyeler ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilmektedir.
Suudi Arabistan'da alkol içilmesi yasak. Yasağı delenler yüzlerce kırbaç veya hapisle cezalandırılabiliyor. Reformlar çerçevesinde kırbaç cezaları son dönemde hapis cezalarına çevrilmiş durumda.
Suudi Arabistan, şeriat yasalarının anayasa olarak kabul edildiği bir krallıktır.
İran'da alkol kullanımı ve satışı yasak ama alkolsüz malt içeceği olarak her yerde satılıyor. Hatta soğuk çay gibi elmalı, şeftalili çeşitleri de var.
İran'da zina suçluları recm cezasına çarptırılıyor, ancak hakimler hükümlünün asılmasına da karar verebiliyor. Eğer mağdur taraf, suçluyu affederse ölüm cezası uygulanmıyor. Uluslararası Af Örgütü'ne göre İran'da geçen yıl 246 kişinin ölüm cezası infaz edildi.
Etiyopya, İran, İrlanda, Ürdün, Madagaskar, Meksika, Yeni Zelanda ve İspanya ise tüm MPOWER kriterlerinden beşini uygulamış durumda. Ancak 44 ülke ise hiçbir MPOWER önlemini uygulamış değil. 53 ülkede sağlık tesislerinde sigara içme yasağı bulunmuyor.
Üç büyük şehir içerisinde en fazla alkol tüketilen il ise İzmir'dir. Onu takip eden ikinci büyük şehir Ankara'dır.
“Kur'an'a göre sarhoş olmak haram ama buna ceza getirmiyor”
Kur'an'da insanın insana karşı işlediği suçlara hukuksal olarak ceza var. Ama içki içmek gibi Allah ile kul arasındaki konularda dünyevi ve hukuksal bir ceza getirmiyor.
Türkiye'de “alkol içiyor” denenler 18 yaş üstü 52 milyon yetişkin nüfus içinde yüzde 23 mertebesinde.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
Ahd-i Cedîd'deki bazı referanslardan, Hz. Îsâ'nın (Matta, 11/18, 19; 26/27-29; Luka, 22/17; Yuhanna, 2/3-10) ve ilk hıristiyanların (Korintoslular'a Birinci Mektup, 11/21) yahudi geleneklerinin izin verdiği ölçüde şarap içtikleri anlaşılmaktadır.
Maide-90:Ey iman edenler! Şarap, kumar, putlar ve fal okları şeytanın pis işlerindendir. Bunlardan sakınıp uzak durun ki kurtuluşa eresiniz (Şener vd.2008, s.122). İnanç zümresi, yukarıdaki ayetleri de referans göstererek ehli için bunun bir içki değil Cennet içeceği olduğunu vurgulamaktadır.
Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz. Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilir ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamaz.
Ayrıca 1 bira ilede yüksek promil alkol çıkabilmekte.
ç) Perakende satıcılar; tütün mamullerinin ve alkollü içkilerin, nihai tüketicilere yönelik arz ambalajlarını bozmak ya da bölmek suretiyle satış veya sunumunu yapamazlar. d) (Ek:RG-18/9/2013-28769) Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri