Emir Eşleşme Kuralları Pazar'da emirler “çok fiyat-sürekli müzayede” yöntemiyle eşleşmektedir. Uluslararası Tahvil Pazarı'nda iki karşıt emrin eşleşmesi, alımda en yüksek fiyatlı, satımda en düşük fiyatlı emirlere öncelik verilerek sağlanır. Aynı fiyatlı emirlerde zaman önceliği uygulanır.
Hangi emrin önce işleme alınacağı öncelik kuralına göre belirlenir. Buna göre alış emirlerinde en yüksek, satış emirlerinde ise en düşük satış teklifleri en önce işleme konulur. Aynı fiyat seviyesinden iletilen emirler arasındaki sıralama ise, zaman önceliği prensibine göre yapılır.
Son işlem fiyatı yoksa bir önceki kapanış fiyatına bakılır. Her ikisinin de olmadığı durumda manuel olarak Borsa tarafından girilen bir fiyat varsa ona bakılır yoksa işlem olana kadar sistem tarafından piyasa emri girilmesine izin verilmez.
Emirlerin Eşlenmesi
Zaman Önceliği Kuralı: Fiyat eşitliği halinde, zaman açısından daha önce gelen emirler önce karşılanır. Emirlerin eşleşebilmesi için her iki emir için de yeterli teminatın bulunması şarttır. Eşleşme anında yeterli teminatı bulunmayan emir iptal edilir ve işlem gerçekleşmez.
Piyasa emri, mümkün olan en iyi fiyattan hemen alım-satım yapma emirleridir. Yatırımcılar işlemlerinin çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesini istiyorsa genel olarak piyasa emri vermeyi kullanırlar.
İlgili 25 soru bulundu
Borsa mesai saatleri içerisinde sabah 09.45 ile akşam 18.15'e kadar işlem yapılmaktadır. Bu saatler dışında hiçbir şekilde işlem gerçekleştirilemez. Eğer verdiğiniz emrin gün içerisinde gerçekleşmesini istiyorsanız en geç 18.05'e kadar emir vermeniz gerekir. 18.15 sonrası verilen emirler ertesi güne kalır.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Eğer ilk gün ileri tarihli ise, emir o gün girilmek üzere sisteme kaydedilir. Bu işlemlerle birlikte emrin sürekliliğinin sağlanması için sürekli emir kaydı yaratılır. Vermiş olduğunuz emir gerçekleşmezse tümü, parçalı gerçekleşirse kalanı ertesi gün BIST'ye iletilmek üzere günsonunu mütakip sisteme kaydedilir.
Borsada en iyi emir tipi hangisidir? Borsada en fazla tercih edilen emir tipi, limit emirdir. Bir hisseyi almak veya satmak istediğiniz fiyat ve miktardan emir vermenizi sağlar. Emirde belirtilen tek şart, sadece yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emrin gerçekleşmesidir.
Borsada tavandan emir vermek
Hisse senedinin fiyatının bu sınırlara ulaşması durumunda, belirlenen bu sınırların üst noktasına tavan denir. Hisse senedi en üst sınırdan talep görmeye devam ettikçe tavandan alış yapmak isteyen yatırımcı ve emir sayısı artar.
Kapanış Fiyatından İşlemler Aşaması (18:08 – 18:10):
Son işlem fiyatından işlemlerin yapıldığı seans durumudur. Limit fiyatlı emirlere izin verilir (Fill and Kill ve Açığa satış emirleri dahil).
Normal emirler genellikle kripto dışındaki borsalarda kullanılan bir direktif türüdür. Bu emir türü, borsa tarafından verilen fiyat ve çevresinde işlem yapmak için kullanılır. Özel emirler ise borsa tarafından belirlenen limitlerin üzerinde işlem yapmaya olanak sağlar.
Piyasada işlem görmekte olan fiyatın daha da üstünde bir fiyatla alış işlemine girmek veya piyasa fiyatının daha da altında bir fiyatla satış işlemine girmek için verilen emir türü anlamına gelmektedir.
Tavanda bekleyen lot sayısını görmek için, bankanız ya da aracı kurumunuz üzerinden hisse senedi derinlik paketi satın almanız gerekmektedir. Müşteri temsilciniz ile iletişime geçerek derinliği kolaylıkla açtırabilirsiniz.
Borsa İstanbul Pay Piyasası Prosedürü uyarınca sistemde emrin tamamen iptal edilmesi veya emir miktarının azaltılması durumunda azaltılan her bir emrin azaltılan kısmının ve iptal edilen emrin tamamının TL hacminden BIST tarafından ücret alınması söz konusudur. İlgili ücret tarifeleri için tıklayınız.
Borsada henüz gerçekleşmeyen emrin iyileştirme-kötüleştirme ve iptali yapılabilir. İptallerde Borsa İstanbul'un belirlediği iptal komisyonu tarifesine göre ücret tahakkuk etmektedir.
Borsada yatırımcıların verdikleri alım satım emirlerinin gerçekleşmesi için borsa emir giriş saatleri içinde emir vermesi gerekmektedir. Yani herhangi bir alım satım yapabilmek için borsanın işlem saatleri içerisinde olması gerekir. Bu saatler dışında emir verildiği zaman işlemler gerçekleştirilemez.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Fiyat Kazanç Oranı (F/K): Hisse senedinin piyasa fiyatının şirketin hisse başına karına bölünmesiyle elde edilen oran olan F/K oranına bakılarak hisse senedinin ucuz mu pahalı mı olduğu değerlendirilir.
Ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesine göre ise halka arz hisselerin tavan serileri daha belirgin hale geldi. Halka arzlarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine göre artık serbest fonlar halka arz paylarında yüzde 1'den fazla alamıyor.
Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır. 18:00 itibarıyla ise sürekli seans bittiğinde 18:05'e kadar kapanış marj yayını, emir toplama ve fiyat belirleme işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Borsada hisse alabilmek için hafta içi her gün 09.40 - 09.55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilir. Saat 09.55 itibarıyla fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilir. Bu durumda saat 10.00 ile 18.00 arasında herhangi bir seans ya da kısıtlama bulunmadan hisse alınabilir.
Gerçek alım-satım niyeti taşımayan emir girişi (spoofing) dünya sermaye piyasalarında ciddi bir suç olarak kabul ediliyor. Söz konusu manipülatif hareket 6362 sayılı yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile birlikte bizde de suç olarak kabul edilmeye başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri