6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
İlk TUS sınavından iyi bir puan aldınız, istediğiniz bölüm ve hastaneyi tercih ediyorsunuz. Orada 4-5 sene ASİSTAN HEKİM olarak çalışıyorsunuz. Bu 4-5 sene bittikten sonra UZMAN HEKİM oluyorsunuz.
Filistinli İkbal Mahmut el-Esad olağanüstü zekâsıyla 20 yaşında tıp fakültesinden mezun olduktan sonra Guinness Rekorlar Kitabına girdi.
Ancak hekimlerin uzmanlık alanı ne olursa olsun yaş sınırı yoktur.
Uzman Doktor Kaç Yıl Okur? Uzman doktor olmak için üniversitede 6 yıl eğitim alınmalıdır. Uzmanlık eğitimi ise 4 yıl sürmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
Doktor Asistanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Sağlık Meslek Liselerinin Tıbbi Sekreterlik Bölümü'nde ve Anadolu Ticaret Meslek Liselerinin Tıp Sekreterliği Bölümü'nde okuyan öğrenciler bu eğitim alabilir. Teorik ve pratik olarak verilen eğitimler sonunda doktor asistanı olabilirler.
Stajyer: Tıp fakültesi dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerine denir.
Bilindiği üzere tıp fakültesini kazanmış bir öğrenci, tıp eğitiminden sonra TUS sınavına girmeden maalesef uzman bir doktor olamıyor.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
Pratisyen hekim olmak için, üniversitelerin altı yıllık eğitim veren Tıp Fakültelerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
Asistan doktorlar, tıp fakültelerinden mezun olduktan sonra bir uzmanlık dalında eğitim almaya devam eden doktorlardır. Uzman doktorlar ise belirli bir uzmanlık alanında yeterli eğitimi tamamlamış ve bu alanda yetkinlik kazanmış doktorlardır.
Hukuken asistan hekimler, ancak eğitimlerini veren uzmanların denetiminde ve uzmanlarla birlikte hastaya müdahale edebilir ve tedavi düzenleyebilirler.
Tıp fakültesi mezunları “Tıp Doktoru” ünvanını alırlar. Tıp doktorları sağlık hizmetlerinin çeşitli kademelerinde tanı ve tedavi hizmetleri, sağlık danışmanlığı, sağlık eğitimi, sağlık araştırmaları ve yöneticilik alanlarında çalışabilirler.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
İlk üç yılını tamamlamış, dördüncü sınıfa geçtiği belgelenmiş öğrenci “STAJYER DOKTOR” olarak adlandırılır.
Bir sınıfın bütün stajlarında başarılı olamayan öğrenci bir üst sınıfa geçemez. Her bir stajdan başarılı sayılmak için en az 60 puan (harf karşılığı CC) not alınması gerekmektedir. Staj tekrarlayarak başarılı olan öğrenci, staj başlama tarihleri dikkate alınarak bir üst sınıfın stajlarına intibak ettirilir.
Sağlık meslek liselerinde bulunan Tıbbi Sekreterlik Bölümü öğrencileri ya da Anadolu Ticaret Meslek Liselerinde bulunan Tıbbi Sekreterlik bölümü öğrencileri bu alanda eğitim alma imkanına sahiptirler. Öğrenciler verilen bu teorik ve pratik eğitimler sonucunda doktor asistanı olabilmektedir.
Üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde ihtisas yapan asistanlar, uzman hekimlerin yazması gereken ilaçları da yazabilir.
Asistan hekimler, aralıksız 36 saate varan sürelerle çalıştırılmakta, ücretli nöbet ertesi izin hakları yok sayılmakta üstelik buna karşılık emeklerinin karşılığını bile alamamaktadırlar.
TUS bölümleri içerisinde puanı en yüksek olanların sıralaması; Plastik Cerrahi, Cildiye, Göz Hastalıkları, Tıbbi Genetik ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon'dur. Yüksek puana sahip diğer bölümler; KBB 67,94.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri