Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin ve lisans almış geri dönüşüm tesisleri, cam atıkları almakla yetkili işletmelerdir. Ancak cam atıkların bedelleri diğer ambalaj atıklarından çok düşüktür. Bu nedenle endüstriyel miktarlarda ve türlerine göre ayrıştırılmış olduklarında ekonomik olarak getiri sağlayabilir.
Cam geri dönüşüm süreci, cam kapların önceden ayrıştırılması ve Seçici Belediye Atık Toplama Noktası (PSZOK) gibi tesislere teslim edilmesi ihtiyacıyla başlar. Oradan cam ayırma odasına gider.
Eriyik haldeki cam istenilen ambalaja göre uygun kalıba dökülerek, şekil kazandırılır. Soğutulan ve dolum için hazır hale gelen bu ambalajlar ikincil ambalajlama yapılır. Toplama ayırma tesislerinde renklerine göre ayrılan ve geri dönüşüm için hazırlanan cam malzemeler %100 ikincil hammadde üretiminde kullanılır.
-- Cam kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden %100 geri dönüşür.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin ve lisans almış geri dönüşüm tesisleri, cam atıkları almakla yetkili işletmelerdir. Ancak cam atıkların bedelleri diğer ambalaj atıklarından çok düşüktür. Bu nedenle endüstriyel miktarlarda ve türlerine göre ayrıştırılmış olduklarında ekonomik olarak getiri sağlayabilir.
İlgili 38 soru bulundu
· Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar ham madde haline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır. · Cam atıkların geri kazanımı ile enerji tasarrufu sağlanır. · Geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
Cam sektörünün yaptığı araştırmalara göre 1 ton atık camın geri kazanımı ile yaklaşık 40 litre yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.
İlk olarak, çevrenizdeki geri dönüşüm firmalarıyla iletişime geçerek hurda poşetlerinizi satma fırsatı arayabilirsiniz. Ayrıca, hurda malzeme alımı yapan fabrikaları araştırabilir ve hurda poşetlerinizi doğrudan bu fabrikalara satabilirsiniz.
Camlar kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden sonsuz kez geri dönüştürülebilmektedir. Ayrı toplanan camlar; renk ayrımı, temizleme, yıkama ve öğütme işlemlerinden geçtikten sonra yeniden üretime kazandırılır. Atık camlar işlenerek yeniden cam ürünler elde edilir.
Atık yağ alım ücreti 10 liradan 95 liraya çıktı
1982 yılında gazlı içecek sektöründe kullanılan 1 lt PET meşrubat şişesinin ağırlığı 48-50 gramdı. Bu gün bu ağırlık % 32 oranında azaltılarak 36 hatta 32 grama kadar düşürülmüştür.
Bir örnekle durumu özetleyecek olursak; tonuna 1500 TL fiyat biçilen boş pet şişeler, kilo bazında 1,5 TL fiyatında olacaktır.
Eski defter kitap kilosu ne kadar? Diye soranlara, bizleri aramalarını öneriyoruz. Bu sayede elinizdeki hurda kitap ve defter miktarını öğrenerek net ve güncel bir fiyat teklifi sunabiliriz. Ortalama olarak hurda kitap fiyatları 2 ila 5TL arasında değişmektedir.
Olgaç Sürmelihindi
Yönetmeliklerde satılmaması yönünde herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak geri atık motor yağlarını petder haricinde ki firmalara verilmesi yasaktır ve petder atık motor yağını bedelsiz almaktadır. Ayrıca lastik atıkları da satılması yasaktır.
2017'de yüzde 13 olan geri kazanım oranımız 2021 yılında yüzde 27,2'ye 2022 yılında ise yüzde 30,13'e yükseldi. Geri kazanım oranımızın 2023 yılında yüzde 35'e, 2035 yılında ise yüzde 60'a çıkarılması hedeflenmektedir.
Örneğin; ✔ 1 ton plastik geri dönüşümünden 5,774 kwh enerji, 23 metreküp depolama sahası ve 2.593 litre petrol tasarrufu sağlanmaktadır. ✔ 1 ton cam atığın geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanmaktadır. ✔ 1 ton lastik atığın geri dönüşümü ile yüzde 95 oranında enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
Eğer cam şişeler depozitolu ise çöpe atılmamalı ve alınan mağazaya verilmelidir.
Birçok cam çeşidi bulunuyor. Pencerelerin, bardakların ve tabakların yapımında kullanılan camlar birbirlerinden farklı. Camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işleniyor. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebiliyor.
Cam kalite kaybı olmadan sonsuz defa geri dönüştürülebilir bir malzeme olması sebebiyle geri dönüşümü sağlanabilen atıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar hammadde hâline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır.
Örneğin cam şişe doğada 4000-4500 yıl arasında tamamen yok oluyor. Tüm bunların doğaya karışmasıysa nesiller boyu sürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri