Madde metninden de açıkça anlaşılabileceği üzere, genel tatilde çalışan işçiye bir günlük ücret ilaveten ödenecektir. Çalışmayıp tatil yapan işçiye ise ücreti bir kesinti olmaksızın tam olarak ödenecektir. Dolayısı ile bir genel tatil günü olan 23 Nisan'da ücretinizden kesinti yapılması yasal değildir.
İşçi, resmi tatilde çalışmazsa o günün ücretini tam olarak alacaktır. Resmi tatilde işçi, çalışırsa ayrıca bir günlük ücreti daha ödenecektir.
BAYRAMDA ÇALIŞMAYANLARIN MAAŞLARI KESİLİR Mİ? Bayramda çalışmak istemeyen işçiler resmi tatil hakkından yararlanırlar ve maaşları kesilmez. Çalışmayan işçilerin resmi tatillerde maaşları hesaplara tam yatar. Resmi tatillerde çalışanlara ise çalışılan her gün için ekstra bir günlük ek ücret (yevmiye) ödenmek zorunda.
İşçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir. Aylık brüt ücretin 225'e bölünmesiyle saatlik çalışma ücreti belirlenir.
İlgili 25 soru bulundu
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
İş sözleşmesinde böyle bir hüküm bulunmuyorsa, resmi tatil günlerinde veya bayram tatillerinde işçinin çalışma zorunluluğu yoktur.
Zira kimi firmalar idari izin verdikleri 2.5 günü maaştan kesmeye kalkabilir. Oysa bu izinler çalışanların yıllık izin haklarından düşülemiyor, maaştan da kesilemiyor. Yani 10 gün tatil izni verilen bir özel sektör çalışanı ay sonunda maaşını tam alacak.
Bir işçi eğer bayramda çalışırsa hem genel tatil gününde çalışmadan hak kazandığı bir günlük ücretini, hem de çalışması karşılığı bir günlük ücretini alır. Dolayısıyla toplamda iki günlük ücretine hak kazanmış olur. İşçiler genel tatil günlerinde bir saat bile çalışsalar, bir tam günlük ücretlerine hak kazanırlar.
Resmi Tatilde Fazla Mesai Hesaplama
İşçinin resmi tatilde çalışması durumunda günlük ücreti olan miktar %100 zamlı olarak ödenecektir. Bu durumda günlük 300 TL alan bir işçinin resmi tatilde çalışması durumunda alacağı ücret 600 TL olacaktır.
Diğer bir ifadeyle 1 Mayıs günü, İş Kanunu'nun, 47. maddesi kapsamında genel tatil günüdür. Ulusal bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde çalışmayan yani tatil yapan işçilere, işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın bir gündelik tutarında ücret ödenir.
Maddede bulunmaktadır. Madde “İşçilere geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi gerektiği zamanlarda geçici iş göremezlik süresine rastlayan ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatilleri, ödeme yapılan kurum veya sandıklar tarafından geçici iş göremezlik ölçüsü üzerinden ödenir.
15 TEMMUZ ÇİFT MAAŞ MI, EK MESAİ VAR MI? Dolayısıyla 15 Temmuz resmi tatil günlerinden birisidir. 15 Temmuz, özel sektör çalışanlarına da tatildir. Bu tarihte çalışılması durumunda ek mesai ücreti verilir.
Ulusal bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde işçilere, işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın bir gündelik tutarında ücret ödenir ve/veya tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
"İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi' derhal fesih nedenidir."
Yani ulusal bayram ve genel tatilde tatil yapmayıp çalışan işçiye 1 günlük ücretinin üzerine 1 günlük ücreti daha eklenerek toplamda 2 günlük ücretin ödenmesi gerekir.
İşçinin haftalık tatil ücreti de normal ücretleri ile aynı zamanda ödenmelidir. Bunun sebebi haftalık tatil ücretinin normal ücret kapsamında değerlendirilmesidir.
Bayram tatilinde işbaşı yapanlara çift maaş. 4857 Sayılı İş Kanununa göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekmektedir.
SSK(4A), Bağ-Kur(4B) veya Emekli Sandığı(4C) sigortası olan kişiler, vefat etmiş eşinden dul maaşı alabiliyor. Her ay binlerce vatandaşın yararlandığı çift maaş hakkı hem kadınlara hem erkeklere tanınıyor. Eşlerden biri vefat ettiği zaman hayatta kalan kişi, ölen eşinin emekli aylığını alabiliyor.
Özel sektörde idari izin olmadığından maaş kesintisi de olmaz. Kamu çalışanlarında ise durum farklı. İdari izin kapsamında işe gitmeyecek olan kişilerin maaşlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. Bu kişiler, maaşlarını tam olarak almaya devam edecek.
Hafta tatilinde işçi o gün çalışmasa bile ücretini hak eder. İşçi, ücretli hafta tatilini ister genel tatil günü olan pazar, isterse hafta içi herhangi bir gün kullansın bir günlük tutarındaki ücretin kendinse ödenmesi gerekir.
Hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil günleri fiili izin kullanımı sırasında izinden sayılmaz ancak iş akdinin feshi sonrasında yıllık ücretli izin karşılığının taraflara ödenmesinde kullanılmayan sürenin hesabında hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil süresinin dışlanması gibi bir durum söz konusu olamaz.
Eğer bayram tatili işçinin haftalık tatil gününe denk geliyor ve çalışılıyorsa, o günlük ücret yüzde 50 daha artırılıyor. Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti işçilere nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor.
Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir.
Hafta tatilinden önceki altı iş günü içinde 1 gün mazeretsiz olarak devamsızlık yapan işçinin hem işe gelmediği o güne ait ücreti hem de hafta tatili ücreti olmak üzere toplam 2 günlük ücretinin kesilmesi İş Kanunu bakımından doğru bir uygulamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri