Boş çuval dik durmaz." Bu atasözü, boş ve içeriği olmayan şeylerin ayakta duramayacağını, değerli ve işe yarar olmadığını ifade eder.
Mehmet Simsek on X: "Boş bir çuvalın dik durması zordur. (Benjamin Franklin)" / X.
Günümüzde en çok kullanılan atasözleri arasında "boş çuval ayakta durmaz" sözü de yer alıyor. Bu atasözü, gerçekle alakası olmayan ve hiçbir desteği bulunmayan gereksiz düşünce ya da planlarla herhangi bir sonuca varılamayacağı anlamına gelir. Desteksiz hayaller kuranlar için bu atasözü sıkça söylenir.
İşte, tüm detaylar. Boş çuval ayakta durmaz sözü, bu gerçek anlamının yanı sıra, birkaç yan anlamlara da işaret eder. Bu yan anlamlara göre hem midesi boş insanın takatsizliği, hem de kafası boş insanın dayanıksızlığı anlatılmak istenir.
Gerçek anlam, bir kelimenin aklımıza ilk gelen anlamıdır. Kelimelerin, sözlükte yer alan ilk anlamları da gerçek anlamlarıdır. Bu yüzden gerçek anlama, sözlük anlamı da denir. Bir ilgi veya benzetme sonucu sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir.
İlgili 37 soru bulundu
Buna göre, atasözleri ilk defa araştırmacı tarafından gerçek anlamlı, kısmen mecaz anlamlı ve mecaz anlamlı şeklinde derecelendirilmiştir. Bu derecelendirmeye göre, çeşitli atasözleri kitapları tasnif edilebilir.
Boş Çuval Ayakta (Dik) Durmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: 1) karnı doymayan kimse çalışamaz 2) bilgisiz ve yeteneksiz bir kişi, kendisine verilen görevlerde tutunamaz.
[1] Bilgili, erdemli kimse çok konuşmaz; gösterişten kaçınır. Ama bunlardan yoksun olan kişi,bilgiçlik taslar; çok konuşur; boş laflarla çevreyi rahatsız eder.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Dibi Görünmeyen Sudan Geçme Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işe girişirken her yönünü iyice araştır.
Oxford Bodleian Kütüphanesi yazma eserler bölümünde 192 numa- rayla kayıtlı Tükçe Tekellümât adlı mecmuanın ikinci kısmında “Durûb-ı Emsâl Beyânındadır” başlığı altında Arap alfabesine göre sıralanmış 290 Türkçe atasözü bulunmaktadır.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
Mızrak çuvala sığmaz Atasözünün Anlamı: Bir gerçeği, durumu ya da olayı saklamak, gizlemek isteseniz bile o gerçeğin bir şekilde ortaya çıkacağını ifade eder. Her ne kadar bazı durumları gizlemek ya da örtbas etmek istense de gerçeklerin bir süre sonra meydana çıkması kaçınılmazdır.
Buğday başak verince, orak pahaya çıkar Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir işin kıymetinin, o işte ihtiyaç duyulan zamanlarda arttığını ifade eder. İhtiyaç arttıkça, o ihtiyacı gideren araç veya hizmetin de değeri artar.
Bal Tutan Parmağını Yalar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: imkânları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır.
herhangi bir şey hakkında en çok konuşanların, yada bir fikri en ateşli şekilde savunanların aslında o şey ve o fikir hakkında en az bilgiye sahip kişiler oldukları mealindeki deyim. çok şey söyleyip de aslında hiç bir şey söylememiş olanlar, daha doğrusu söylediklerinde kıymete değer hiç bir unsur bulunmayan insanlar ...
[1] Bir şeyi yitirmek kaderde varsa buna engel olunamaz.
Çömlekçi Suyu Saksıdan İçer Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi, geçimini sanatı ile sağlar.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Cevap: her şey, onu gereği gibi kullanmasını bilene yakışır.
[1] İnsan büyüdükçe daha çok olgunlaşır.
Yanıt: “Taş kalpli” tamlamasından çok Türkçede “taşyürekli” deyimi kullanılır; bu deyim bileşik ad olmuştur artık. Burada “taş” sözcüğünün değişmeceli (mecazi) anlamı söz konusudur; katı yürekli, acımasız, acıması olmayan demektir.
Çoğu Gitti Azı Kaldı deyimi, işin en önemli ve güç kısmının tamamlanması, kalan işin önemsiz olması anlamı taşımaktadır.
Taş, yerinde ağırdır Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, her şeyin kendi doğal yerinde ve kontekstinde daha değerli ve anlamlı olduğunu vurgular. Bir şey veya biri, kendi yeteneklerini ve değerlerini en iyi şekilde kendi doğal çevresinde ve pozisyonunda gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri