Üst ekstremitede adeziv kapsülit, epikondilit, karpal tünel sendromu, ulnar nöropati, tendinit, boyun ağrısı gibi rahatsızlık- lar sık görülmektedir (3,8,10-13).
Ekstremite uzatma süreci, tedrici olarak kaynama dokusunun ve yumuşak dokuların (deri, kas, sinir, kan damarları vb.) uzatılması ile sağlanır. Bu yeni büyüme dokusu rejenerat olarak adlandırılır.
İlgili 27 soru bulundu
Üst ekstremite ağrısı, birçok nedenden kaynaklanabilir, örneğin; travma, tekrarlayan hareketler, kas zayıflığı, sinir hasarı, enfeksiyon, romatizmal hastalıklar gibi. Hareket dışında, bu bölgelerin herhangi birindeki ağrı, uzuv ağrısı olarak bilinir.
Üst ekstremite kemikleri insanda, humerus (pazu kemiği), antebrachium (radius ve ulna) (dirsek kemikleri), karpal kemikler (bilek kemikleri), metacarpus (el tarak kemikleri) ve phalanx (parmak kemikleri)lardan oluşur.
Ekstremite: bir organın son yada uç kısmı anlamına gelir. Daha çok kollar ve bacaklar için kullanılır. Alt ve üst ekstremite olarak incelenebilir. ekstremite denir.
Üst Ekstremıte Rahatsızlıkları ile en sık görülen kompresif nöropatidir. Median sinirin karpal tünel içinde değişik sebeplere bağlı olarak sıkışması sonucu gelişir. Avuç içinde uyuşukluk, ağrı, yanma ve zayıflık ile karakterizedir, ileri dönemde tenar atrofi izlenebilir.
Median, ulnar, radyal ve muskulokütanöz sinirler üst ekstremite sinirleridir.
14)Üst ekstremitenin en uzun ve en kalın kemiği: Humerus. 15)Humerus'un proximalinde bulunan yapılar: Caput humeri, collum anatomicum, tuberculum majus, tuberculum minör, sulcus ıntertubercularis, collum chirurgicum. 16)Humerus'un baş kısmı: Caput humeri.
Üst ekstremite arteriyel sistemi, aortik arktan köken alır. Sağda, ortak bir gövde, innominat veya sağ brakiyosefalik arter vardır ve daha sonra sağ ortak karotid artere (CCA) ve subklavian artere ayrılır. Solda, subklavyen arter doğrudan aortik arktan köken alır.
Nedenleri. Ekstremite ağrısının birçok nedeni olabilir. En yaygın nedenler arasında kas zorlanması, yaralanma, osteoartrit, romatoid artrit, sinir sıkışması ve bursit yer alır. Ayrıca, diyabet, dolaşım bozuklukları ve enfeksiyonlar da ekstremite ağrısına neden olabilir.
Subklavian ve Aksiller Arterin Anatomisi
Sol subklavian arter direkt olarak arkus aortadan çıkıp yetişkinlerde ortalama 6 cm uzunluğa ve 10 cm genişliğe sahiptir ve sol üst ekstremiteyi besleyen aksiller arter olarak devam eder.
Ekstremite kelimesi Latincede kollar ve bacaklar manasında kullanılmakta olan bir kelimedir. Tıp dilinde kullanılmakta olan ekstremite kelimesi kolları ve bacakları ifade etmektedir. Kollarda ve bacaklarda bulunan birçok kemik vardır.
64 adet üst ekstremite kemiği (ossa membri superioris) ve 62 adet alt ekstremite kemiği (ossa membri inferioris) ise 126 adet kemikten oluşan skeleton appendiculare'yi meydana getirir.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Miyalji, halk arasında kas romatizması anlamına gelir. Kaslarda meydana gelen yaralanma, sakatlanma veya enfeksiyonlar sonucu oluşur.
Daha çok tek bacak (sağ bacak ağrısı, sol bacak ağrısı) tek ayak (sağ ayak, sol ayak ağrısı) şeklinde görülebilir. Bunun en yaygın sebepleri; kireçlenme, kas ağrısı, romatizma, psikolojik rahatsızlıklar, şeker, kolesterol ve kemik erimesidir. Uzun süreli ağrılar için mutlaka doktor kontrolü önerilir.
Üst Ekstremitenin Venleri (Venae Membri Superioris) Üst ekstremitenin venleri yüzeyel ve derin olmak üzere iki grupta toplanır. Bu iki grup ven, belirli aralıklarda birbirleriyle anastomoz yaparlar. Yüzeyel grup venler deri tabakasının hemen altında ve yüzeyel fasianın iki yaprağı arasında bulunurlar.
“Venöz” toplardamar, “alt ekstremite” ise bacak anlamındadır. Venöz Renkli Doppler, bacak toplardamarlarının incelendiği tetkiktir. Venöz Renkli Doppler tetkiki, bacak toplardamarlarındaki varislerin, yetmezliklerin ve pıhtı oluşumlarının araştırılmasında kullanılır.
kol, ön kol, el ve bunları gövdemize bağlayan kavşak kemikleri (scapula ve clavicula) incelenir.
Üst ekstremite scapula ve clavicula isimleri verilen iki kemik aracılığı ile gövdeye bağlanmıştır. Bu iki kemik ile ilgili eklemler, omuz kemeri eklemleri olarak adlandırılmıştır. Articulatio acromioclavicularis: Eklemi meydana getiren kemikler scapula ve clavicula'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri