Kışın oturmadığınız ya da boş olan evinize, aidat gibi yakıt parasını da ödemekle yükümlüsünüz. Yakıt parasını ödemekten evinizdeki radyatör vanasını kapattığınız için muaf olmazsınız. Çünkü her kat malikinin aidat gibi yakıt giderine de arsa payı oranında katılması kanuni bir yükümlülük.
Isıölçer kullanılmayan sistemde ise boş daireler diğer daireler ne kadar ödeme yapıyorlarsa aynı tutarda yakın bedeli ödemesi yapmak durumundadırlar. Bunun herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. O evin boş veya dolu olmasının apartman ve site yönetimi tarafından bir önemi yoktur.
BOŞ EVE AİDAT ÖDENİR Mİ? Bu sorunun yanıtı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer almaktadır. Kişi maliki olduğu evde otursa da oturmasa da giderlere katılmakla yükümlüdür. Yani tüm malikler (oturmasalar dahi) aidat ödemek zorundadır.
Ev sahipleri kiracısının ödemediği yakıt parasından sorumludurlar. Bu konuda direkt muhatap da zaten ev sahibidir. Ev sahibi kiracısının yakıt parası ödemelerini takip etmekle yükümlüdür. Bir kiracı yakıt parası ödemezse yasal işlemler başilatılırsa bu işlemlerin muahatabı ev sahipleri olur.
Özet olarak; daireleri boş halde kullanmayan ev sahipleri kömür parası, apartman aidatı, kapıcı parası ya da ortak kullanımı ilgilendiren diğer tüm giderlere katılmak zorundadır. Kanuna göre, her kat malikinin yakıt giderine arsa payı oranında katılması mecburi kılınıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var. Sıcaklığın 15 derecenin üzerine çıkması halinde de ısıtma sistemlerinin kapatılması gerekiyor.
Eğer kat malikleri kurulu yöneticilerin masraf ödemelerinde herhangi bir ayrıcalık sahibi olmalarına imkan tanımayan bir karar alırsa yöneticiler her ay diğer kat malikleri gibi aidat, yakıt gibi ödemeleri yapmak zorundadırlar.
Kimler başvurabiliyor? Yardımdan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının kriterlerine uyan haneler yararlanabilecek. Vakıfların kriterleri arasında, sosyal güvenlik kurumlarından aylık ve gelir almamak, temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde düzenli ve sürekli bir gelire sahip olmamak bulunuyor.
Alınan yakıtı gidilen mesafeye böldüğünüzde kilometre başına kaç TL yakıt tükettiğinizi görebilirsiniz. Bu işlemde oldukça kolay yapılabilir. 100 TL akaryakıt aldığınızda 300 km yol giderseniz, 1 km başına 0.33 TL yakıt harcadığını görmüş olursunuz.
Dar gelirli vatandaşların ısınma ve elektrik ihtiyaçlarını giderebilmesi adına yapılacak destek ile bir nebze olsun rahatlama sağlanacak. 2023 yılının haziran ayına kadar işveren tarafından çalışanların maaşına ek olarak 1000 TL'lik doğalgaz yardımı verilecek.
Evet alınır. Yani evin boş ya da dolu olması aidat ödeyip ödememeyi etkilemiyor. Ev kullanılsa da kullanılmasa da ev sahibinin sitenin giderlerine ortak olması gerekiyor.
Malikin aidat ödeme yükümlülüğü konutu kullanıp kullanmamasına bağlı değildir, malik kullanılmıyor ve boş vaziyette duruyor olsa dahi malik aidat ödemekle yükümlüdür. Bu durum yalnızca iskan alınmamış ve kat irtifakı bozulmamış ise değişmektedir, bu durumda aidat ödeme yükümlülüğü müteahhitte geçmektedir.
Hangi durumlarda apartman aidatı ödenmez? Aidatlar yönetim tarafından üstlenilen hizmetlerin yerine getirilmediği takdirde ödenmez. ... Hizmet alamadıkları konuları tek tek tespit eden malikler konuyu yönetime bildirmelerine rağmen aidat alınmaya devam ediyorsa, Cimer ve tüketici hakem heyetine de başvurabilirler.
Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara ilişkin, "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
Merkezi ısıtma fatura paylaşımı konusunda olumludur, yani gelen fatura ya da kömür masrafının tüm dairelerinin ortak şekilde ödemesi gerekir. Fakat bu durum bazı zamanlarda olumsuzluğa neden olabilmektedir çünkü dairelerini kullanmayan ya da evde bulunmayan ev sahipleri de yine fatura ödeyebilmektedir.
Merkez sistem, belirlenen süre içerisinde yakılan yakıtın toplam fiyatı binada bulunan daire sayısına bölünerek hesaplanır. Mesela, binada kömür yakıtlı kazan kullanılıyorsa, merkezi ısıtma sisteminde aylık faturalandırma, o ay yakılan kömür sayısının toplam daire sayısına bölünmesi ile hesaplanır.
Örneğin 50 litre yakıtla 500 kilometre yol katedildiyse yakıt tüketimi 500 km / 50 lt = 10 km/lt olur. Kilometre yakıt hesaplamada ise deponun kapasitesini mesafeye bölüp sonucu 100 ile çarpmamız gerekecek. Aracınızın deposunun 50 litre olduğunu düşünelim. Bu durumda yakıt tüketimi (50/500)x100= 10 litredir.
Sitelerde doğalgaz ortak kullanım bedeli nedir? Ortak alanlarda ısınma enerjisi tüketilmese dahi yönetmelik gereği merkezi ısınma faturasının ısınmaya harcanan kısmının %30 u m2 üzerinden pay edilir.
17- Merkezi Isıtma Ortak Isı Gideri nedir? “Merkezi Sistemlerde Isı Gider Paylaşım Yönetmeliğine” göre paylaşım oranlarına göre, merkezi ısınma faturasının ısınmaya harcanan kısmının direkt olarak %30 u alınıp, dairelerin metrekarelerine göre pay edilir.
Başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvurunun değerlendirilmesi sonucunda yardım süresi ihtiyaç durumuna göre belirlenecektir. Yardımdan yararlanacak anneler, 2.059 TL ile 3.700 TL arasında değişen miktarlarda destek ödemesi alabilecektir.
T.C. kimlik numarası ve şifresiyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, “ Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti” sayfasına giriş yapan adaylar kimliklerini doğrulayarak başvurularını iletebilirler. Doğal gaz yardımı ödemeleri hak sahiplerinin PTT kartına yatırılmaktadır.
Ödemeler başladı. PTT kartı olan vatandaşlar, bin liralık sosyal yardım desteğini tüm kamu bankalarının ATM'lerinden komisyonsuz olarak çekebilecek. Halihazırda düzenli merkezi sosyal yardım alan hanelere, herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın 1000 lira ödeniyor.
Aidat Neleri Kapsar? Apartmanın ya da sitenin su faturası, elektrik faturası, merkezi ısıtma ise doğal gaz faturası, bina görevlisi aylığı, bahçıvan aylığı, bekçi aylığı, kaloriferci aylığı ve benzeri ortak giderler aidat kapsamına girer.
Yöneticiye aidat ödeme konusunda Kat Mülkiyeti Kanununda bir muafiyet tanınmıştır.
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri