Eğer bir kağıt boşsa ve hiçbir içerik yoksa, imza da geçerli sayılmaz. Örneğin, bir kağıt boş olsa ve birisi bu kağıda bir imza atsa, bu imza bir anlaşma veya sözleşmeyi onaylamayı hedeflememektedir ve bu nedenle geçerli sayılmaz.
T.C. ÖZET : Açığa imza atılması yoluyla düzenlenen senedin anlaşmalara aykırı olarak doldurulduğu kanıtlanamazsa bu senet hukuken geçerlidir. Yazılı delil karşısında tanık dinletilmesi istemi karşı tarafın açık onayı olmadan kabul edilemez.
(2) İmzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı hukuka aykırı olarak ele geçirip veya elde bulundurup da hukuki sonuç doğuracak şekilde dolduran kişi, belgede sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılır.
Beyaza İmzanın Tanımı
Beyaza imzanın tanımını yapmak gerekir ise şöyle denilebilir, bir kişinin diğer kişiye anlaştıkları üzere doldurmak üzere güvenerek vermiş olduğu boş kağıda imzaya denilmektedir. Burada genelde ticari hayatta borçlunun üzerini doldurmadan alacaklıya vermiş olduğu boş kağıda atmış olduğu imzadır.
Arasındaki hukuki ilişkiye veya anlaşmaya dayalı olarak şartlara göre doldurulacağı düşüncesiyle boş kağıda atılan imza geçerli kılınmıştır. Önemli olan imzanın kendi rızasına dayalı olarak atılması ve imzanın sahte olmamasıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Boş kağıda imza atmak 2023 yılında genellikle geçersiz sayılır. İmza, bir kişinin bir belge veya mesajı onayladığını gösterir ve bu nedenle bir belge veya mesajın içeriğine bağlıdır.
Kural olarak, beyaza imza atarak işverene boş kâğıdı veren işçi, yazılı belgedeki durumun aksini iddia ediyorsa, iddiasını yine yazılı bir belge ile ispatlamalıdır. Borçlar Kanunu Tasarısının 15 inci maddesinde “Açığa atılan imzanın üzerine sonradan yazılan metnin, imza atanın iradesine uygun olduğu kabul edilir.
Boş kağıda veya açığa atılmış imzaların, daha sonra senedin muhatabı kişiler tarafından doldurulduğu iddiası, Türk Ceza Kanunu'nun 209. maddesinde yer alan hükümlere göre düzenlenmiştir. Bu doğrultuda senedin sonradan doldurulduğu iddiası, esasında açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçu kapsamına alınmaktadır.
Açığa imza dediğimiz kavram aslında halk arasında da çokça kullanılan “beyaza imza” dediğimiz durumdur. Bu durumda kişiler, boş bir kâğıda veya herhangi bir yere atılan herhangi bir saikle atılan imzanın farklı amaçlarla kullanılıyor oluşudur.
İmzanız ile telaffuz dahi edilemeyecek miktarlarda borç altına girebilir, tüm mal varlığınızı birine bağışlayabilir, pek çok suçu farkında olmadan işleyebilir ve daha pek çok hukuki işlemi yapabilirsiniz. Bu nedenle imzanızı herşeyden iyi korumanız ve çok dikkatli ve bilinçli kullanmanız en önemli hukuki güvencenizdir.
Özel evrakta (belgede) sahtecilik suçunun cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Kanun maddesinde belirlenen ceza tüm seçimlik hareketler için aynıdır.
Bir başkasının yerine resmi evrağın imzalanması, resmi belgenin sahte olarak düzenlendiğinin delilidir. Bu kapsamda fail, TCK Madde 204/1'e göre iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Borçlar hukukuna göre zorla senet alınması veya senedin zorla imzalatılması, bir irade sakatlığı olup süresi içerisinde imzalayan-borç altına giren kişi tarafından beyan edilecek bir irade ile zorla imzalanan senet geçersiz hale gelmektedir. Bu irade beyanının şartları Borçlar Kanunumuzda açıkça ifade edilmiştir.
Toplantı tutanağına imza atmamak yerine toplantı sırasında dile getirdiğiniz hususların tutanakta yer almadığına ilişkin bir "şerh" düşmeniz daha doğru bir davranış olacaktır.. Toplantı tutanağına imza atmamanız disiplin cezası almanıza neden olabilir.
Bir kimseye tarafların anlaştıkları gibi doldurulmak (yazılmak) üzere ve rilmiş, imza beyaza (açığa) imza olarak tanımlanmaktadır3. Tekinay ise, önceden yazılmış bir sözleşme metni olmaksızın, boş bir kâğıda imzasını koyarak bunu alacaklıya veya üçüncü kişiye verilmesini beyaza imza olarak tanımlamaktadır4.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
İmza her zaman el yazısı ile atılmalıdır ve her zaman aynı formda olmalıdır. Farklı yerlerde farklı imzalar kullanılmamalıdır. Aynı zamanda imza her zaman aynı el ile atılmalıdır.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
İİK.nun 170/3. maddesinde “inkar edilen imzanın borçluya ait olduğu” anlaşıldığı takdirde itirazın reddedileceği hükme bağlanmıştır. Senetteki imzanın borçluya ait olduğunu ispat külfeti ise senet elinde olup takibe başlayan ve imzanın borçluya ait olduğunu iddia eden alacaklıya aittir (HGK.
TTK'de bono yani halk deyişiyle senedin zamanaşımı mevzusu, m.749'da şu şekilde düzenlenmiştir: “Poliçeyi kabul edene karşı ileri sürülecek poliçeden doğan istemler, vadenin geldiği tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Ödemenin yapılacağı tarihi gösteren ve senet üzerine düşülen kayda vade denir.
Düzenleyen için zamanaşımı süresi vadeden itibaren işlemeye başlar. Bu kapsamda örneğin; vadesi 10.01.2020 olan bir bono sebebiyle bono alacaklısı, 10.01.2023 tarihine dek (10.01.2023 günü dahil) talepte bulunabilecektir. Aksi halde zamanaşımı geçmiş olur. Senet üç yıl içinde işleme konulmazsa kambiyo vasfını yitirir.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır.
Zorla imzalanan senet, genel mahkemede hukuk davasıyla iptal edilebilir. Zorla imzalanan senedi iptal etmek isteyen kişi asliye ticaret mahkemesinde menfi tespit davası açmalıdır. Zorla senet imzalatma eylemi TCK kapsamında suç teşkil ettiği için ceza davasının da görülmesi muhtemeldir.
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
(1) Taraflardan biri, kendisi tarafından düzenlendiği iddia edilen bir belgedeki yazı veya imzayı inkâr etmek isterse, sahtelik iddiasında bulunmalıdır; aksi hâlde belge, aleyhine delil olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri