Açığa imzanın kötüye kullanılması suçu TCK'nın 209. maddesinde; “(1) Belirli bir tarzda doldurulup kullanılmak üzere kendisine teslim olunan imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kâğıdı, verilme nedeninden farklı bir şekilde dolduran kişi, şikayet üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Örneğin, TCK madde 209 uyarınca boş kağıda veya boş senet imzalamak kötüye kullanılması suçunun işlendiğine ilişkin bir yargılama sonucunda, suçlu bulunan kişi hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veya bir miktar para cezası uygulanabilir.
İmzalı boş senedin sonradan doldurulması halinde söz konusu senedin taraflar arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde doldurulup doldurulmadığı önem teşkil etmektedir. Eğer imzalı boş senet, taraflar arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde doldurulmuş ise açığa imzanın kötüye kullanılması suçu (TCK m. 209) oluşacaktır.
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Ticari hayatta para yerine geçen senedin şekli şartı olmadığı göz önünde bulundurursak beyaza imzada boş kağıt senet haline getirilebilir. Bunun için de öncelikle bir imza veya imza yerine geçecek mühür ya da bir işaret olmalıdır. Bunlar olmazsa belgenin hiçbir hükmü yoktur.
İlgili 31 soru bulundu
Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunda ispat ancak yazılı delil ile ispatlanabilir. Bu nedenle tanık delili ile ispat mümkün olmayacaktır. Açığa atılan imzanın kötüye kullanıldığına dair iddiada bulunan kişi, iddiasını yazılı delille ispatlayamaz ise dava delil yokluğundan reddedilecektir.
Kural olarak, beyaza imza atarak işverene boş kâğıdı veren işçi, yazılı belgedeki durumun aksini iddia ediyorsa, iddiasını yine yazılı bir belge ile ispatlamalıdır. Borçlar Kanunu Tasarısının 15 inci maddesinde “Açığa atılan imzanın üzerine sonradan yazılan metnin, imza atanın iradesine uygun olduğu kabul edilir.
TTK'de bono yani halk deyişiyle senedin zamanaşımı mevzusu, m.749'da şu şekilde düzenlenmiştir: “Poliçeyi kabul edene karşı ileri sürülecek poliçeden doğan istemler, vadenin geldiği tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Ödemenin yapılacağı tarihi gösteren ve senet üzerine düşülen kayda vade denir.
Düzenleyen için zamanaşımı süresi vadeden itibaren işlemeye başlar. Bu kapsamda örneğin; vadesi 10.01.2020 olan bir bono sebebiyle bono alacaklısı, 10.01.2023 tarihine dek (10.01.2023 günü dahil) talepte bulunabilecektir. Aksi halde zamanaşımı geçmiş olur. Senet üç yıl içinde işleme konulmazsa kambiyo vasfını yitirir.
Senette senedi düzenleyene karşı açılacak davalar vadeden itibaren 3 yıl, hamilin tarafından cirantalara karşı açılacak davalar ise vadeden itibaren 1 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Ödenmeyen senedin esas olarak aktif bir cezası yoktur. Yapılan senedi şayet borçlu kişi ödemiyorsa hakkında yapılacak işlem icra takibidir.
Zorla imzalanan senet, genel mahkemede hukuk davasıyla iptal edilebilir. Zorla imzalanan senedi iptal etmek isteyen kişi asliye ticaret mahkemesinde menfi tespit davası açmalıdır. Zorla senet imzalatma eylemi TCK kapsamında suç teşkil ettiği için ceza davasının da görülmesi muhtemeldir.
Senet Üzerinde Oynama Suçu Cezası
Türk Ceza Kanunu madde 204'e göre, bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kritik olan unsur imzadır. Düzenleyen kişinin imzası dışındaki tüm unsurlar vadeye kadar tamamlanmak üzere eksik bırakılabilir. Bu şekilde hazırlanan senetler açık senet olarak adlandırılır ve hukuken geçerlidir. Hukuki geçerliliği sayesinde açık senetler kullanılır hale gelmiş ve bazı kolaylıklar sağlamıştır.
Senedin icrasının kesinleşmesi ile alacaklı haciz işlemlerine geçebilecektir. Haciz, borçlunun SSK lı ise ¼ maaşına haciz konulması olabileceği gibi, işyeri haczi, ev haczi, tapu ve araç haczi yoluyla da olabilir. Haciz işlemlerine rağmen ödeme yapmayan borçlu için menkul ya da gayrimenkul satış aşamasına geçilir.
Senedin noter onaylı olması gerekmez. Senede iki şekilde itiraz edilebilir: 1. imza benim değil. 2. rakamda tahrifat yapılmış.
Muhatabın senet borcunu ödemesi halinde tahsil gerçekleşmiş olur ve senet muhataba verilir. Diğer seçenek olan banka tahsilinde ise lehtar (alacaklı) ödeme zamanı gelmeden bir bankaya gider ve senedi iskonto ettirerek borcu tahsil eder. Senedin vadesi geldiğinde ise senet borçlusu borcunu ilgili bankaya öder.
Senedin kısmen ödenmesi halinde de suçun işlenmesi mümkündür. Ödenmiş senet, senet sahibine iade edilmelidir. Senet sahibine iade edilmeyerek senede ilişkin ödenmemiş gibi işlemlerin yapılması halinde suç işlenmiş olacaktır. Suçun manevi unsuru olarak suç ancak kastla işlenebilmektedir.
İlk olarak düzenleme tarihinin mutlaka üzerinde yazılı olması gerekir. Bununla beraber üzeri çizilmiş, zarar görmüş senetler şüpheli bulunmakta ve bu nedenle geçersiz sayılmaktadır. Senet kağıtlarının üzerinde ödeme tarihi ve ödeme günü kısmı yer almaktadır.
Senet iptal davası açılabilmesi için senedin zıyaa uğraması gerekmektedir. Senedin çalınması, kaybolması, yırtılması veya yanması gibi sebeplerle ibrazının imkansızlaştığı hallerde senedin zayi olduğu kabul edilmektedir.
Alacaklının isim ve TC kimlik numarasının yazılması gerekir. Borçlunun isim, soyisim, TC kimlik numarası ve adresinin yazılması gerekir. Borçlu şirketse vergi dairesi ve vergi numarasının yazılması gerekir.
Çek ve senetteki imza kendisine ait olmayan borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde imzaya itiraz edebilir. Bu itirazın açıkça belirtilmesi gerekmektedir. İmzaya itiraz, İcra Hukuk Mahkemesine yapılabilecektir.
Gerçek kişi borçluların senede tek imza ya da iki imza atması hukuki anlamda hiçbir farklılık doğurmamaktadır. Sonuç olarak senet üzerinde tek imza bulunması senedin geçerliliğini etkilemeyecektir. Tek imza bulunan senet de geçerlidir. Tek imzalı senet geçerlidir.
Açık bono düzenlenmesi yasaya aykırı olmadığından tanzim tarihi boş olarak imzalanan senedin tanzim tarihinin sonradan yazılması mümkündür. Yazılan tanzim tarihinin anlaşmaya aykırı doldurulduğu hususu ise ancak yazılı belgeyle kanıtlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri