Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ön inceleme aşamasında hakimin dosya üzerinden karar vermesi mümkün müdür?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ön inceleme aşamasında hakimin dosya üzerinden karar vermesi mümkün müdür?

1- DURUŞMASIZ ÖN İNCELEME Maddeden de anlaşılacağı üzere, hâkim dilekçelerin verilmesinden sonra, -Dava şartları ile ilk itirazlar konusunda duruşma yapmadan, dosya üzerinden de karar verebilir. Dava şartları kendiliğinden incelenir. İlk itirazlar ise cevap dilekçesinde ileri sürülmek zorundadır; aksi hâlde dinlenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ön inceleme aşamasında hakim dosya üzerinden karar verebilir mi?

Yasa'nın 138.maddesine göre, mahkeme, öncelikle dava şartları ve ilk itirazlar hakkında, koşullar elverişliyse, dosya üzerinden karar verecektir. Ancak, yargıç, kararını vermek için tarafların dinlenmesini gerekli görüyorsa, ön inceleme duruşmasında onları dinledikten sonra karar verecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tazminathukuku.com

Ön inceleme aşamasında neler yapılır?

Ön inceleme duruşmasında dava şartları ve ilk itirazlar ile sınırlı olmak üzere tanık dinleme, belge inceleme, bilirkişi görüşü alma, keşif yapma ve yemin teklif etme gibi işlemlerin yapılması öngörülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ön inceleme duruşmasından sonra ne olur?

Ön İnceleme Duruşması

Ön inceleme duruşmasının sonunda, tarafların sulh veya arabuluculuk faaliyetinden bir sonuç alıp almadıkları, sonuç alamadıkları takdirde anlaşamadıkları hususların nelerden ibaret olduğu tutanakla tespit edilir. Bu tutanağın altı, duruşmada hazır bulunan taraflarca imzalanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Ön inceleme aşaması tamamlandıktan sonra hangi aşamaya geçilir?

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile usul hukukumuzda ilk derece yargılamasının beş temel aşamadan oluşması öngörülmüştür. Bunlar sırası ile; dilekçelerin karşılıklı verilmesi, ön inceleme, tahkikat, sözlü yargılama ve hükümdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

ÖN İNCELEME AŞAMASI | HMK

İlgili 22 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ön inceleme kaç duruşmada tamamlanır?

Ön inceleme tek duruşmada tamamlanır. Zorunlu olan hâllerde bir defaya mahsus olmak üzere yeni bir duruşma günü tayin edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ön inceleme duruşması kaç kez yapılır?

Bu yönde bir başka Yargıtay kararı; Y.2.HD ., 20.06.2016, E. 2015/26648, K. 2016/11898; “Ön inceleme tek duruşmada tamamlanır. Zorunlu olan hallerde bir defaya mahsus olmak üzere yeni bir duruşma günü tayin edilir (HMK m. 140/4).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Ön inceleme aşamasında delil sunulur mu?

Söz konusu kararla mahkeme tarafından ön inceleme duruşmasından önce verilen kesin sürenin hukuki bir sonuç doğurmayacağı ifadesi ile ön inceleme aşaması tamamlanana kadar tarafların delil sunma hakkına sahip olduğu kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forahukuk.com

Ön inceleme aşaması ne demek?

Ön inceleme aşaması, mahkemenin dava şartlarını ve ilk itirazları incelediği, uyuşmazlık konularını tam olarak belirlediği, hazırlık işlemleri ile tarafların delillerini sunmaları ve delillerin toplanmaları için gerekli işlemlerin yapıldığı bir aşamadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lexology.com

Ön inceleme duruşmasından sonra tanık bildirilir mi?

Yukarıda belirttiğimiz üzere hâkim ön inceleme duruşmasında delillerin sunulması için süre verir. Bu süre içerisinde tanık listesinin sunulması da istenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Ön inceleme duruşmasına gelmezse ne olur?

Taraflardan birinin ön inceleme duruşmasının yokluğunda yapılmasını talep etmesi halinde, ön inceleme duruşmasının tarafların yokluğunda yapılması da mümkündür. Ancak mazeret dilekçesinde bu yönde bir talepte bulunulmaması halinde, mahkemenin ön inceleme duruşması yapması, usule aykırılık teşkil edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forseti.com.tr

Ön inceleme duruşması yapılmak zorunda mı?

Madde 138 de dava şartları ile ilk itirazlar hakkında dosya üzerinden karar verileceği, gerektiği taktirde ön inceleme duruşmasının yapılacağı belirtilmektedir. Demek ki bu iki konuda ön inceleme duruşması yapılması zorunlu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adanabarosu.org.tr

Ön inceleme kararı nedir?

Mahkemenin ön inceleme yapmasının amacı delillerin toplanması ve tahkikat aşamasına geçmeden önce uyuşmazlığın türünü belirlemek ve tarafları sulhe teşvik etmektir. Tarafların sulhe sağlıklı bir şekilde teşvik edilebilmesi amacıyla genellikle ön incelemeler duruşmalı olarak yapılarak tarafların katılımı beklenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk-ag.com

Karar duruşması olduğu nasıl anlaşılır?

Karar duruşması olarak tanımlanan ve mahkeme tarafından tarafların son kez dinlendiği aşama kararın ortaya çıktığı safhadır. İddia makamı bu safhada görüşlerini sunar. Bu aşamada savunma makamının da görüşleri alınır ve mahkeme tarafları dinlemek sureti ile bu aşamada son kararız müzakeresine geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Ön inceleme yapılmadan keşif yapılabilir mi?

d. Ön inceleme yapılmadan da tahkikat aşamasına geçmek ve tahkikat aşamasının bir parçası olan keşif / bilirkişi incelemesi yapmak mümkün değildir. Aksi uygulama HMK'ya açıkça aykırı olacak ve mutlak bozma nedeni teşkil edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Ön inceleme duruşmasında dava reddedilir mi?

Bu durumda ön inceleme yapılmış, aynı duruşmada tahkikata geçilerek maddi hukuka ilişkin sürelerden dolayı dava reddedilmiş olacaktır. Bu şekilde davranılmasına engel olacak hiçbir hüküm yoktur; hatta bu hem kanun hükmüne uygun geçen bir yoldur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karaboga.av.tr

Ön inceleme duruşmasında hâkim ne sorar?

Ön inceleme duruşmasında; Dava şartları ve ilk itirazlar hakim tarafından incelenir. Davacı ve davalının anlaştıkları yahut anlaşamadıkları hususlar tespit edilir. Bu tespit tek tek olacak şekilde yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milhukuk.com

Yargıtay ön inceleme ne kadar sürer?

Yargıtay dosya inceleme ne kadar sürer? Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Boşanma davasında ön inceleme duruşmasında karar verilebilir mi?

Boşanma davalarında hakim dava şartlarını kural olarak dosya üzerinde inceleyerek karar verir. Ancak bazen taraflardan gerekli izahat alma ihtiyacı bulunur ise ön inceleme duruşmasında tarafları dinleyerek dava şartlarının mevcut olup olmadığı konusunda ilk duruşmada karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alideniz.av.tr

Dava ön inceleme ne demek?

Ön inceleme duruşması, sadece tahkikata hazırlık aşamasıdır. Bu nedenle tanık dinleme, belge inceleme, bilirkişi görüşü alma gibi tahkikat işlemleri yapılmaz. Ancak zorunlu görülürse münhasıran ön inceleme duruşmasında bazı tahkikat işlemleri yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: polat-polat.com

Mahkemeye sonradan delil sunulur mu?

Bu hükme göre taraflar geciktirme amacı taşımayan veya söz konusu delilin taraf kusurundan kaynaklanmayan bir nedenle ileri sürülememesi durumu varsa, mahkeme o delilin sonradan gösterilmesine izin verebilir demektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukif.com

Deliller hangi aşamada toplanır?

Buna göre usulüne göre yapılmış tebligata rağmen sanık gelmemiş ise sorgusunun yapılmamış olması delillerin tartışılmasına engel değildir. Daha sonra gelen sanığa yokluğunda yapılan işlemler okunacaktır. Asıl olan tüm delillerin soruşturma ve duruşma hazırlığı evresinde toplanmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ön inceleme aşamasında tanık dinlenir mi?

Süresinde cevap ve delil bildirmeyen davalının, davacının dava dilekçesinde dayandığı vakıaları inkar etmiş olacağına göre, ön inceleme duruşmasından önce bildirdiği tanıkların da bu doğrultuda dinlenmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Ön inceleme duruşması e duruşma olur mu?

“https://edurusmabilgi.adalet.gov.tr/” internet adresinde bulunan “Sıkça Sorulan Sorular” başlıklı kılavuzda ise bu konuyla ilgili olarak “Ön İnceleme gibi imza zorunluluğu gereken duruşmalarda şuan için e-Duruşma yapılamamaktadır.” cümlesi yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Ön inceleme aşaması tamamlandıktan sonra hukuk yargılamasında hangi aşama başlar?

Tahkikat: Ön incelemeden sonra tahkikat aşamasına geçilir. Tahkikat ön inceleme tutanağı ile yürür. İddia ve savunmalar ile bunlara ilişkin delillerin değerlendirildiği ve genelde yargılamanın en uzun sürdüğü aşamadır. Tahkikat, bunun için belirli olan oturum (celse)da yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ucar-ucar.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT