Su uyur düşman uyumaz atasözü, düşmanımızın bize karşı her zaman uyanık olduğu ve bu yüzden bizim de uyanık kalmamız gerektiğin anlatan bir atasözüdür.
2- Yanlış bilinen: Su uyur düşman uyumaz. // Doğrusu: Sü uyur, düşman uyumaz. Yine işin içine su karışmış! Ama makara yapmayı bırakıp bilimsel açıklamasını yapayım size: Sü, 'asker' demek. Yani deyimimiz diyor ki, "Asker uyur, düşman uyumaz." Biz de uyumayalım ve yanlış kurduğumuz deyimler uykusundan uyanalım!
İlgili 43 soru bulundu
-Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur. -Ah alan onmaz, ah yerde kalmaz. -Ak köpeğe koyun diye sarılma. -Akıl yiğide sermayedir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Her çok azdan olur atasözünün anlamı; Çok olarak nitelendirilen durumların az şeylerin bir araya gelip birleşmesinden dolayı oluşmaktadır. Bu söz çoklara ulaşmak için azları biriktirmek gerektiği şeklinde açıklanmaktadır.
Oxford Bodleian Kütüphanesi yazma eserler bölümünde 192 numa- rayla kayıtlı Tükçe Tekellümât adlı mecmuanın ikinci kısmında “Durûb-ı Emsâl Beyânındadır” başlığı altında Arap alfabesine göre sıralanmış 290 Türkçe atasözü bulunmaktadır.
Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? TDK'ya göre Damlaya Damlaya Göl Olur; “ Ufak ufak biriken şeyler, yeri geldiğinde gözle görülür bir büyüklüğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir” manasında kullanılan bir söz. Bugün az ar azar biriken şeyler, yarın birikerek dağ gibi bir niceliğe sahip olur.
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
Atasözlerinin Özellikleri
- Kalıplaşmış sözcüklerdir. Bu yüzden atasözüne oluşturan sözcüğün yerine başka sözcük getirilemez sözcüklerin sıralamasında değişiklikler yapılamaz. - Atasözlerinin mecaz ve gerçek anlam söyleşi mümkündür. Atasözlerinin bazıları aynı ya da yakın anlam bildirir.
Durmadan akan suya uyuyor denilebilir de sesi çıkmayan, kıpırdamayan düşmana uyuyor denilemez.
Su Uyur, Düşman Uyumaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: düşmana karşı her zaman uyanık davranmak gerekir.
Maddenin evrenselleştirilmesi ve uygun hâle getirilmesi için lütfen tartışmaya katılınız. Galat-ı meşhur, sözcük veya deyimlerin yaygın olarak yanlış bir biçimde kullanılması sonucu, doğrusunun yerini alması durumudur.
atasözlerinin yazılı ilk örneklerine Orhun Abideleri‟nde rastlanır. Orhun Abideleri dıĢında diğer Eski Türkçe Dönemi ve Uygur Dönemi eserlerinde de atasözü örnekleri yer alır. Türk atasözlerinin derlendiği ilk eser Karahanlılar Dönemi‟nde KaĢgarlı Mahmut tarafından kaleme alınan Divânü Lügati‟t-Türk‟tür.
Atasözü karşılığı olarak kullanılan “Savlar”ın ilk örneklerine Orhun Abidelerinde, Divanü Lügati't-Türk'te ve Kutadgu Bilig'te rastlanmaktadır.
Kim Milyoner Olmak İster'de sorulan Abdala kar yağıyor demişler şeklinde başlayan atasözünün devamı nasıldır bölüme dün gece geceye damga vuran soru oldu. Peki, Abdala kar yağıyor demişler şeklinde başlayan atasözünün devamı nasıldır?
[1] İnsan ne denli çok çalışıp para kazanırsa kazansın, tutumlu harcamasını bilmezse bir şey arttıramaz. Para, kazanmakla değil, tutumla artar,Parayı tutumlu kullanmak gerekir.
Kısaca atasözü açıklaması hakkında bilinmesi gerekenler. Ayağını yorganına göre uzat atasözü TDK'ya göre 'Yapacak olan harcamalar hiçbir zaman geliri aşmamalıdır' şeklinde ifade edilmektedir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri