Boşanma davası sırasında evin güncel değeri dikkate alınır. O an evin piyasa değeri sekiz yüz bin Türk Lirası ise piyasa değerinin yüzde kırklık dilimi alınır yani bu evin yüzde kırklık değeri yüz altmış bin Türk Lirası olarak belirlenir.
Mevcut Medeni Kanuna göre yasal mal rejimi “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi” dir. Yani evlenirken hiçbir sözleşme yapılmasına gerek yoktur. Deyim yerindeyse, eşler nikah defterine imza attıktan hemen sonra satın alınan tüm mallar, boşanma sırasında kural olarak yarı yarıya paylaşılacaktır.
Evlilik devam ettiği sürece eşlerin elde ettiği varlıklar üzerinde diğer eşin hakkı olur. Boşanmada mal paylaşımı boşanma davasından ayrı bir dava ile yapılır. Mal rejiminin tasfiyesi denilen bu dava ile eşlerin malvarlıkları eşler arasında paylaştırılır. Eşlerin kişisel malları mal paylaşımına tabi olmaz.
Evlilik içinde ödenen kredinin evin alım değerine oranı %40'dır. Boşanma sırasında evin güncel piyasa değerinin 200.000 TL olduğunu kabul edersek; evin güncel piyasa değerinin %40'ı 80.000 TL olacaktır. Yani, boşanmada mal paylaşımının konusu olacak değer 80.000 TL olacaktır.
Yukarıda açıklamış olduğumuz gibi, eğer anlaşmalı boşanma davasında taraflar mal rejiminin ne şekilde tasfiye edileceği hususunu kararlaştırmamışlarsa, mal rejiminin tasfiyesi davasının açılması ve duruma göre katkı payı, katılma payı veya değer artış payı alacağının talep edilmesi gerekecektir.
İlgili 38 soru bulundu
Kadının nafaka hakları (tedbir nafakası ve yoksulluk nafakası) Mal paylaşımından kaynaklı alacak hakları Aile konutu şerhi isteme hakkı Ücretsiz avukat talep hakkı (adli yardım hakları)
Edinilmiş mallara hesapta ekle- necek değerler (TMK m. 229) varsa, malın devredildiği tarihteki değeri esas alınacaktır (TMK m. 235). Eşler mal rejimi sözleşmesi ile; değer artış payı veya artık değere katılma ile ilgili başka bir esas da kararlaştırabilirler (TMK m. 227-237).
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Evlilik içerisinde denen kredi bedelinin arabanın satın alındığı salış fiyatına oranının ne olduğu hesaplanır. Arabanın boşanma tarihindeki güncel piyasa değeri de bilirkişi raporuyla tespit edilir. Daha öncesinde hesaplanan oran, arabanın güncel değerine oranlanarak eşin alacağı hesaplanır.
2023 Nafaka Artış Hesaplama
Nafaka yükümlüsü boşanma ve nafaka kararının kesinleşmesinden itibaren 12 ay boyunca bu sabit miktarı öder. Bir sonraki ay ise mahkeme hangisini takdir ettiyse o yılın yayınlanmış ÜFE veya TÜFE oranına bakılır ve bu oran uygulanarak sonraki 12 ay bu miktar ödenir.
Genel olarak evlilik birliği içerisinde alınan ev, araba gibi edinilmiş malların yarısı oranında diğer eşin hak sahibi olduğu kabul edilir.
Boşanmada evde kim kalır? Boşanma davası açıldığında, talep olması halinde hakim evin kime tahsis edileceğine karar verir. Genellikle çocuklu evliliklerde, çocuk kiminle kalmaya devam edecekse, ev dava sonuna kadar o eşte kalır. Diğer eş mahkeme kararı varsa evden ayrılmak zorundadır.
Türk Medeni Kanunumuzda boşanma davası sonucunda müşterek çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılacağı ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Aile Mahkemesi, çocuğun yüksek menfaatini gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti gerekli gördüğü hallerde babaya da verebilecektir.
Müşterek konutun eşlerden biri adına tahsisi yani evin dava boyunca eşlerden birine bırakılmasına ilişkin karar, aile mahkemesi hakimi tarafından verilecek olan bir ara karar ile kurulur. Müşterek konutun tahsisi, taraflarca her aşamada talep edilebilir.
Bu nedenle mahkeme boşanma sonucu malın malik eş üzerine kalacağına karar vereceği için boşanma davası sırasında da (istisnalar hariç) malik eşin o konutta kalmasına karar vermektedir. Ancak tarafların anlaşması ve zaruri durumları hariç tutmak gerekmektedir.
Çekişmeli boşanmada hakim, her bir tarafın ihtiyaçlarına ve müşterek çocukların mevcudiyetine göre evi kimin tutacağına karar verebilir. Hakim ayrıca evin ve çocukların kullanımını taraflar arasında paylaştırabilir. Evi kimin tutacağına ilişkin karar, davanın özel koşullarına bağlıdır.
Araba satışı için eşin rızası aranmaz. Ruhsat sahibi eş, noter üzerinden araç satışını gerçekleştirebilir. Bu işlemin tamamlanması için eş ya da yetkili bir kurumdan izin alınmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Keza, hakim kararına da gereksinim duyulmamaktadır.
Ancak boşanma davası açılması durumunda eşler, mal ayrılığı rejimine geçiş yapmış olur. Bu sebeple süre, boşanma davasının açılmasından 1 yıl önce satılan malları kapsar. Mal rejiminin tasfiyesine ilişkin davaların mal rejimin sona ermesinden itibaren 10 yıl içinde açılması gerekir.
Eğer ispatlanamıyorsa erkek bu altınları veya karşılığını kadına geri vermek zorundadır. Özetleyecek olursak boşanma davasında altınlardan ziynet eşyası niteliğinde olanlar kime takıldığına bakılmaksızın kadına aittir. Bu kategori dışında kalan tüm altınlar ve diğer değerler kime takıldıysa ona bırakılır.
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Kim kazanıp satın alırsa alsın, evlilik sonrasında alınan her ev, araba ve arsa gibi ruhsatlı ve tapulu taşınmazlar ortak kabul edilir. Eş ev hanımı olsa ve maddi kazanç getirecek bir çalışma hayatında bulunmasa bile boşanmada mallar ortak paylaştırılır. Yani ev hanımları da ev ve arabaların ortak sahibidir.
Kredi ödemeleri devam etmekte olan bir malvarlığının devredilmesi halinde devir ile kredi borcu da sona ereceğinden malvarlığının devir tarihindeki değerinden devir tarihindeki toplam borç düşülerek bulunacak miktarın ikiye bölünmesi ile eşlerin katılma alacağı tespit edilecektir.
Boşanma Avukatı Ücreti 2023
2023-2024 yılı boşanma avukatı ücreti en az 17.900 TL olarak güncellenmiştir. Buna %10 KDV uygulanınca toplam tutar 19.690 TL olur. Boşanma avukatı ücreti her dava dosyasına özel olarak ve ayrıca belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri