Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Trabzon'a yıllık 15 milyon yolcu kapasitesinde 3 milyon metrekarelik denize dolgu havalimanı yapacaklarını açıkladı. Ordu - Giresun Havalimanı ve Rize - Artvin Havalimanı'nın ardından denize dolgu Türkiye'nin 3. havalimanının Trabzon'da yapılması kesinleşti.
İstanbul Yeni Havalimanı İstanbul'un Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasındaki 76,5 km 2 alana yıllık 200 milyon yolcu kapasiteye çıkarılabilen terminali ile birbirinden bağımsız altı pisti olacak şekilde yapılan havalimanı.
Kara yolu ulaşımına göre oldukça kısa bir sürede bir diğer şehre yolculuk yapılabildiği gibi, ticari anlamda da büyük bir destek sağlıyor. Hâlihazırda yapımı devam eden Çukurova bölgesindeki havalimanı Mersin' in Tarsus ilçesinde devam ediyor.
Şehrin Avrupa Yakası'nda, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer alan havalimanı 29 Ekim 2018'de açılmıştır. İlk uçuş TK2124 koduyla 29 Ekim 2018 tarihinde İstanbul'dan Ankara'ya yapılmıştır.
Çukurova Havalimanı yapımını ve işletmeciliğini üstlenen Kozuva Şirketler Grubu ile ulaşım hizmetleri alanında mutabakata varan Çukurova Bölgesel Havalimanı Taşıma ve İşletme Kooperatifi Başkanı Yasin Boyraz, havalimanının bölgeye değer katmasının yanında ekonomik katkı da sağlayacağını söyledi.
İlgili 40 soru bulundu
İlk etapta yıllık 9 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak Çukurova Havalimanı'nın Ocak 2024'te hizmete açılması hedefleniyor.
Tarsus'a bağlı Çiçekli, Karsavuran ve Kargılı köyleri çevresinde bulunan ariziler üzerine kurulması planlanan Çukurova Bölgesel Havaalanı inşaat çalışmalarına önümüzdeki Ağustos ayında başlanarak, yaklaşık 4 bin 500 kişinin bu süre içerisinde istihdam edileceğini söyleyen Koçoğlu Firma Yetkilisi Enver Haydaroğlu, " ...
Genel Bakış Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu tarafından yap-işlet-devret modeli ile geliştirilen ve dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli havalimanı olarak tasarlanan İstanbul Yeni Havalimanı, son derece kısıtlı bir zamanda, yoğun bir programla hayata geçirildi.
3. Yeni Havalimanı Avrupa yakasında Karadeniz kıyısındaki bölgede yer alıyor. Tayakadın ve Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon metrekare alan üzerinde inşa edilen İstanbul Yeni Havalimanı, Çatalca, Göktürk Arnavutköy kavşağında ve Terkos Gölü'ne yakın bir alanda inşa edildi.
İGA'nın yüzde 55'lik hissesi Kalyon Holding, yüzde 45'lik hissesi Cengiz Holding bünyesinde bulunuyor. Kadri Samsunlu, İGA'da Yusuf Akçayoğlu'nun istifasının ardından 2018 yılında göreve gelmişti.
Havalimanının birinci etabının 2022 yılında hizmete açılması planlanıyor. Çukurova Havalimanı'nda incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin 19 yıldır büyük bir ulaştırma ve haberleşme hamlesi gerçekleştirdiğine vurgu yaptı.
Mersin Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Tarsus sınırları içerisinde bulunan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın 29 Ekim 2023 tarihinde hizmete açılacağını duyurdu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Mersin'de yapımı süren Çukurova Havalimanı'nı yıl sonunda tamamlayarak hizmete açmayı planladıklarını açıkladı.
3. Yeni Havalimanı Avrupa yakasında Karadeniz kıyısındaki bölgede yer alıyor. Tayakadın ve Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon metrekare alan üzerinde inşa edilen İstanbul Yeni Havalimanı, Çatalca, Göktürk Arnavutköy kavşağında ve Terkos Gölü'ne yakın bir alanda inşa edildi. 3. HAVALİMANI'NA NASIL GİDİLİR?
21 Kasım 2020'de yeni terminal binasının temeli atıldı. 2023'e kadar bitmesi planlanmaktadır. Proje tamamlandığında havalimanı 89 bin 500 m² büyüklüğünde aprona, 18 uçak kapasiteli park alanı ve 6 adet yolcu köprüsüne kavuşacak.
Proje kapsamında yeni pist inşa edileceğinin altını çizen Uraloğlu, "Trabzon Havalimanı'na yıl sonuna kadar 3 bin 240 metre uzunluğunda yeni pist yapacağız. Böylece, 110 bin metrekare alanda yıllık 10 milyon yolcuya hizmet verebilecek terminal binasını şehrimize kazandıracağız.
Uluslararası ihaleyi, Cengiz- Limak-Kolin-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu olarak, 25 yıllık kira bedeli için 22 milyar 152 milyon Euro vererek kazandık.
İstanbul Havalimanı, Avrupa Yakası'nda, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer alıyor. Dört yıl süren inşaatın sonunda İstanbul Havalimanı, 29 Ekim 2018'de açıldı.
İnşaatın tüm masraflarını üstlenecek olan İGA konsorsiyumu, ihaleye göre havalimanını 25 yıl boyunca işletecek, buradan elde edilen gelirlerin tümünü alacak ve karşılığında senelik 1 milyar eurodan fazla bir kira ödeyecekti.
Adil Karaismailoğlu, gelecek onlarca yıl için planlanan ve kamu-özel iş birliğiyle hayata geçirilen 30 milyar avroluk yatırımların tamamının hemen hemen 2040'ta işletme süreçlerinin biteceğini ve devlete geçeceğini söyledi.
İstanbul, 3 havaalanına ev sahipliği yapar. (Bunlar arasında Istanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Atatürk Havalimanı yer alır.)
Dördüncü pist 2026'da hizmete girecek
Şu an havalimanı kapasitemizin yüzde 75'ini kullanılıyoruz. Buna rağmen 4'üncü pistin inşaatına da başladık. Takriben 500 milyon Euro'luk yatırım öngörüyoruz. Yatırım planına göre Doğu-Batı aksındaki 4'üncü pistin yapımına da yine bu sürede başladık.
İlk planlara göre inşaatının Mart 2022'de bitmesi, açılışın da 29 Ekim 2022'de yapılması açıklanmış olsa da; proje takvimi uzamış ve inşaatın bitiş tarihi Şubat 2023 olarak güncellenmiştir.
DHMİ'den yapılan açıklamada, Çukurova Havalimanı için 20 Kasım'da gerçekleştirilen ihaleyi 147'nci turda Favori İşletmecilik AŞ/Yako Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ Ortak Girişiminin kazandığı belirtildi.
1937 yılında Türkiye'nin ilk sivil havaalanı olarak hizmete açılmış olan Adana Şakirpaşa Havaalanı DHM web sayfasında (www.dhmi.gov.tr ) 2105 dönüm üzerine kurulu olarak gösterilmiştir ve resmi verilere dayalı olarak yaptığımız karşılaştırmalarda bu değer kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri