Boşanma davalarında da dava harcının ödendiği tarihte dava açılmış olur. Açılan boşanma davası, aynı anda e-devlet sisteminde görünür. Boşanma davasının tarafları olan eşler, e-devlet şifresiyle “dava dosyası sorgulama” bölümünden açılan davaları görebilirler.
Boşanma Davası Hemen E Devlette Görünür Mü? Açılmış olan boşanma davası, gerekli harç ve giderlerin yatırılarak davanın açılmasının ardından tarafların bilgilerinin mahkeme tarafından kaydedilmesi ile e-devlet üzerinden görünecek şekilde açılmış olacaktır.
Boşanma kararından sonra kimliğimi ne zaman değiştirebilirim sorusu, boşanma işlemi gerçekleştikten sonra en sık araştırılan konulardan biri haline gelmektedir. Boşanmadan sonra kimliğin değişmesine dair gerekli karar, açık duruşmada boşanma kararı verildikten yaklaşık 20 ila 40 gün cevabını vermektedir.
Boşanma davası artık internetten görülecek
Ayrıca e-Devlet üzerinden 4 seçenekle de UYAP Vatandaş Portalı'na bağlanarak dava başvurusunda bulunulabiliyor. Sistem sayesinde vatandaşlar, haklarına açılmış dava olup olmadığını öğrenebildikleri gibi haklarında açılan davalarla ilgili bilgileri de takip edebiliyor.
Boşanmanın nüfusa geçmesi halinde, E Devlet' e girdiğinizde profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu halde başka bir işlem yapmanıza gerek kalmayacaktır. Boşanma kararınızı hakim mahkemede yüzünüze karşı söylediğinde boşandığınızı sanmayın demiştik.
İlgili 23 soru bulundu
Şifreniz ile sisteme girdikten sonra e-hizmetlere giriş yapmalısınız. E-hizmetler alanında mahkeme dava dosyası sorgulama alanına girmelisiniz. Bu işlem sonrasında dosya detaylarına ulaşabilirsiniz.
Gideceğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde nüfus kaydı olarak öğrenebilirsiniz.
Anlaşmalı dava açılacaksa Türkiye'nin herhangi bir yerinde açılması mümkündür. Boşanma davalarında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Eğer yer mahkemesinde aile mahkemesi yok ise o halde başvurulacak mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.
Karar tebliğinden sonra 2 haftalık itiraz süresi vardır. Bu süre de mahkemeye itirazdan feragat dilekçesi verilerek kısaltılabilir. Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve genelde 4 – 5 gün içinde boşanma kararı nüfusa geçer.
Anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 ile 3 ay arasında sonuçlanabilmektedir. Çekişmeli boşanma davaları ise istinaf ve temyiz süreçleri ile birlikte ortalama 3 ile 5 yıl arasında sonuçlanabilmektedir.
Şifreniz ile sisteme girdikten sonra e-hizmetlere giriş yapmalısınız. E-hizmetler alanında mahkeme dava dosyası sorgulama alanına girmelisiniz. Bu işlem sonrasında dosya detaylarına ulaşabilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma davaları genelde tek celsede sonuçlanmaktadır. Bu konuda Adalet Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu boşanma süresi 40 gündür. Boşanma davası feragat şeklinde ise o zaman dava bir günde sonuçlanmaktadır. Ve boşanma kararı nüfus kayıtlarına 7 günde geçmektedir.
Bu değişiklik için boşanma kararının kesinleşmesi zorunludur. Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir.
E devlet icra silme , dosya kapak hesabının ödenmesi, zamanaşımı, dava ile takibin iptali ya da alacaklının alacağından feragat etmesi halinde e devlet üzerinden borçlu olduğunuz dosyanın kaldırılmasıdır. Bu durum genellikle alacaklının, borcu haricen tahsil ettiği durumlarda ortaya çıkmaktadır.
E-Devlette dosya durumu karara çıkmış, tarafı olunan dava dosyasına ilişkin mahkemece karar verildiğini göstermektedir. Buna göre davaya konu talep kabul, red veya kısmen kabul-red edilmiş olabilmektedir. E-Devletten sorgu yapıldığı vakit sadece davanın durumu görülebilmektedir.
Dava gerekçeli karar öğrenme e-devlet vasıtasıyla da mümkündür ancak önemli olan gerekçeli kararın taraflarca tebellüğ edilmesidir. Yani WhatsApp yoluyla iletilen gerekçeli kararlar da tebliğ edilmiş sayılmaz. Aile mahkemesi gerekçeli kararını yazarak taraflara tebliğ ettikten sonra taraflara karara itiraz hakkı doğar.
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Eskiden boşanma sonrası nüfus kâğıdında ” dul ” ” boşanmış ” gibi ibareler yer almaktaydı. Artık sadece ” bekâr ” ibaresi yazılmaktadır.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI KAÇ CELSE SÜRER
Celse sayısı olarak değerlendirildiğinde ise genellikle çekişmeli boşanma davaları 6-7 celsede sonuçlanır.
Yukarıda belirttiğimiz üzere aleniyet ilkesi uyarınca duruşmalar halka açık yapılır ve duruşma salonu kapısı izleyicilere açıktır.
Boşanma davalarında duruşmalara gidilmemesi durumunda hukuki bir yaptırım uygulanmaz. Boşanma davasını açan taraf mahkeme görüleceği zaman orada bulunmazsa bu durum davanın düşmesine neden olabilir. Dava açılan karşı taraf, davaya katılmadığı takdirde ise süreçler uzamakta ve dava neticelenememektedir.
Yine ilgili mahkeme kaleminin iş yoğunluğuna bağlı olarak 2-3 gün içerisinde bu dava dilekçesi de davalının adresine tebliğe çıkartılır. Tebliğe çıkma ve davalıya ulaşma süreci ise ortalama olarak 10 gün sürmektedir. Dolayısı ile toplamda 12 gün içerisinde boşanma davasındaki tebligat davalıya ulaşır.
Kararları veren mahkemelerden alabilirsiniz.
Boşanma kararınız nüfusa intikal edip kesinleştikten sonra medeni hal bölümünüzde ''BEKAR'' yazacaktır.
Eski Türkçe ve Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''tûl'' şeklinde geçen dul kelimesi, eski Türkçe sözcüklerden biridir. 10. yüzyıldan beri kullanılan bu kelime, eşinden ayrılmış kadın ve erkekler için kullanılır. Eşi vefat etmiş olan kişilere de dul denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri