Boşanan kadınların, kendi sigortalılıklarından dolayı bir aylık veya gelir almamaları gerekir. Yani, boşanan kadınlar, kendi sigortalılıklarından dolayı yaşlılık, malullük veya vazife malullüğü aylığı almıyorsa veya başka bir kanun kapsamında aylık almıyorsa, dul maaşı alabilirler.
Devletin mali desteğini almak için boşanmış olmak bir kriter değildir. Boşanan, kocası vefat eden veya herhangi bir neden dolayı muhtaçlık durumu yaşayan kadınlarımız belediye yardımı alabilir, dul ve yetim maaşı bağlatabilir.
2024 zamlı dul ve yetim maaş tablosu
Dul ve yetim maaşları emekli zammına göre belirleniyor. -Yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 2.500 TL, -50 oranında hissesi olan bir kişi 5.000 TL, -Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi 7.500 TL maaş alacak.
Kadınlar, Sözüm Söz!
Eşinden boşanan kadınlara, Aile Destekleri Sigortası kapsamında kuracağımız Yeni Başlangıçlar Fonu sayesinde, boşanıp başvuran her kadına taşınma ve ev kurma desteği verdirecek. Kadın çalışmıyorsa istihdama katılımı için belediyeler tarafından eğitim ve iş bulma desteği verilecek.
Türk Medeni Kanunumuz boşanma aşamasındaki kadınların haklarını güvence altına almıştır. Medeni Kanunumuz kapsamında kadınların, mal paylaşımı, maddi tazminat, manevi tazminat, nafaka, velayet hakkı gibi hakları bulunmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Bir dilekçe ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen başvurulur. Ayrıca e devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. ”https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru” üzerinden “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yapılabilmektedir.
Örnek olarak, 30.000 TL maaşı olan bir kimse, 7.000 TL nafaka da 3.000 TL nafaka da ödeyebilir.
Boşanma davasında kadının hakları hangi taraf açılırsa açılsın aynı şekilde devam etmektedir. Boşanma davasını kadın açarsa velayet, nafaka, manevi veya maddi tazminat, düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.
Aile yardımı ödeneği hakkını kaybetme: Madde 205 – Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder.
İkamet edilen il/ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuruda bulunulabilir. Soru 2: Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım başvurusu yaptım ne kadar ödeme alabilirim? Hak sahiplerinin hesaplarına aylık 1000 TL olmak üzere iki ayda bir 2000 TL tutarında yardım aktarılmaktadır.
Boşanma veya ayrılık halinde çocuk için aile yardımı
Buna göre, boşanma veya ayrılık hallerinde; *Mahkemenin çocuğu verdiği anne veya babanın çalışmıyor olması halinde, çocuğun verilmediği çalışan anne veya baba talep ederse çocuk için aile yardımı alır.
Örneğin en düşük emekli maaşının yüzde 30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2 bin 250 lira artarak 9 bin 750 lira olacak. Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak.
Buna göre, kızınız 1 Ekim 2008 tarihinde bakmakla yükümlü olduğunuz kişi olarak sizin üzerinizden sağlık yardımı alıyor idiyse, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünü sona erdiren evlenme durumunun ortadan kalkmasıyla, yeniden bakmakla yükümlü olduğunuz kişi olarak sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilir.
Sağlanan Yardımlar
EVEK(Eşi Vefat Etmiş Kadın- Dul Kadın Maaşı) yardım programında hak sahibi kişilere, aylık 275 TL olmak üzere her iki ayda bir düzenli nakdi ödeme yapılmaktadır. Bu yardım programı kapsamında yapılan ödemelerin aralıkları ve artış miktarları Fon Kurulu kararıyla belirlenir.
Kadının boşanma davası bitene kadar tedbir nafakası, boşanma davasından sonra yoksulluk nafakası hakları vardır. Tedbir nafakası boşanma davası süresince kadının talep edebileceği haklardandır. Kadına verilen tedbir nafakası, boşanma sürecinde kadının zor duruma düşmesini önler.
Dul aylığı maaşına başvuran kadının ortalama olarak gelirinin net asgari ücretin 1/3'ünden az olduğunun tespit edilmiş olması yani kişinin muhtaç sayılması gerekir. Dul maaşı için başvuruyu, ikametinizin bağlı olduğu Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile yapabilirsiniz.
Eş için aile yardımı, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eşi (resmi nikahlı) için ödenir. Çocuk için aile yardımı, memura; öz, üvey veya evlat edinmiş olduğu çocukları için bazı şartların varlığı halinde ödenir.
Aile yardımı ödeneği, 2273 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından oluşmaktadır. 2273* 0,760871=1.729,45 lira olarak çalışmayan eş için aile yardımı ödenmeye devam edilecektir.
Evliliğin sonra ermesi halinde dul veya yetim aylığının yeniden bağlanması talep edilebilmektedir. Sigortalı yakınlarının evlilikleri eşin vefatı veya boşanma ile sona ermiş olabilir. Her iki durumda da 5510 Sayılı Yasa gereğince ölen sigortalının eski eşine ve çocuklarına yeniden aylık bağlanabilmektedir.
Bu hususlar göz önünde bulundurularak, 20000 TL maaş alan bir kişinin vereceği nafaka miktarı, ortalama olarak 4500-5500 TL arasında değişmektedir.
Ortalama 15000 TL maaş alan bir kişinin ek gelirleri yoksa takribi 3000 TL-4000 TL arasında bir rakam çıkacaktır. Nafaka ödeyecek kişinin başkaca ek gelirleri olması veya çocuk sayısının artışı durumunda bu tutar 8000 TL ye kadar çıkabilmektedir.
Boşanmada tazminat hesaplama için her dava kendi özelinde değerlendirilir, şartlar ve kusurun ağırlığına bakılır. Uygulamada genellikle hakim ödeme yapacak kişinin gelirinin azami 10 katı oranında maddi tazminata hükmeder. Yani 6.000 TL maaş alan birinin 60.000 TL tazminata mahkum olması mümkündür.
Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 8500 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır.
2024 yılı itibariyle asgari ücret net 17.002 Türk Lirasıdır. Uygulamada 17.002 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 1.500-3.000 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Anlaşmalı boşanmada tarafların ödenecek nafaka miktarı üzerinde anlaşmış olmaları gerekir. Bu kapsamda anlaşmalı boşanmada çocuğa nafaka, tarafların üzerinde anlaşmalarına bağlı olarak hükmedilir. Taraflar, çocuk nafakasının aylık 1.000-TL olması veya 100.000-TL olması konusunda diledikleri şekilde anlaşabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri