Total kappa ve total lambda testleri, hafif zincirlerin hem serbest hem de intakt immunglobuline bağlı olanlarını total olarak ölçmektedir. Serbest kappa ve serbest lambda konsantrasyonları bir çevrim faktörü kullanılarak tahmini olarak saptanabilmektedir.
Kappa/Lambda Oranı
Kappa veya lambda düzeylerinden birisi çok yüksek ve diğeri ise normal veya düşük olduğunda, o zaman oran anormal olur ve miyelomun aktif olduğuna delalet eder.
Multiple miyelom (MM) plazma hücrelerinin neoplastik proliferasyonu sonucu ortaya çıkan, klinikte başlıca yaygın iskelet lezyonları, anemi, infeksiyonlara karşı aşırı eğilim, hiperkalsemi, böbrek fonksiyon bozukluğu ile kendini gösteren progresif ve fatal bir hastalıktır.
Serum serbest hafif zincirlerinin normal düzeyleri: • Kappa: 3.3 – 19.4 mg/L • Lambda: 5.71 – 26.3 mg/L • Kappa/lambda oranı: 0.26 – 1.65 • Bozulmuş oran klonalite göstergesidir.
“Hafif zincir hastalığı” olarak adlandırılan bu miyelom vakalarında serum incelemesinde karakteristik M protein artışı görülmez, fakat idrarda çok miktarda monoklonal hafif zincir bulunur. Son zamanlarda serumdaki serbest hafif zincirlerin varlığını saptayan yeni ve daha duyarlı bir test geliştirilmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Total kappa ve total lambda testleri, hafif zincirlerin hem serbest hem de intakt immunglobuline bağlı olanlarını total olarak ölçmektedir. Serbest kappa ve serbest lambda konsantrasyonları bir çevrim faktörü kullanılarak tahmini olarak saptanabilmektedir.
Giderek artan bir kemik iliği kanser türü olan Multipl miyelom, kemik iliğinde anormal bir plazma hücresinin gelişmesi ve hızla çoğalması ile meydana geliyor. Sebebi henüz kesin olarak bilinmeyen multipl miyelom riski daha çok ilerleyen yaşlarda ortaya çıkıyor.
Multipl miyelom son evrede daha ciddi semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar arasında kemik iliği yetmezliği, şiddetli ağrı, böbrek yetmezliği, kalp problemleri ve tekrarlayan enfeksiyonlar yer alır.
Tedavinin en yaygın komplikasyonu kemik iliği supresyonu 4(%19) ve bulantı, kusma 3(%14) idi. Bir hasta akut böbrek yetmezliği nedeniyle kaybedildi. Yaşam süreleri 10 ile 54 ay arasında, ortalama 27,6±4,2 ay idi.
Multipl Miyelom Nedenleri Nelerdir? Tam olarak sebebi bilinmemektedir. Günümüzde kabul gören faktörler arasında kimyasallar, petrol ve radyasyona maruz kalma sayılabilir. Miyelom, kemik iliğindeki anormal bir plazma hücresinden kaynaklanır.
Bölüm Hakkında
Hematoloji; lenfoma, multipl miyelom, akut ve kronik lösemi ile benzeri rahatsızlıklar olmak üzere; kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalıdır.
Multipl miyelom, M proteini denen IgG, IgA veya hafif zincir gibi proteinler salgılayan kan hücrelerinin bir hastalığıdır. Ancak, multipl miyelomda plazma hücreleri kontrolsüz bir şekilde çoğalarak aşırı miktarda tek tip immünoglobülin üretirler.
Özellikle kan serumunda veya plazmasında bulunan protein profili incelenerek, hastalıkların belirlenmesi veya risk faktörlerinin değerlendirilmesi mümkün olabilir. Örneğin, bazı kanser türleri, karaciğer hastalıkları, romatoid artrit gibi durumlar protein elektroforezi ile tanımlanabilir.
Multiple Myelom Tanısı Nasıl Konulur? Bu hastalık genellikle başka nedenlerle hekime başvurulduğunda, tetkikler sırasında hekimin şüphelenmesiyle ortaya çıkar. Bazı hastalarda ise hastalık ilerlediğinde ortaya çıkan belirtilerle tanı konulur. Hastalık öyküsü ve fizik muayenede hastalığa dair bulgular saptanabilir.
Multipl Miyelom evreleri; Evre I, Evre II veya Evre III olarak kategorize edilmektedir Evreleme, hastalığın kemik veya böbreklerde ne tür sorunlara yol açtığını göz önünde bulundurmaktadır. Evre I, hastalığın başlangıç evresi kabul edilip, semptomların ortaya çıktığı dönemdir.
Multipl Miyelom'un tedavisinde son yıllarda elde edilen büyük gelişmeler, bu hastalıktaki yaşam sürecini olumlu ve önemli bir şekilde etkilemiştir. Büyük çaptaki araştırmalar devam ettiğinden, yeni tedavi protokolleri ve yeni ilaçlar da bu hastalıkta daimi bir umut kaynağı olmaktadır.
Genel olarak toplumda ağır kaldırma ya da ters hareket sonrası ortaya çıktığı kabul edilerek sıklıkla ihmal edilmekte ve sıradan ağrı kesiciler kullanılarak hastalar tarafından önemsenmemektedir. Halbuki sadece basit bir bel ağrısı ciddi bir kan hastalığı olan “Multıpl Myelom”un habercisi olabilir.
Kontrolsüz çoğalmaya başlayan bu anormal plazma hücreleri kemik iliğinde çoğalmaya devam ettikçe özellikle omurlar, kalça kemikleri, kafatası, kaburgalar gibi iliğin aktif çalıştığı kemiklerde ağrılara yol açar.
Kemik iliği kanserinin, kişide belirti ve bulguların olmasından yola çıkılarak tanısı konulabileceği gibi kemik iliği kanseri, rutin kan testleri sırasında rastlantısal olarak da fark edilebilir. Multipl Miyelom tanısında kan ve idrar testi kullanılabilir.
Özellikle hasta bulantısı olduğu dönemlerde, yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bunların yerine tuzlu ve kuru besinler ( kraker, az yağlı peynir, leblebi, yağsız tost, yağsız makarna gibi) tercih edilebilir.
Multipl miyelom hastalığı da sağlıklı plazma hücrelerinin çoğalarak, anormal antikorlar üreten hücreler haline gelmesinden kaynaklanan bir tür kanserdir. Her kanser hastalığında olduğu gibi multipl miyelom da birçok organın işlevine bozulma ya da kayıpla sonuçlanabilir.
Multipl miyelom tedavisinden sonra da belirli aralıklarla takip gerekir . Hastalığın hiç bir belirti olmaksızın nüks etme ihtimali vardır.
Ağır zincir hastalıkları lenfosit ve plazma hücresi bozuklukları arasına giren hastalıklardır. İmmünoproliferatif hastalıklar olarak da isimlendirilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri