Boşlukta hissetmek kimi zaman yalnızlık hissi kimi zaman da kafa karışıklığı olarak karşımıza çıkan hissiyat olarak tanımlanabilmektedir. Ancak boşluk hissini; olumlu veya olumsuz herhangi bir duygunun hissedilmediği bir durum olarak tanımlamak en doğrusu olacaktır.
Boşluk hissi veya boşluk duygusu, sıkıntı, sosyal yabancılaşma ve duyarsızlık ile karakterize edilen insani durumdur. Genellikle bir travma veya depresyon kaynaklı bir duygudur. Boşluk duygusunu yaşayan kişiler kendilerini anlamsız, değersiz, kimsesiz veya yalnız hissederler.
Boşluk hissi ne kadar sürer? Boşluk hissi birkaç gün sürebilir ve sonra kendi kendine düzelebilir. Diğer zamanlarda, iki hafta veya daha uzun sürebilir. Durum böyle olduğunda, bilişsel çarpıtmaları tanımak ve bir ruh sağlığı uzmanının desteğini aramak yardımcı olabilir.
Duygusal boşluk, kişinin sebebini kestiremediği halde hayattan keyif almama, acı çekme, günlük hayatı sürdürecek gücü kendinde bulamama ve genel mutsuzluk hali içerisinde olma durumudur. Diğer bir deyişle duygusal boşluk, bireyin kendine ve hayata karşı memnuniyetsiz olma ve hayattan keyif alamama halidir.
Boşluk duygusu uzun sürmesi halinde kişide depersonalizasyon ve derealizasyon dediğimiz duygular ortaya çıkar. Depersonalizasyon kişinin kendine yabancılaşması hissidir. Binevi hissizlik duygusu da denilebilir. Depersonalizasyonda kişi beş duyu organıyla algıladığı duyguları hissedemez.
İlgili 37 soru bulundu
Boşluk duygusu daha çok belirsizlik zamanında ortaya çıkabilmektedir. Kişinin kaygılı olduğu durumlarda ya da hayatında çatışmalar yaşadığında, kendisini ve çevresindekileri kontrol edemediği zamanlarda kişi boşluk duygusu hissedilebilir. Bazı kişilik bozukluklarında da boşluk duygusu daha fazla göze çarpmaktadır.
Duygusal boşluk, kişinin sebebini bilmediği halde acı çekme, hayattan keyif alamama ve genel bir mutsuzluk hali içinde olma durumudur. Duygusal boşluk yaşayan kişiler mutluluğu genelde dış etmenlerde arar. Bu kişiler mutluluğu ararken zararlı alışkanlıklara da eğilim gösterirler.
Bir süre hiçbir şeye vakit bulamasanız da istediğiniz zaman kendinizi toparlayabilirsiniz. Yoga yapın, bisiklet sürün, dağcılık kulübüne katılın, fotoğraf çekin, sağlıklı yemekler yapın ya da istediğiniz başka aktivitelere katılın. İçinizdeki o boşluk zamanla azalacak ve yerini sevgiye bırakacak.
Bu durumun ortaya çıkmasında travmatik deneyimler, yoğun stres, depresyon, anksiyete bozuklukları, ilaç tedavileri veya kişilik bozuklukları gibi faktörler etkili olabilir. Duygusal hissizlik ya da duygusal körlük olarak adlandırılan bu durum literatürde aleksitimi olarak geçer.
Boşluk duygusu insanları çok rahatsız eden bir duygudur. Boşluk duygusu uzun sürmesi halinde kişide depersonalizasyon ve derealizasyon dediğimiz duygular ortaya çıkar. Depersonalizasyon kişinin kendine yabancılaşması hissidir. Binevi hissizlik duygusu da denilebilir.
Düşüncelerinize ve davranışlarınıza dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Pozitif, gerçekçi ve cesur bir düşünme şekli duygusal boşluğu ortadan kaldırmak için en iyi yoldur. Zihninize dikkat etmenin yanı sıra, sağlığınıza, vücudunuza ve kalbinize de dikkat etmelisiniz. Günde 8 saat uyumayı asla ihmal etmemelisiniz.
Kronik boşluk hisleri majör depresif bozukluk, komplike yas, borderline kişilik bozukluğu, narsistik kişilik bozukluğu, alkol, uyuşturucu ve seks bağımlılıkta sıklıkla görülmektedir: Depresyon: Boşluk hissi, umutsuzluk duyguları, zevk kaybı, düşük öz değer ve düşük motivasyon duyguları ile ilgilidir.
Herkes zaman zaman bu boşluğu hissedebilir. Boşluk hissi birkaç gün sürebilir ve sonra kendiliğinden düzelebilir. Boşluk hissinin şiddeti ve sıklığı arttıkça daha uzun süre kalacaktır. Boşluk hissini deneyimlemek hormon seviyelerinde değişiklik gösterir.
Boşluk duygusu; amaçsızlığın, anlamsızlığın, yalnızlık hissinin ve duygulardan, kendinden, çevreden kopuk hissetmenin de eşlik edebildiği, genel olarak hayatı ve hayattaki varlığını anlamsız bulma olarak tanımlanır.
Boşluk, içgüdüsel olarak projeksiyonladığımız şeye karşılık gelen gerçek bir varoluş yolunun yokluğu – tam bir yokluk anlamına gelir.
Boşluk kavramı demek yanlış olur. Çünkü o boşluk dediğiniz yer ; Hidrojen, düşük yoğunlukta olan parçacıklar, radyasyon, kozmik toz vs gibi maddeleri barındırır. "Tükenmiyor deyişinizin sebebi ise Süpernova patlamaları sonucunda etrafa yayılan gaz , toz ile döngüye girmesidir.
"Çocuklukta İhmalin İzi: Boşluk Hissi, ebeveynlerimizden bize kalan mirasa farklı ve açık bir şekilde ışık tutmakla kalmayıp çocukluğumuzda ebeveynlerimizden aldıklarımızın, yetişkinlik döneminde duygusal ve sosyal anlamda bizleri nasıl etkilediğini anlamamıza yardımcı oluyor.
-artık- en kötünün bile etki yaratamaması, en iyi diye bir şeyin olmaması, her şeyin vasat gelmesi. geçmişteki duygulara ve o duyguları uyandıran insanlara duyulan özlem.
Duygu, insanların yaşadıkları olaylara veya durumlara karşı verdikleri içsel tepkiler olarak tanımlanabiliyor. Hangi duyguyu hissedeceğimiz, o duyguyu tetikleyen deneyime ve kendi özelliklerimize bağlı olarak değişiyor. Örneğin, biri güzel bir haber aldığında mutluluk yaşarken diğeri daha çok şaşkınlık duyabiliyor.
olumlu ya da olumsuz hiçbir duyguyu hissetmemek.rezil durum...insanı yiyip bitirir,genç yaşında saçına aklar düşürür,tez zamanda doldurulması vaciptir. genelde ardından aşık olma yanılsamasını getiren ruh hali. adrenalin oranının sıfırın altına düşmesi.
İçsel Huzursuzluk: Duygusal boşluğun en belirgin belirtilerinden biri içsel huzursuzluktur. Kişi sürekli olarak bir şeylerin eksik olduğunu hisseder ve bir tür boşlukla karşı karşıya olduğunu düşünür. Duygusal Nüfuzsuzluk: Duygusal boşluğu yaşayan insanlar, duygusal tepkilerini sınırlı veya donuk hissedebilirler.
Vertigo, sabit dururken oluşan dönme veya sallanma hissidir. Vertigonun yaygın nedenleri arasında kafa travmaları, Meniere hastalığı ve virüsler bulunur. Ancak, vertigoya neden olan başka şeyler de bulunur. Bu nedenlerin ortak noktası iç kulağı etki etmesidir.
Kafada Sersemlik Hissi Nasıl Geçer? Yatarken aniden ayağı kalkmayın. Yoğun kafa hareketlerinden uzak durun. Sersemlik hissine neden olan, dengesiz ruh hali, gergin ruh hali gibi etkenlerden ve alerjik reaksiyon gösteren maddelerden elinizden geldiği kadar kaçının.
Hasta kendini hareketli bir boşlukta hisseder. Mekân oryantasyon duyusunun bozulmasına ve hastanın kendini boşluktaymış gibi hissetmesine dizziness adı verilir. Dizziness sadece vestibülokuler refleks bozukluklarında değil vestibulospinal refleks bozukluklarıyla da ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri