Boşnaklar, anayurt olarak Bosna Hersek'te ve Sancak'ta yaşayan Doğu-Slaven kökenli insanlardır. Ortaçağ'da Bosna'da Slaven kökenli insanlara "Boşnyani" adı verilmiştir.
Bošnjak, çoğ. Bošnjaci), Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye'de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır.
Türkiye'deki Boşnaklar aslen Bosna Hersek, Sancak ve diğer eski Yugoslav cumhuriyetlerinden göç eden, Güney Slav ırkına ait olan Türkiye'de yaşayan etnik gruptur. Türkiye'de Boşnaklar yoğun olarak Ege, Marmara ve Trakya bölgelerinde yaşıyorlar.
Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H (BiH / БиХ), resmî adıyla Bosna ve Hersek (Boşnakça, Sırpça, Hırvatça: Bosna i Hercegovina, Sırp Kiril: Босна и Херцеговина), Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke.
Hıristiyanlığın Bogomil mezhebine bağlı olan Boşnaklar (Bosnalılar), Bogomilliğin Đslâm dini ile benzerliğinden dolayı Osmanlıların Bosna-Hersek'i fethi ile Müslüman olmaya başlamış ve kısa zamanda kitleler halinde Müslüman olmuşlardır.1 Müslüman olan Bosnalılar, Osmanlı Devleti'ne hizmet ettikleri gibi 'Osmanlılık' ...
İlgili 29 soru bulundu
Bosna Hersek ve Sancaktaki Boşnaklar "Boşnak Kimliğinin Gelişimi" Boşnaklar, anayurt olarak Bosna Hersek'te ve Sancak'ta yaşayan Doğu-Slaven kökenli insanlardır.
Basılı Türkçe Sözlük'te de genel ağ sayfamızdaki Güncel Türkçe Sözlük'te de “Boşnak” kelimesinin “kocasından kaçarak başkasıyla evlenen kadın” anlamı yoktur. Orada sadece “Bosna halkından veya bu halkın soyundan olan kimse” anlamı vardır.
Osmanlı Devleti'ne karşı Sırp ve Karadağ isyanları (1876) ile Osmanlı-Rus ve Avusturya Savaşları sonrasında Balkan bölgesinde yaşayan halk Anadolu topraklarına göç etmek zorunda kalmıştır. Avusturya'nın Berlin Muahedesine göre işgal ettiği Bosna'dan göçler başlamıştır.
Sırplar ise Balkan Yarımadasına yedinci yüzyılda yerleşmişlerdir. İlirya'nın batısındaki Slav ve Hırvatlar, Batının ve Roma Katoliklerinin etkisine girmişlerdir. İlirya'nın doğusundakiler İstanbul ve Ortodoks Kilisesinin etkisi altına girmişlerdir. Slovenler, Hırvatlar ve Sırplardan farklı dil konuşmuşlardır.
Boşnaklar, Karadağ'daki etnik gruplardan biridir. Nüfusları ilk olarak 2003 yılı nüfus sayımında sayılmaya başlamıştır. 2011 yılında yapılmış son nüfus sayımına göre, Karadağ'daki Boşnakların toplam sayısı 53.605 kişidir, yani toplam nüfusun %8,6'sını oluştururlar.
Boşnakça, resmiyette Bosna Hersek'in ana dili kabul edilen üç dilden birisidir, diğer iki dil ise Hırvatça ve Sırpçadır. Ayrıca Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova'da da azınlıkça bilinen bir dildir.
Bosna Ayaklanması, 1831-1833 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda Bosnalı ayanlar tarafından gerçekleştirilen bir ayaklanmadır.
11 Temmuz 1995'te başlayan ve 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic emrindeki Sırp askerler tarafından hunharca öldürüldüğü Srebrenista Katliamı, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendiriliyor.
Boşnaklar, Balkan coğrafyasına Milât sonrası 7'nci yüzyılda gelen Slav milletlerinden olup, zamanla Bulgar Kilisesi'nin bir kolu/mezhebi olan Bogomil inancını kabul ederek bugünkü Bosna nehri civarına yerleşmiş bir topluluktur.
Bosna Eyaleti'nde İslamlaşma
Bu bölgeler 1580'de “Bosna Beylerbeyliği (Eyaleti)” bünyesinde birleştirildi ve 1878'e kadar Osmanlı hâkimiyetinde kaldı. 1878 Berlin Antlaşması'nın 25. Maddesi, Bosna Eyaleti'ni Avusturya İmparatorluğu'na bıraktı. Böylece Bosna Eyaleti ve Boşnaklar Osman- lı İmparatorluğu'ndan kopmuş oldu.
Sclaveni adı verilen yürük kabilelerinin Sırp-Hırvat toplumunun ataları veya ilk nüvesi olduğu kabul ediliyor.
Boşnaklar, etnik azınlık olarak, öncelikle güneybatı Sırbistan'da, tarihsel olarak Sandžak olarak bilinen ve bugün Sırbistan ve Karadağ devletleri arasında bölünmüş olan bölgede yaşayanlardır.
Bu bağlamda Bosna Hersek topraklarında Güney Slavlarına mensup olan ve şivesel farklılıklar dışında aynı dili konuşan7 Boşnak, Sırp ve Hırvatların etnik ayrımının kana, dile, fiziksel özelliklere dayalı bir ayrım olmadığı açıktır.
Bosna Hersek'in yüzde 50,11'ini Boşnaklar, 30,78'ini Sırplar, 15,43'ünü Hırvatlar kalanını diğer etnik gruplar oluştururken, halkın yüzde 50,7'sinin Müslüman, 30,75'inin Ortodoks, 15,19'unun ise Katolik olduğu bildirildi.
Bosna Hersek'te yapılan 1991 tarihli nüfus sayımına göre ülkede yaşayan 267 Türk'ün varlığı saptanmıştır. Günümüzdeki sayı 1200 olarak tescillenmiştir.
Avrupa kıtasının güneydoğu kısmında yer alan Bosna-Hersek, Balkan yarımadasının ise kuzeybatısında bulunmaktadır. Bosna-Hersek haritasına baktığımızda doğuda Sırbistan, güneydoğuda Karadağ, kuzey ve batıda ise Hırvatistan'ın Bosna Herksek'e komşu olduğunu görürüz.
Aliya İzzetbegoviç (Boşnakça: Alija Izetbegović), 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığı konseyi'nin ilk başkanı olan Boşnak siyasetçi, avukat, İslam filozofu ve yazardı.
Bunlardan birisi de hiç şüphesiz Bosna- Hersek'te, Mostar, Blagay'da ki “Blagay Tekkesi” olarak da bilinen Sarı Saltık Tekkesi'dir. Bir büyük Alevi- Bektaşi Ulusu'nun Tekkesi, burada; bir 'Rufai, Kadiri, Nakşi, Halveti Tekkesi' olarak gösterilmektedir.
Soykırım sonuçları
Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan etmesi ve devlet içindeki Sırpların ayrılıkçı bir hareket başlatarak bu hareketi Sırbistan destekli bir iç savaşa döndürmesi ile katliamlar, siyasi amaçlı olarak yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri