Futbolcular, silah altındayken transfer işlemi yapabilirler, ancak terhis edilmedikçe yeni kulüplerinde oynayamazlar.
Futbolda, Bosman kuralı olarak da bilinen bu durum, oyuncunun sözleşmesinin sona erdikten sonra istediği takıma bonservis bedeli olmadan transfer olması durumudur. Kulübüyle sözleşmesi biten futbolcular, Bosman kuralı çerçevesince istedikleri kulüple yeni sözleşme yapabilme serbestisine sahip oldular.
Transfer yasağı kavramı, sporcu uyuşmazlıklarının , uluslararası federasyonların kurullarında ele alınıp çözümlenmesinden sonra haksız çıkan tarafı, edimini yerine getirmesi konusunda zorlamak maçıyla uygulanan bir cezadır.
Bonservis, bir takımla sözleşmesi süren bir oyuncunun başka bir takımla transfer görüşmesi yapabilmek için ödenmesi gereken ücrettir. Oyuncunun bonservisinin elinde olması, oyuncunun kulübüyle sözleşmesinin bitmiş ya da bitmek üzere olduğu anlamına gelmektedir. Fransızca kökenli bir terimdir.
PFSTT'ye göre yılda iki kez transfer işlemi gerçekleştirilebilir. Futbolcuyu transfer etmek isteyen kulüp, futbolcunun bağlı bulunduğu kulübün yazılı rızasını almalıdır. Bunu yapmadan futbolcu ile transfer görüşmeleri başlatan kulüp hakkında PFSTT gereği disiplin hükümleri uygulanır.
İlgili 22 soru bulundu
Herhangi bir futbolcu için transfer esnasında ödenecek olan miktarın bir üst limiti bulunmaz. Bu kapsamda futbolcunun sözleşmesi devam ederken başka bir takıma transferinin edilmesi durumu söz konusu ise bonservis bedeli yeni kulüp tarafından ödenir.
MADDE 8- LİSANSIN GEÇERLİLİK SÜRESİ (1) Herkes İçin Futbol Lisansı verildiği tarihten itibaren 36 ay süre ile geçerli olacaktır. (2) Lisans geçerlilik süresi dolan futbolcuların organizasyonlara katılmaları lisans işlemlerini yenilemelerine bağlıdır.
Fransız takımı Paris Saint-Germain, en pahalı transfer rekorunu Ağustos 2017'de, 222 milyon € bedeliyle aldığı Neymar ile elinde bulundurmaktadır.
Bedelli ithalat; ithal edilen malların bedellerinin ithalattaki ödeme şekillerinden biriyle yurt dışına döviz transferi yapılarak gerçekleştirilen ithalattır. Bedelsiz ithalat ise; ithal edilen mallar için yurt dışına herhangi bir döviz transferi yapılmadan gerçekleştirilen ithalattır.
Daha on yıl öncesine kadar 32, 33 veya 34 yaşına gelen futbolcular “yaşlı” olarak yorumlanırken, günümüz futbolunda bu yaştaki oyuncular olgunluk dönemine geçiş yapan isimler olarak değerlendiriliyor. Modern futbolda önemli isimler de içinde olmak üzere oyuncular 40 yaşını kariyer planlamasında zorlamaya başladı.
2021-2022 Sezonu için ilan edilen yetiştirme tazminatı miktarları şu şekildedir[9] : Birinci kategori olan Süper Lig Kulüplerinin yetiştirme tazminatı 300.000,00 TL. İkinci kategori olan TFF 1. Lig Kulüplerinin futbolcu yetiştirme tazminatı 150.000,00 TL.
Kiralık oyuncu modeli ile oyuncu kiralayan kulüplerin ilk önemli amacı gençken alıp, gelecekte değerlendirmeyi düşündüğü oyuncuların pişmesini sağlamaktır. Böylece kendi takımında kadroya giremeyecek bu oyuncunun oynamasını sağlayarak oyuncuya değer katmayı amaçlar.
8 - Merkez Orta Saha Oyuncusu
Merkez orta saha oyuncuları, hem hücumda hem de savunmada önemli sorumlulukları olan, savunma ve hücum arasındaki merkezdir. Kendilerini sahanın merkezinde konumlandırırlar.
Serbest oyuncu, profesyonel takım sporlarında sözleşmesi bitmiş, bir takıma ait olmayan sporcu. Bonservisi elinde olduğu için, herhangi bir takımla sözleşme imzalayabilir. 1995 yılında Bosman kuralları ile birlikte resmîleşmiştir. Spor ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
Geçici transfer, profesyonel futbolcu sözleşmesi imzalamış olduğu kulübünde çeşitli nedenlerle futbol oynayamayan profesyonel futbolcunun belirli bir süre ile başka bir kulübe geçici şekilde transfer olarak futbol faaliyetine devam etmesini sağlayan bir profesyonel futbolcu transferi türüdür.
Draft sisteminin işleyişi ise oyuncu transferinin belirlenmesine dayalıdır. Sisteme dahil edilen(draft eden) oyuncu transfere hazır demektir. Ancak draft(seçme) sonucu belirlenen kulübe gitme zorunluluğu da bulunmaz. Bu gibi durumlarsa NBA'de draft kurallarına dahil olmaktadır.
"Ara transfer" olarak adlandırılan ikinci transfer ve tescil dönemi ise 11 Ocak 2024'te başlayıp 9 Şubat 2024'te tamamlanacak. Ligde 26 Haziran'da başlayan ve 82 gün süren 1. transfer ve tescil döneminde 20 kulüp, toplamda 277 futbolcuyla sözleşme imzaladı.
Bonservis, transfer edilen sporcunun kulübüne belirli şartlar altında ödenen bedeldir. Fransızca kökenli bir sözcük olan bonservis bir kimsenin çalıştığı yerden ayrılırken görevini iyi yaptığını belirtmesi amacıyla verilen belgedir (temiz iş belgesi).
Ekleyen Nedim Varol | Jun 20, 2022. Arda Turan, 34 milyon Euro'ya Atletico Madrid'den Barcelona'ya transfer olarak tüm zamanların en pahalı Türk futbolcusu unvanını bugün de koruyor.
theSporting.blog'a göre, Mathieu Flamini, 14 milyar dolarlık net servetiyle tüm zamanların en zengin ikinci futbolcusu. Onu geçerek listenin birinci sırasında yer alan isim ise Brunei Prensi Jefri Bolkiah'ın oğlu Faiq Bolkiah. Bu iki ismin ardından Cristiano Ronaldo ile Lionel Messi servetleriyle baş çekiyorlar.
1. CRISTIANO RONALDO: Manchester United'dan 94 milyon Euro'luk inanılmaz bir bonservis bedeli Real Madrid'e transfer olan Ronaldo'nun yıllık kazancı da dudak uçuklatacak cinsten. Real Madrid'den yıllık 13 milyon Euro alan Ronaldo, dünyanın en pahalı futbolcusu listesinde 1 numara!
(1) Amatör bir futbolcu, 15 yaşını doldurmuş olması kaydıyla, bu talimat hükümlerine uygun olarak profesyonel futbolcu statüsünü kazanabilir. 18 yaşın altındaki amatör futbolcuların profesyonel statüye geçişlerinde, adına tescilli oldukları kulübün yazılı muvafakatinin alınması zorunludur.
MADDE 5- Kulüplerin amatör futbolcularının futbol faaliyetine katılabilmeleri için bu talimat hükümlerine göre lisans almış olmaları ve bu lisansları her yıl vize yaptırmaları zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri