İyi bir araç boyası ise aracın çürümesini önleyip ömrünü uzatacaktır. Bu sebeple boya işleminin aracın değerini düşürmediğini kolaylıkla söyleyebiliriz. Bilakis bu uygulamanın aracın maddi değerine önemli bir katkı yaptığını söyleyebiliriz.
Lokal Boya Değer Düşürür mü? Lokal boya aracınızın tamamen değil 10 - 30 cm'lik belli bir bölümünün aracın orijinal rengini koruyacak şekilde boyanmasıdır. Bu nedenle lokal boya aracın değerini düşüren bir işlem değildir.
Boya yapmak aracın orijinalliğini değiştiren ve aracın kaza yaptığını öngören bir durum olduğu için genellikle araç değerini düşürmektedir. Çünkü lokal boya bir açıdan aracın orijinal boyasının değiştirilmesi anlamına gelir ve bu da orijinal durumundaki bir araca göre değer kaybına neden olabilir.
Özellikle şasi ya da motorun hasar gördüğü kazalarda araçların değerinin büyük oranda düştüğü gözlemlenir. Ancak sadece kaportada ufak çiziklerin yaşanması ya da far gibi kolayca değiştirilebilen parçaların hasar görmesi durumunda değer kaybı daha az olur.
Maalesef bazı boyalı arabalar yanlış kişilerin onarımından geçtiği için ilerde problemler yaratabiliyor. İyi boyanın kullanılmaması ve aşırı macun kullanılması boya atmasına sebep oluyor. Ayrıca boya koduna uygun olarak yapılmayan boya işlemi aracın parçalarında renk farkına sebep oluyor.
İlgili 34 soru bulundu
Aracınızın tümünü değil de sadece küçük bir bölümünü boyatmak istediğinizde, bu işlemi yine ruhsata işletmenize gerek yoktur. Araç renk değişimlerinde, bunun ruhsata işletilmesi zorunluluğu; aracın büyük bir bölümünün boyasını değiştirdiğiniz hallerde geçerlidir.
Araçtaki boyalı bölge eğer özensiz ve kötü bir işçilikle boyanmışsa ilk bakışta hemen fark edilebilir. Ortaya çıkan ton farkları iyi bir ışığın altında çok rahat bir biçimde seçilebilir. Eğer iyi boyandıysa, birleşme noktalarından anlaşılabilir. Boya kalıntıları görüyorsanız bilin ki aracın o parçası boyanmıştır.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Araçların komple boyalı olmasının iki sebebi olabilir. Bunlardan biri kaza yapması sebebi ile diğeri ise belli yaştaki araçlarda oluşacak boya yanması ve boya dökülmelerinden dolayı temizlik için yapılan boyadır. Kaza yapan araçlarda eğer araç komple boyalı ise mutlaka tavan kısmından da darbe almıştır.
Lokal Boya Ekspertizde Çıkar mı? Lokal boya işlemi araca boya kontrolü yapıldığında cihazla bakılacağı için ekspertizde lokal boyalı kısım anlaşılmaktadır.
Lokal boyama hem maliyet açısından uygundur hem de aracın üzerindeki çiziklerin, renk değişimlerinin ve ufak göçüklerin kolayca giderilmesine imkân sağlar. Aracın ikinci el değerini ve orijinalliğini koruması için lokal boyanın özenli bir şekilde uygulanması oldukça önemlidir.
Lokal boya araçlarda yalnızca işlem görülmesi gereken bölgelerin boyanıp aracın geri kalan kısımlarına dokunulmaması anlamına gelir. Lokal boya işlemlerinde araçların hasar alan veya çeşitli sebeplerden ötürü rengi bozulan araç bölgelerinin boyanması işlemidir.
PPG Otomotiv Tamir Boyaları Türkiye ve Ortadoğu İş Geliştirme ve İş Çözümleri Müdürü Serdar Gürses, ”boyatılan aracın değeri düşer” kanısının kullanıcılar arasında oldukça yaygın olmasına karşın yanlış olduğunu belirtirken, tam tersine değerini artırdığını belirtiyor.
Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti Ne Kadardır? Araç değer kaybı başvurularında genel olarak önden bir avukatlık ücreti talep edilmemektedir. Avukatlık ücreti, değer kaybı tahsil edildikten sonra ortalama %20 üzerinden talep edilmektedir.
Peki ama ağır hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey midir? Bir aracın ağır hasarlı sayılması için hasar oranının en çok %70 olması gerekir. Hasar oranı %70'in üzerinde olan araçlar pert araç sınıfında değerlendirilirler. Pert kaydı ve ağır hasar kaydının arasındaki fark aslında tam olarak budur.
Araç değer kaybı davası için vekaletname ile görevlendirdiğiniz avukat sunmuş olduğu hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti gereğince Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti alması gerekmektedir.
Ayna, Cam, Far, Tampon, Silecek gibi mekanik aksamdan hasar değer kaybı alınmazken daha çok kaporta aksamı dediğimiz çamurluklar, kapılar, kaput, Havuz, Bagaj Kapağı, şase, Direk, Marşpiyel, Panel gibi metal aksamdan araç değer kaybı alınabilmektedir.
Sök – tak, geçmişte araç parçalarından birinin yerinden sökülerek aynı işleve sahip yeni bir parçanın monte edildiğini gösterir. Sök – tak işleminde orijinal yedek parça kullanılması son derece önemlidir. Orijinal yedek parçanın kullanılmadığı işlemlerde, aracın performansında ciddi düşüşler yaşanabilir.
Kontrol edilen alanda civata ve menteşe renginde herhangi bir farklılık söz konusuysa parçanın sök-tak yapıldığı anlaşılır. Ayrıca sök-tak yapılan parça ön bölümde ise hava yastıklarını ya da aracın şasisini kontrol ettirmenizde fayda var.
Profesyonel cihazlar eşliğinde gerçekleştirdiğimiz araç kaporta kontrolü ile de araçta bulunan mikron ölçüde boyalar bile tespit edilirken kaportada herhangi bir çizik, ya da hasarın olması durumunda da gerekli bilgilendirmeler yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri