Boya fırçası suda bekletilir mi? Boya fırçalarınızı uzun süre suda bekletmek kıllarının deforme olmasına ve bükülmesine neden olabilir. Su ayrıca, boya fırçası kıllarını bağlayan yapıştırıcıyı çözebilir ve yüksükten kılları ayırabilir. Fırçanızı iki saat suda bekletmenizi ve ardından bir bezle kurutmanızı öneririz.
Boya yaparken fırçanın ıslatılıp ıslatılmayacağı, tercih edilen boya türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hazırlanan boya su bazlı ise fırçanın ıslatılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak sentetik incelticiler ile hazırlanan çeşitlerde boya fırçası kesinlikle ıslatılmamalıdır.
Böylece boyadan arındırma işleminin ilk aşamasında fazla su kullanmadan temizleyebilirsiniz. Fazla boyayı aldıktan sonra fırçayı sıcak su yardımıyla yıkama aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada fırça kıllarında kurumuş boya parçalarına rastlarsanız fırçayı bir süre sıcak suyun içerisinde bekletebilirsiniz.
Sertleşmiş boya fırçasının üzerindeki boya kalıntıları su bazlı ise bir kavanozun ya da kabın içine sirke ilave edilmiş ılık suyun iyi iş çıkaracağı söylenmektedir. Ayrıca sirke yerine yumuşatıcının da sonuç verdiği bilinmektedir.
Boyalı fırçaların ve ruloların basit bir şekilde muhafaza edilmesi, ardından boyama işine kolayca yeniden başlatılmasını sağlayacaktır. Bu boya ve temizleme suyunun dökülmesini öner. Boya içeren fırçayı hava geçirmez plastik bir poşete veya alüminyum folyoya sarın. Ertesi gün hemen boya işlemine devam edebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Kullanılan boya su bazlı ise, fırçaları ve ruloları basit musluk suyu ve sabunla hatta sadece suyla yıkayabilirsiniz. Eğer boya solvent bazlı ise özel solventler ile yıkanması gerekecektir. Temizlemeden önce, daha büyük kalıntıların metal bir spatula ile çıkarılması önerilir.
Rulo fırçalar boya uygulamaları sonrasında hemen su ile temizlenmelidir. Fırçanın üzerinde boyanın kurumasına izin verilmemelidir. Boya uygulamalarında katlar arasında beklenirken de fırçalar temizlenerek bekletilmelidir.
Boya fırçalarını temizlemek için kaynar derecede olmayan sıcak sudan yararlanabilirsiniz ve kururmuş fırçalarınızı sıcak su içerisinde bekletebilirsiniz. Temizleme sırasında fırçanızı avucunuzun içinde dairesel hareketlerle boyanın iyice dışarı atılmasını sağlayabilirsiniz.
Fırçalarınızı ılık suyun altında baş aşağı şekilde tutun. Dik tuttuğunuzda fırça kıllarını fırçaya yapıştığı yer zarar görebilir, bu da fırçanızın ömrünü kısaltır. Temizleyicinin üzerine sıvı sabun ya da şampuan benzeri bir temizleyici ürün uygulayın. Islak fırçanızı temizleyicinin tırtıklı yüzeyine sürterek köpürtün.
Fırçayı bir bardak suda yıkayın. Fırçaları boyama sırasında durulamak için aynı suyu kullandıysanız, temiz su kullanmanız daha iyi olur. İlk yıkamadan sonra fırçanızı su ve arap sabunuyla yıkayınız. Yağlı boya fırçalar da en kolay arap sabunu ile temizlenir.
Su bazlı boya mı kullanıyorsunuz? Fırçanızı sabunlu suyla iyice yıkayın ve su temiz akana kadar durulayın. Temiz bir bez üzerinde kurumaya bırakın.
Bu kıl fırçaların yapımında, doğal kıl olarak çoğunlukta domuz, azınlıkta keçi, at ve porsuk kılı kullanılmakta bunlardan özellikle domuz kılından yağlı boya fırçası yapımında yaygın olarak yararlanılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Su bazlı boya kullanıyorsanız, en doğrusu sentetik kıllı bir fırça seçmektir. Sentetik kıllar suyu emmez ve boyanın fırça üzerinde daha akıcı olmasını sağlayarak ağır fırça izlerinin oluşmasını önler. Naylondan yapılanlar, doğal kıllı fırçalardan beş kata kadar daha fazla dayanıklıdır ve temizlemesi çok daha kolaydır.
Akrilik boya fırça kullanımında fırçaların su ile ıslatılmasına dikkat edilmelidir. Fırça akrilik boyaya batırılmadan önce az miktarda su ile buluşturulması boyanın daha dengeli bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.
Rulo ve fırça izleri boyanızı duvarlarınıza sürerken yanlış uygulama yaparken, seçmiş olduğunuz boyanın kalitesinden ya da fırçanızdan dolayı oluşan izlerdir. Boyanız da fazla inceltici yani su veya tiner kullandıysanız bu hata da duvarlarınızda izlere neden olacaktır.
Fırçayı boya kabına batırırken boyanın damlamasını azaltmak için fırçayı boyaya 3-5 cm'den daha fazla batırmayın. Fırçayı boya kutusunun kenarına sıyırmak yerine hafifçe dokundurmak fazla boyadan kurtulmanıza yardımcı olur ve fırçanızda her seferinde yeterli miktarda boya olmasını sağlar.
At kılı fırçayı temiz içerikli sabunlu ılık suyla temizleyebilir, kendi kendine kurumaya bırakabilirsiniz.
Fırça ve rulo temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler
Son aşamada fırça ve rulo kurumak üzere temiz bir bez üzerine bırakılabilir. Kurutma işlemi için saç kurutma makinesinden de yararlanabilirsin.Çalışmanda yağlı boya kullandıysan fırça ve rulo bakımında kullanılan özel bir temizleyiciye ya da tinere ihtiyacın olacak.
Çok sıcak bir suyla yıkarsanız da süngerin yapısına zarar verebilir ve parçalanmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle en ideali ılık su ile temizlemektir. Makyaj fırçalarınızı daha uzun süre, hijyenik bir şekilde muhafaza etmek ve kullanmak için düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.
Önce yüzeydeki tabakayı kaldırın ve boyayı iyice karıştırın. Eğer boyanın üzerinde hala tabaka parçaları ya da yumrular varsa, eski bir naylon çorapla süzün, eski boyanız tekrar yeni gibi olacaktır! Dışarı!
Her fırça da olduğu gibi yağlı boya resim işleminden hemen sonra fırça kılları arasında kalan kalıntılar bir peçete ya da yumuşak bir beze sürülmek suretiyle kabası alınır. Sonrasında bilinen en iyi yöntem olan tinere batırılarak fırçanın kılları temizlenir.
Kurumuş plastik boya nasıl çıkar ? Plastik boyalar kuruduktan sonra çıkartılması neredeyse imkansız olan boya çeşitlerindendir. Boya lekesi eğer kurumadıysa üzerine pudra dökülüp, tinere veya alkole batırılmış temiz bir bez ile temizlenebilir.
Bir boyanın nasıl hazırlanacağı, o boyaya özgü kurallarla belirlenmektedir. Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir. Eğer inceltilmeden direkt uygulama talimatı var ise, bu talimata da mutlaka uyunuz.
Duvarınızın dokusu düzgünse saten rulo fırça kullanabilirsiniz. Böylece duvarda rulo izi kalmamış olur. Su bazlı, silikonlu, ipek mat ya da yarı mat boyalarda saten rulo çok iyi sonuç verir. Sentetik duvar boyaları için de saten rulo fırça kullanabilirsiniz.
Ürün ihtiyaç olduğu miktar kadar bir kabın içerisine dökülür ve boyası sökülmesi istenen parçalar içerisinde 5-10 dk. bekletilir. Bir kap içerisine yerleştirilemeyecek parçalar için BOYA SÖKÜCÜ spreylenerek parçalar üzerine uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri