American Lung Association'a göre yüksek dozda boya kimyasalı solumak, baş ağrısı ve baş dönmesinden burun akıntısı ve gözlerde kaşıntıya kadar bir dizi kısa vadeli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bazen ise sinir sistemi ve organ hasarına neden olabiliyor.
Boya kokusunu solumak baş ağrısına, baş dönmesine, görme sorunlarına, solunum sorunlarına neden olabilir. Bu olumsuzluklara maruz kalmanızı istemediğimizden sizler için boya kokusundan kurtulma yöntemlerini derledik.
Solvent bazlı boyalar, su bazlı veya yağ bazlı boyalara göre ciltte veya yutulduğunda daha tahriş edici olabilir. Ancak solvent bazlı boyalardaki en büyük endişe dumanı akciğerlere teneffüs etmektir. Solvent bazlı boya dumanı solunduğunda uzun süreli baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısına neden olabilir.
Boya işlemi sonrasında havada asılı kalan ağır metal partiküllerinin akciğer iltihabına yol açtığını bildirmiştir.
Çözücü bazlı boya buharına uzun süre maruz kalındığında baş ağrısı, sersemlik ve bulantıya neden olabilir.İyi havalandırılmayan ortamda çok boya kullanılarak işlem yapıldıysa ölüme kadar uzanan tehlike söz konusudur.
İlgili 43 soru bulundu
Kullanıyorsanız, yeni boyanmış odanızda uyumadan önce boyanın kuruması ve dumanların odadan çıkması için yaklaşık 24 saat beklemek daha güvenlidir. Boyanın kuruması için yeterince beklememek çocuklarınızın baş ağrısına, mide bulantısına veya sinüs rahatsızlığına neden olabilir.
Boya Kokusu Kaç Günde Çıkar? Yeni boyamış odadaki boya kokusu, boya türüne ve yeni boyanmış odanın havalandırılması gibi faktörlere bağlı olarak değişik sürelerde kurur. Kokunun giderilmesini sağlamak için odaları 2-3 gün havalandırmanız gerekebilir. Bunu yapmadığınız takdirde, kokunun çıkması 1 ay kadar sürebilir.
Boyanın İçerisinde Kullanılan Solventlerin Sağlık Üzerine Etkileri. Solventler solunum, yutma ve deri yoluyla insan bedenine girerler. Ortam sıcaklığında kolay buharlaşan solventler solunum yoluyla akciğerlerden hızlı bir şekilde kana karışırlar.
Toz, nem küf, keskin kokular, boya, polenler, bazı meyvelerden uzak durmak gerekir. Bu tür durumlar astımı tetikleyebilir.
Zehirli boyaların çoğu (ancak tamamı değil, sayfa 94'e bkz.) belli deniz canlıları için toksik niteliktedir, ancak insanlar için de zararlı olabilir. Bu nedenle başlamadan önce doğru kişisel koruyucu ekipman temin edilmelidir.
Duvar Boyası İçerisinde Bulunan Bazı Kimyasal Maddeler
American Lung Association'a göre yüksek dozda boya kimyasalı solumak, baş ağrısı ve baş dönmesinden burun akıntısı ve gözlerde kaşıntıya kadar bir dizi kısa vadeli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bazen ise sinir sistemi ve organ hasarına neden olabiliyor.
Kokusuz bir boya türü olan su bazlı boya, su ile inceltilerek uygulandığı için koku yapmaz ve günlerce havalandırma gerektirmez.
Boyadan çıkan gazların solunması astım ve sinüs problemlerinin körüklenmesine neden oluyor. Boya yapılırken boya yapısında barınan kimyasal gazlar ve çözücüler açığa çıkmakta. Bunlar akciğerler tarafından emilip kan dolaşımına karışır. Baş ağrısı ve baş dönmesi yapabilir.
Akciğer spazmına neden olan tinerin aşırı dozda alınması durumunda kokunun akciğerdeki oksijen ile yer değiştirmesi söz konusu olur. Bu da kişinin boğularak ölmesi demektir. Söz konusu durumla karşılaşmamak adına tiner kullanımında gerekli emniyet tedbirlerinin alınması gerekir.
Su bazlı boya, diğer adıyla akrilik boya; içeriğinde su bulunduğundan dolayı insan sağlığına zarar vermeyen ve hızlı kuruyan boyalardır. Su bazlı boya ne demek? Su bazlı boyaların ana maddesi sudur. İçeriğinde yağ barındırmaz genellikle kokusuzdur, insan sağlığına hiçbir zarar vermez.
Öz: Amaç: Tiner içimi ile olan akut zehirlenmelere oyun çocukluğu döneminde sık rastlanmaktadır. Sanayide ve evlerde boya incelticisi olarak kullanılan tinerin özellikle merkezi sinir sistemi (MSS) ve solunum sistemi üzerine toksik etkileri vardır.
Özellikle alerjik astımı olan hastalarda; alerjenler, viral enfeksiyonlar (nezle, grip, farenjit), soğuk hava, kirli hava, sigara dumanı, ilaçlar (aspirin, ağrı kesici ve romatizma ilaçları), gıda katkı maddeleri, boya, cila, vernik, parfüm kokuları, stres gibi faktörler astım ataklarını tetiklemektedir.
Su bazlı boyalar yüzeylere uygulandığında daha az kokuya sahiptir ve atmosferde iklim değişikliğine neden olan kirleticilerle reaksiyona girmez. Sonuç, kolay ve göz alıcı bir uygulamadan ödün vermeden hepimiz için temiz, nefes alınabilir hava ve uzun ömürlü yüzeylerdir.
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
Sprey ve guaj gibi kuruduğunda deriyi gererek cilde zarar veren kimyevi madde içeren boyalar yerine, ruj gibi makyaj malzemeleri kullanılmalı." Prof. Dr. Ukşal, kimyevi içerikli boyaların, özellikle çocukların yüzüne sürülmemesini isteyerek, "Çocukların ciltleri, yetişkinlere oranla daha hassas olur.
Boya kaplama kabiliyeti 7 m2/litre olan zehirlilerde, miktarlar %40 arttırılacaktır. Selfpolishing tipi zehirli boyalarda, boyanın etkisi kat başına 4 ay civarındadır. Havuzlama süreniz 12 ay ise 3 kat zehirli tatbik etmeniz ve aşırı aşınan bölgeleri ek katlarla korumanız yeterli olacaktır.
Akrilik boya deri üzerine bulaşmışsa, kişiler tuz ve sirke yardımıyla akrilik boyayı deriden çıkarabilir. İnsan vücudunda bulaşan akrilik boya için, amonyak ve tuz oldukça etkilidir. Kişiler giysilere de özel deterjanlar uygulayarak akrilik boyayı çıkarabilir.
Yeni mobilya kokusunu gidermek için başvurulan bir diğer yöntem beyaz sirke ve su karışımıdır. Su ve beyaz sirke eşit oranlarda eklenerek bir karışım hazırlanır. Bu karışım içerisine daldırılan bir bez ile yeni mobilyaların yüzeyi silinir. Silme uygulaması ahşap ya da kumaş üzerine yapılabilir.
Zaman zaman çevremizdeki bazı insanlardan boya, benzin ve benzeri sıradışı kokuları sevdiklerini duyabiliriz. Bu normal bir durum değildir ve çoğunlukla vücuttaki demirin eksikliğinin habercisidir. Bu kişilerin ayrıca diş macunu, kum, buz, tebeşir, toprak yeme gibi garip istekleri olabilir.
Koku hassasiyeti olanlar için birebir. Su bazlı boya, kokusuz bir boya türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri