Bu problemin en büyük nedeni, yüzey ve uygulamadır. Uygun olmayan yüzeye yapılan her türlü boya, yapışma sorunu yaratabilir. Mutlaka bu tip durumlarda yüzey sorgulanmalıdır. Özellikle sentetik boya üzerine yapılan su bazlı boya uygulamalarında, yapışma problemi sık sık karşımıza çıkmaktadır.
Günümüzde genellikle sentetik pigmentler kullanılır. Pigmentleri yapışkan hale getirerek bir arada tutan malzemelere bağlayıcı denir. Bağlayıcılar boyanın tuvale yapışmasını sağlar. Yağlı boya yapımında kullanılan yağlar su gibi buharlaşarak kurumaz, okside olarak yani havadaki oksijeni emerek kurur.
Bunun nedeni, kurutma maddesi (sertleştirici) ile havada bulunan karbondioksit ve nem arasındaki bir reaksiyondur. Bu durumda genellikle serin nemli koşullarda ortaya çıkar ancak nemlilik yüksekse sıcak koşullarda da meydana gelebilir.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Uygulama sırasında aşırı sıcak veya aşırı soğuk yüzey. Yanlış astar uygulaması sonucunda astarın uygun şekilde kuruyamaması. Boyanın vizkozitesinin uygun olmaması, yanlış veya kötü kalitede tiner kullanımı, hava basıncının aşırı yüksek olması. Boya filminin aşırı kalın olarak uygulanması.
İlgili 40 soru bulundu
Duvar boya kusması ve çözümü
Eğer ki, duvar boyayı kusuyor ve boya tutmayan duvar sorunu yaşanıyorsa, bu durum duvarın temel yapısı ve nemlilik oranından kaynaklanıyor olabiliyor. Bunun çözümü de tamamen saten alçı çalışması yaptırmak olacaktır.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır. Eğer daha canlı ve daha sağlıklı bir boya kullanacaksan Epoksi boyaları tercih edebilirsin.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Eğer leke kurumuşsa biraz tiner veya alkolü pamuklu bir bez üzerine uygulayarak lekeyi ovun. Yine de yüzeyde test etmek için önce küçük bir bölgede denemeniz gerekebilir. Sonrasında lekenin büyük kısmına bu işlemi uygulamak daha doğru olacaktır.
Naylon ve Yünlü kumaşlarda kaynama esnasında bir kaşık sirke koyunuz. Boya, bir kaşık tuz ve sirkeyi 2.deterjan bölümüne koyunuz. Sabitleştirici(fikse) yumuşatıcı bölümüne koyulacak. A programında 95 derecede çalıştırılacak ve sıkmadan asılacak.
Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır? Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir. Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir.
Ortamın yeterli hava alamaması, Gereğinden fazla boya kullanılması, İzolasyon, yalıtım malzemelerinin yetersizliği, Saydığımız nedenler duvarların kabarmasına ve dökülmesine neden olabilmektedir.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Bu kapsamda 1 lt yağlı boya için de tiner kullanmak gerekir. Tiner uygulamasını müteakip derhal boya incelir ve kullanım için uygun hale gelir. Tinerin az ya da çok kullanımı durumunda boyadan istenen etki elde edilemez.
Bir kat astar uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak çeşitli yüzeyler için 2 kat kullanımı da gerekebilir. Geçiş astarını uyguladıktan sonra 4 saat beklemek yeterlidir. Astar kuruduktan sonra son kat boya uygulanabilir.
Astar boya, eşit bir boya katmanı sağlamaya yardımcı olur, böylece düzensiz yamalarla karşılaşmazsınız. Çatlakları veya yarıkları doldurur, böylece ana kat olan renk süper pürüzsüz bir yüzeye sahip olur. Astar aynı zamanda yüzeyi kapatır ve nemin nüfuz etmesi veya paslanma gibi durumlardan korunmasına yardımcı olur.
Bölgeyi su ve bulaşık sabunu karışımıyla ıslatın, birkaç dakika sonra fırçalayarak boyanın üzerine yapışan tabakayı çıkarmaya başlayın. Yüzeyde hala boya varsa fazlalığı gidermek için mineral ispirto veya alkol kullanın. Sabun ve su onu kesmiyorsa, biraz yardım almak için yerel bir ev tadilatı mağazasına gidin.
Boyama yapılacak yüzeyin kuru olması, yüzey sıcaklığının +5º C üzerinde olması ve ortam sıcaklığının +25º C olması en ideal durumdur.
Boyama işlemi sırasında çok fazla kat uygulanmaması, Yüzey bir kat daha boyanacaksa öncelikle uygulanan boyanın tamamen kurumasıdır. Koyu renkli yüzeyler, daha açık bir renge boyanacaksa kat kat uygulama yapmak yerine astar kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırça izinin kalması engellenmiş olacaktır.
Rutubetli duvarın durumuna göre temizlik sürecine karar verilir. Duvarın kuru bir bezle silinmesi, kabaran yerlerin bir spatula yardımıyla kazınması gibi yöntemler uygulanabilir. DRYFİX NM-S 10 (Nem ve Rutubet Boyası) en iyi sonucu verebilmesi için duvardaki kabarıkların giderilmiş olması gerekmektedir.
Alçısız duvarlar, su bazlı silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile boyanabilir.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Boya yaptıktan sonra kuruması için serin ve kuru bir mekanda bekletin. Dışarıda kuruması gerekiyorsa sıcak, kuru bir gün seçin. İşe erken saatlerde sabah başlayın. Bu daha hızlı kuruma ve daha fazla sıcak hava şartlarından yararlanmak için zaman kazandıracaktır.
Su bazlı boyalar çok soğuk havalarda donarak pürüzlü bir görünüm ortaya çıkmasına neden olabilir. İçeriğinde su bulunmayan boya astarları ve yağlı boyalar ise çok soğuk havalara karşı direnç gösterir. Yalnızca, hava soğuk olduğu için boyanın kuruması normalden daha uzun sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri