Plastik bazlı parke boya lekesini silmek için boya henüz taze iken kolayca silebilirsin. Boya kuruduğunda amonyak ve ardından, pudra dökmeli; en sonunda ıslak bir bez ile silmelisin. Daha inatçı yapıdaki yağlı boyaları temizlemek için ilk başta parke boya lekesi üzerine pudra dökmelisin.
Boyanın çoğu gittiğinde, bir çorba kaşığı bulaşık deterjanını iki bardak soğuk suyla karıştır ve kalan lekeyi temizlemek için temiz bir bez kullan. Yağlı boya parke veya linolyum yüzeye düşerse, nemli bir kağıt havluyla hızlıca silebilirsiniz.
Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır. Son olarak bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.
Bazı durumlarda boya lekesi kuruduğu zaman tiner bu konuda en önemli kullanım aracıdır. Aynı zamanda amonyak ve ardından pudra döküme eşliğinde ıslak bir bez ile yine boya lekesi çıkar. Boya lekesi henüz kurumamış ise o vakit ıslak nemli bir bez ile silmek de yine cümleyi çıkarabilir.
Kurumuş boya lekesi
Özellikle duvardaki lekeler tam bir baş belasıdır. Ancak duvardaki bu lekelerden kolayca kurtulmanın yolları vardır. Kurumuş boya lekesi için en etkili yöntem alkol ve alkol içeren çözeltilerdir. Eğer yağ bazlı bir boya lekesi ile uğraşıyorsanız yağ çözücü maddeler de işinize yarayacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Duvar, cam ve araba yüzeyi gibi metal yüzeylerden sprey boya lekesini aseton yardımı ile çıkarabilirsiniz.
Plastik bazlı parke boya lekesini silmek için boya henüz taze iken kolayca silebilirsin. Boya kuruduğunda amonyak ve ardından, pudra dökmeli; en sonunda ıslak bir bez ile silmelisin. Daha inatçı yapıdaki yağlı boyaları temizlemek için ilk başta parke boya lekesi üzerine pudra dökmelisin.
Eğer evinizde tiner yoksa inşaat boyasını çıkarmak için Asetonda kullanılabilir.
Boya lekesini çıkarmak için yapmanız gereken sadece lekeli tarafı temiz bir bez üzerine yatırınız. Daha sonra lekeli olan kısmın ters tarafına ılık bir su ve az miktarda sıvı deterjan uygulayınız. Daha sonra Boya lekesi ıslak ise, lekeyi fazla bastırmadan hafifçe ovalayınız.
Bunun için yapmanız gereken tek şey bir kaba ılık su ve deterjan koyarak fırçaları içine atmanız. Daha sonra fırçalarınızı kabın içinde daireler çizerek boyadan arındırabilirsiniz. Yapılarından dolayı ruloların temizliği fırçalara göre daha çok özen isteyebilir. Bunun için elleriniz ile ruloyu ovalamanız gerekir.
Su bazlı boyalar için çamaşır veya bulaşık deterjanı ile hazırlayacağınız su karışımı işe yarayacaktır. Ancak yağ bazlı boyalar için leke üzerine tiner veya terebentin uygulamanız gerekmektedir. Boyaları inceltmede kullanılan bu malzemeler kumaştan lekeleri sökmeye yardımcı olacaktır.
Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır. Sentetik tiner, selüloz bazlı tinerlere nazaran çok daha zayıf bir tinerdir. Bu durumdan dolayı hassas yüzeylere zarar vere ihtimali çok daha düşüktür.
WD-40 kullanarak fayanstan boyayı çıkarabilirsiniz. Ürünü fayansın tamamına uygulamadan önce küçük bir alanında test edin. Aynı şekilde 20 yıldan daha eski olan fayanslar için de kesinlikle WD-40 kullanmalısınız.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
Boyama işlemi üzerinden uzun zaman geçmesi saç boyasının elinizden çıkmasını zorlaştırabilir. Yapmanız gereken tek şey kaliteli bir sabun ile birlikte ellerinizi en az bir dakika yıkamanızdır. Sonrasında saç boyasının tamamen çıktığını göreceksiniz.
Taze lekeler için genellikle su ve sabun etkili olur. Kurumuş lekeler için ise boyanın türüne göre beyaz sirke, alkol veya tiner gibi çözücülerden yardım alabilirsiniz.
Genellikle, kolayca temizlenir, çünkü su bazlı boya ile boyanmış yüzeyler kolayca aşınmaz veya soyulmaz. Bununla birlikte, su bazlı boya ile boyanmış yüzeylerde aşırı sert veya aşındırıcı temizleme yöntemleri kullanmamalısınız. Toz ve lekelerden koruyarak duvarlarınızı taze ve yeni boyalı bir görünümde tutabilirsiniz.
Özellikle plastik boya, kuruduktan sonra çıkartılması neredeyse imkansız olan bir boya çeşididir. Kurumuş bir plastik boya lekesi için temizlik firmalarından yardım alınabilir. Boya lekesi kurumadıysa üzerine pudra dökülüp, alkole veya tinere batırılmış bir bez ile temizlenebilir.
Su bazlı boya nasıl temizlenir? Çay, kahve, meşrubat sıçramalarına bağlı oluşan lekeleri slikonlu boya üzerinden hafif nemli temiz bez yardımıyla çıkarabilmek mümkündür. Boya yüzeyine aşırı bastırmadan nemli bez yardımıyla yapılacak temizlik, lekenin çıkması için yeterli olacaktır.
Boya kokusu kaç günde çıkar? Genel kural olarak, boyanın kuruması ve dumanların azalması için en az iki ila üç gün beklemek en iyisidir.
► Aseton: Aseton tırnaklarımıza sürdüğümüz ojeyi çıkarmanın yanı sıra aynı zamanda yağlı boyalarından oluşan lekeleri çıkarmada oldukça etkilidir. Asetonu bir bulaşık süngerinin üzerine biraz döküp lekelerin üstünü ovalayarak lekelerden kurtulabilirsiniz. Ardından mutlaka temiz bir suyla camları silmeyi unutmayın.
SENTETİK TİNER ile % 20 - 30 oranında inceltilebilir. KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Duvar temizliği, evin genel temizlik rutininde önemli bir adımdır. Bu rutinde Asperox Çok Amaçlı Temizleyici kullanabilirsiniz.
1 litre suyun içinde 1 çay bardağı sirke ve 1 paket karbonatı karıştırın. Elde edilen suyun içine temizleme bezini batırıp çıkarın ve bezin sadece nemli kalmasını sağlayın. Duvarda yer alan yağ, parmak izi, yemek kalıntısı ve kuruyan lekeleri bu karışımla kolayca temizlemiş olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri