Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Alt kiraya vermek ne demek?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Alt kiraya vermek ne demek?

Doktrinde hakim olan görüşe göre alt kira; kira konusu eşyanın asıl kira sözleşmesine taraf olan kiracı tarafından tamamen veya kısmen bir başkasına tekrar kiralanması5 olarak tanımlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Alt kiracı kirayı kime öder?

Bu cümleden olarak, ilk kiracı, alt kiracıya kiralanan şeyi kullanması için teslim etmekle; ikinci kiracı da kira parasını kendi kiralayanına (ilk kiracıya) ödemekle yükümlüdür. Zira alt kira, tamamen kira sözleşmesi hakkındaki hükümlere bağlı bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anadoluhukuk.com.tr

Alt kiracı nasıl olur?

Alt kira, kiracının kiraladığı konut veya çatılı işyerini bir başkasına kiraya vermesidir. Hukukumuzda alt kira yasaktır. Kiracı kiralamış olduğu gayrimenkulü başkasına kiraya veremez. Kiracının başkasına kiraya vermesi için yani alt kiranın uygulanabilmesi için mülk sahibinin yazılı onayı alınmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Alt kiraya vermesi tahliye sebebi mi?

Kiralananın izinsiz olarak alt kiraya verilmesi halinde kiraya veren tahliye davası açabilir. Alt kiracının kötüniyetli olması halinde kendisinden ecrimisil talep edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Alt kiraya vermek suç mu?

Türk Borçlar Kanunun alt kira ve kullanım hakkının devri başlıklı 322. maddesi şu şekildedir: Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oner.av.tr

Kira Sözleşmesinde Alt Kira ve Sözleşmenin Devri - Doç. Dr. Öz Seçer

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Asıl kiracı alt kiracıyı çıkarabilir mi?

Asıl kiracıya karşı tahliye kararı alınıp icra yoluyla tahliyesine gidildiği zaman alt kiracının tahliyesi sağlanır. Asıl kiracının icra yoluyla tahliye edileceği durumda alt kiracı kiracılık sıfatının devam ettiği iddiasında bulunamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oner.av.tr

Kiracı alt kiraya verebilir mi?

Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tgrthaber.com.tr

Kiralanan evde başka biri oturuyorsa ne yapmalı?

Kiralanan Taşınmazda Üçüncü Kişi Oturuyorsa Tahliye Nasıl Sağlanır? Taşınmazda oturan kişi kira sözleşmesinin tarafı olmayıp tamamen farklı bir kişi ise, oturmasını haklı kılacak resmi bir belge göstermelidir. Aksi halde zorla çıkartılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avdilberkoyuncu.com

Çıkmayan Kiracı nasıl tahliye edilir?

Tahliye taahhüdünün varlığına rağmen kiracı evden çıkmıyorsa, kiraya veren bu sebebe dayanarak kiracıyı taşınmazdan çıkarabilir. Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Ev sahibi değişince kiracı çıkar mı?

Yeni Maliğin İhtiyacı

Yeni malik, kendisinin, eşinin, altsoyunun veya üstsoyunun ihtiyacı halinde; kiracıya edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde yazılı şekilde bu talebini kiracıya bildirebilir. Kiracının bildirime rağmen çıkmaması halinde yeni maliğin 6 ay içinde dava açma hakkı bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halilkaanemektar.av.tr

Ev sahibi değişince kiracıya ne olur?

İmzalanan kira sözleşmesi korunur. Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına ihtiyaç yoktur. Yeni ev sahibinin onaylı yeni hesap numarası ile tapunun onda olduğuna dair belgeyi bildirmesi yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Kiracı evden çıkarsa ne olur?

TBK m. 325'e göre, kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralanan evden/işyerinden çıktığı takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları makul bir süre için devam eder. Bu hükme göre kiracının sorumluluğu kalan sözleşme süresinin tamamı için değil, makul bir süre için devam edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: proaktifhukuk.com

Kiracının kiraladığı şeyi bir başkasına kiraya vermesine ne ad verilir?

Bir diğer olası durum da, kiracının, kira sözleşmesinden doğan kiracılık haklarını, üçüncü bir kişiye devretmesidir. Bu husus, Türk Borçlar Kanunu'nda “kiranın devri” olarak, 6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun'da ise “kira sözleşmesinden doğan istifade hakkının devri” olarak düzenleme alanı bulmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nek.istanbul.edu.tr

Ev sahibi kirayı elden alırsa cezası nedir?

(298 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği) Bankadan yapılmayan kira tahsilatları için, zorunluluklara uymayanlara her bir işlem için bu işleme konu tutarın yüzde 5'i tutarında özel usulsüzlük cezası öngörülüyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Ev sahibi istediği gibi kirayı artırabilir mi?

*Kira hukuku uzmanı avukat Olcay Göçüm'e göre, beş yıllık süre dolmadan yeni ev sahibi, satın aldığı evde oturan mevcut kiracıdan, kanun gereği TÜFE oranında artış dışında kira artışı isteyemez. Ek zam yapılmadığı ve talep edilen yüksek kira ödenmediği için de evde oturan kiracının tahliyesi talep edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Ev sahibi kiracıyı çıkarıp kendi oturabilir mi?

Kanundan da anlaşılacağı üzere ev sahibinin üstsoyu olan annesinin ihtiyacı nedeniyle kiracıyı evden çıkarma hakkı bulunmaktadır. Fakat belirtmek isteriz ki bunun için fesih sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitiş tarihinden itibaren 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mervekolman.av.tr

2 evi olan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Ev sahipleri, kiracısını çıkarmak istediğinde, bir çok şartın olgunlaşması gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi ihtiyacının olması gerekliliğidir. Diyelim ki, ev sahibinin aynı lokasyonda başka bir evi daha varsa, bu eve ihtiyacı olmadığı düşünülerek, kiracıyı çıkarma hakkı söz konusu olmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Bir ev oda oda kiraya verilir mi?

Hukukçulara göre ev sahipleri, dairelerini site yönetimlerinden izin almadan günlük kiraya verebilir. Diğer taraftan kiracılar da eğer sözleşmelerinde özel olarak yetki varsa kaldıkları yeri bir başkasına kiralayabilirler. Ancak alt kiraya verme yetkisi yoksa başkasına kiraya veremezler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diken.com.tr

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

2023 ev sahibi ne kadar zam yapabilir?

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI UZATILDI

"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak." Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Ev sahibi kiracıyı kaç yıldan sonra çıkarabilir?

10 yıllık kiracının tahliyesi için 10 uzama yılının tamamlanması gerekir. Türk borçlar kanunu 347. maddesine göre 10 yılını dolduran kiracı hiçbir sebep gösterilmeksizin tahliye edilebilir. Buna göre; 10 yıllık sürenin ne zaman başlayacağı hususu üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepsiemlak.com

Ev sahibi kiraya fazla zam yapmak isterse Kiraci ne yapmali?

"Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın"

Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csb.gov.tr

Kiralanan evde anne baba oturabilir mi?

Kiraya verenin yazılı rızası olmadan kiracının kiralanan evde başkasının oturmasına izin verme hakkı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Günlük Kiralık daire cezası nedir?

Kanun ne getirmişti? Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile günlük kiralık evlerde kalan kişilerin kimlik kayıtları kolluk kuvvetlerine bildirilecek ve kimlik bildirimlerini kolluk kuvvetlerine göndermeyen işletmelere ve kiracılara 5 bin TL ila 10 bin TL arasında idari para cezası kesilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com
Önceki makale
Boya pisliği nasıl temizlenir?
Sonraki makale
Ayin kimlere denir?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT