Hayır, saç diplerine kalıcı zarar verme ihtimali çok düşük olduğu için böyle bir durum beklenmez. Saç boyası, saç şaftı dediğimiz, saçın gövdesini boyar. Kafa derimizin içinde kalan bulbusa, yani kök bölümüne ulaşmaz. Bu nedenle kalıcı saç dökülmesi ihtimali pek yoktur.
Sık boyama saçı bozar
Çok sık aralıklarla ve uzun süre saçların boyatılması; saç köklerine zarar verip, saçların kırılgan, mat ve soluk görünmesine neden olur.
Saç boyası, saçın yapısındaki önemli bir bileşen olan protein ve lipitlere zarar verir. Bu da saçın daha kırılgan hale gelmesine ve incelmeye veya dökülmeye daha yatkın olmasına yol açar.
Saç boyalarının içeriğinde bulunan PPD maddesi saç köklerine zarar verebilmektedir. Saç köklerinde yara, kaşıntı, kızarıklık, şişlik gibi reaksiyonlara neden olabilmektedir. Boyalar yalnızca saçlarda değil, ciltle temas etmesi halinde deride tahrişe yol açabilmektedir.
Uzun süreli, tekrarlanan saç boyama işlemleri saçın koruyucu dış tabakasını kalıcı olarak hasara uğratır. Böylece saçlar kırılgan, kuru, karışık, mat ve cansız hale gelir. Saç boyaları saçın dayanıklılığını % 50 civarında azaltırlar. Parlaklık ve esnekliğini yitirmesine sebep olurlar.
İlgili 44 soru bulundu
Organik saç boyasında amonyak barınmaz ve özünde doğal pigmentler tercih edilir. Organik saç boyalarının esas formüllerinde soya proteini, buğday özü, keten tohumu yağı, üzüm, şeftali, kayısı, limon, mandalina gibi bitkisel özler bulunur.
Boyalı saçlarınız için önerilen özel şampuanları, besleyici kremleri, yağları ve ek bakım ürünlerini kullanmayı asla ihmal etmemelisiniz. Bu ürünleri kullandığınız zaman boyanızın kalıcılığını ve saçlarınızın sağlığını daha iyi şekilde koruyabilirsiniz.
Daha Uzun Süreli Yarı Kalıcı boyalar, 28 yıkamaya kadar sürer; saçınızı hergün yıkarsanız, bu süre yaklaşık 4 haftadır. Kalıcı Boyalarda ise dipleriniz gözükmeye başladığında, yaklaşık 4 ila 6 hafta sonra boyanın yenilenmesi gerekir. Bu da “saç ne sıklıkla boyanmalı?” sorusuna yanıt verir.
Kalıcı boyaların saçın içine işleyebilmesi için amonyak kullanılır. Amonyak, saç telinde şişmeye neden olur ve saçın kabuğunu açar. Hidrojen peroksit ise saçınızın doğal rengini yok eder. Kalıcı boyalar saç telini hasara uğratır ve saç proteinlerine zarar verir.
Saç boyası özellikle saç ekiminden hemen sonra yapılmaz. Ekim işleminden sonra hem saç derisi hem de çıkan saçlar oldukça hassas olmaktadır. Bu tür saça ve saç derisine müdahale etmek ise riskli bir durumdur. Bu gibi durumlarda uzmandan gerekli yardımı alıp ona göre saç boyası yapılabilmektedir.
Uzmanlar, saç boyalarının baş ağrısı, kaşıntı, saçlı deride sulantılı yaralar, kepeklenme, saçta incelme, kuruma ve kopmaya neden olduğunu söylüyor.
Kimyasal boyalar ve türevleri:
Direkt boyalar saç yapısını değiştirmez. Doğrudan saç telinin dış yüzeyine sabitlenirler.
Gerçekte, saç boyama işlemleri saç liflerini fiziksel olarak kalınlaştırmaz ama daha pürüzlü hale getirebilir ki bu da saçların daha kalın görünmesine ve hissedilmesine sebep olabilir.
Beyaz Köklü Saç Dökülmesi Nedir? Saçta görünen kök ucu, saçın kırılmadığı, düştüğü anlamına gelmektedir. Bu kök eğer beyaz uca sahip ise foliküllerde bir sorun olup olmadığı araştırılmalıdır. Beyaz köklü saç dökülmesi, siyah köklü dökülme ile kıyaslanır ise, saçın yaş aldığını göstermektedir.
Yüksek sıcaklık, fön çekmek ve aşırı sıcak maşalarla saçı şekillendirmek zararlıdır. Saçınızı çok gergin bağlayan ağır toka ve taçlar kullanmayın. Bu şekilde kullandığınız toka ve taçlar saçlarınızın köklerinden çekilmesine ve kopmasına neden olur.
En iyi organik saç boyası markaları tavsiyelerine gelecek olursak; Tints Of Nature, Color Soin, Herbatint, Phyto, Naturigin, Logona, BioMagic ve Naturtint; besleyici, onarıcı, beyaz karşıtı, nemlendirici, güçlendirici ve uzun süre kalıcılık sağlayan en iyi organik saç boyası markaları olarak biliniyor.
Uzmanlar saçların yılda 5 kezden fazla boyanmaması konusunda uyardı. Bu konuda sektör tavsiyesinin ise 4-6 haftada 1 gibi kısa bir zaman aralığı olduğuna dikkat çekildi. Uzmanlar ayrıca saçların boyandığında olabildiğince, kına, pancar ve kuşburnu gibi doğal ürünler kullanmasını tavsiye etti.
Bu süre saçınızın sağlığı açısından beklemeniz gereken minimum süredir. Fakat saçlarınız ince ve tekrar boyattığınızda saçınızın hasar görmesi ve yıpranmasından endişeleniyorsanız yeniden boyama işlemi için 6 - 7 hafta beklemekte fayda vardır.
Genel olarak dip boya tekrar süresi 3-5 haftadır, en erken 21 günde bir yenilenmesi gerekir, kimi renklendirme işlemlerinin ömrü 6-8 aya kadar çıkabilmektedir.
Kalıcı saç boyası (saçınız uzayana veya yeniden boyanana kadar kalır) kullanıyorsanız boyamadan önce 7-10 gün bekleyin ve en az bir kez şampuanlayın.
En Doğru Saç Yıkama Rutini Nedir? Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Koyu renkler kullanmayın
Düz boya ve açık tonlara sahip boyaların metali az içermesinden dolayı saça fazla zarar vermez. Kızıl ve siyah tonlarındaki saç boyaları ise fazla metal içermesinden dolayı saç ve saç derisinin çabuk dökülmesine neden olur" şeklinde konuştu.
Saç cilasına oksidanın yerine ılık su katılır, yani boya sulandırılır ve saçın açık renk tonuna sahip olan bölgelerine uygulanır. Bu şekilde boya saçın tamamı değil, sadece açık tonlardaki kısımlara etki eder.
Boyayı su ile saçtan arındırdıktan sonra bir saç kremi kullanarak boyanın oluşturacağı kuruluğu önleyebilir, saçlarınıza besleyici bir bakım yapabilirsiniz. Boyanın kalıcılığını artırmak için 2 ya da 3 gün sonrasında saçınızı şampuanla yıkayabilirsiniz.
19. Saç boyasını saç kremi ile seyreltmek, daha pastel ve daha açık bir ton elde etmenize yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri