İlk adım olarak küçük dostunuzu veterinere götürün. Veteriner küçük dostunuza pire damlası, pire tozu gibi çözümler uygulayarak vücudundaki pirelerin uzaklaşmasını sağlayabilir. Bu arada evcil hayvanınızın aşılarını ve bakımını düzenli olarak yaptırmanız da pirelerden korunma konusunda oldukça önemli.
Sirke, pireleri öldürebilen doğal bir asittir. 1 ölçü sirke ve 1 ölçü su karışımıyla bir sprey şişesi hazırlayarak evinize ve evcil hayvanlarınıza püskürtebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise limon kullanmaktır. Limon karışımını evcil hayvanınızı temizlemek için kullanabilirsiniz.
Bunları yok etmek için kullanabileceğiniz en doğal yöntem karbonat ve tuzdur. Hem karbonat hem de tuz pireyi kurutup, öldürür.
Halınızı, güzelce süpürün ve ardından karbonat, sirke ve limon karışımından bir kova su hazırlayıp bu kovadaki su ile halınızı silin. Yaptığınız bu uygulamalar evdeki pirelere yapılabilecek müdahaleler dir. bundan sonra ilaçlama firması ile bağlantı kurarak yapılması gerekenleri görüşüp gerekirse evinizi ilaçlatın.
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Elma sirkesi, pireleri kedinizin tüylerinden uzaklaştırmaya katkıda bulunabilir. Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu bir sprey şişesinde karıştırabilir, elde ettiğiniz bu karışımı kedinizin tüylerine püskürtebilirsiniz.
Pire ısırığının iyileşmesinin daha kolay olması için duş alınarak o bölgenin rahatlamasını sağlamak gerekmektedir. Pire ısırığı kendiliğinden geçebilmektedir.
Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir. Bu nedenle kedi piresini siz anlamadan eşyalarınız üzerinde eve taşıyabilirsiniz de. Pire kedinize ulaştığı takdirde hızla çoğalıp vücudu üzerindeki nüfusunu artırabilir.
Pirelere karşı savaşma konusunda en etkili çözüm hiç kuşkusuz ki evi günde 2-3 kez süpürüp silmektir. Ayrıca temizlik yaptığınız suyun içerisine sirke, çay ağacı yağı, lavanta esansı ya da limon suyu ekleyerek pirelerin evinizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Pireler bu kokuları sevmezler.
Böyle bir durumda en büyük yardımcınız çamaşır suyu olacaktır. Çünkü çamaşır suyu, pirelerin sevmediği bir kokuya sahiptir ve pirelerin oradan uzaklaşmasında oldukça etkili bir çözümdür. Çamaşır suyu pire yumurtalarının da temizlenmesinde önemli bir fayda sağlar.
Evinizde pire varsa, derin bir temizlik yapmanız gerekir. Özellikle halı ve kanepeleri güçlü bir süpürgeyle çekin. Nevresim, yastık kılıfı, kıyafet ve havlu gibi kişisel ürünleri çamaşır makinesinde yıkayın. Civanperçemi veya biberiyeyi, 10 damla sedir ağacı yağı ve 1 bardak gıda sınıfı diatomik toprakla karıştırın.
Pirelerden kurtulma yolunun en garantili yolu profesyonel ilaçlama firmalarına pire bulunan yeri ilaçlatmaktır. Pireler genelde tozlu ve pis ortamları severler ama temiz evlerde de pire sorunu yaşanabilir.
Bulaşık deterjanı da sadece yetişkin pireleri öldürdüğü için etkili değildir. Bazı yumurtalar banyo sırasında yıkanır.
Yetişkinliğe ulaştıklarında, pire ilk kan yemeğini aramaya başlar. Daha sonra sırtından beslenecek bir konukçu bulmak için 7 günü vardır, aksi takdirde ölür. Pire günde birkaç kez beslenirse, birkaç gün yemek yemeden hayatta kalabilir.
Pireler Uçucu Yağları Sevmez
Sitronella, okaliptüs, nane, çay ağacı ve biberiye doğal olarak pireleri uzaklaştırır. Burada belirttiğimiz uçucu yağları yarım litre sprey şişesine damlatarak pire bulunan alanlara ve evcil hayvanlarınızın tüylerine sıkabilirsiniz.
Lavanta kokusu: Pireleri uzak tutar. Suyun içerisinde kaynattığınız lavantayı küçük kaplarda yatakların altına, duvar diplerine koyarak hem evde hoş bir koku yakalayabilir hem de pirelerin sevmediği bir ortam yaratabilirsiniz. Aynı şekilde elma sirkeli su da etkilidir. Güneş Işığı: Pireler güneş ışığını sevmezler.
Evini Böcek İlacıyla İlaçlamak
Boratlar, ahşap koruyucu, deterjan ve böcek ilacı olarak yaygın biçimde kullanılır ve pirelerin midesini zehirler. Yetişkin bir pire, konağından kan emmeden ortalama iki ila üç ay, hatta 100 güne kadar yaşar.
Pireler genellikle ayaklarınızı, ayak bileklerinizi ısırırlar. Pireler, pire ısırığı izini, testere özelliklerine sahip çeneleri ile kolayca açabilirler. Kesiğin ardından yaralı bölgeye kanamanın devam etmesini sağlamak için içinde özel bir madde olan ağız sıvılarını bırakırlar.
Pireleri erkenden fark etmenin en kısa yolu, küçük dostunuzun hareketlerini gözlemlemektir. Eğer evcil hayvanınız her zamankinden daha çok ve şiddetli kaşınıyorsa, buna ek olarak kaşıdığı yeri ısırıyorsa bu ne yazık ki pire sorunuyla karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir.
Pireler güneş ışığını sevmediklerinden dolayı karanlık ortamlarda ve geceleri daha çok ortaya çıkar. Gündüzleri evde pirelerin en çok bulunduğu ortamlar halı altları, köşe kısımlar, yatak altları, gardırop altları ve içi gibi yerlerdir. Bu yüzden bu bölgelerin temizliği ve ilaçlanması düzenli olarak yapılmalıdır.
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce sprey şişesine sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Kedi pireleri ile en merak edilen soruların başında, kedi piresi insana geçer mi sorusu gelir. Buna cevap evettir. Ancak bu pireler kesinlikle insanda barınamaz.
Evcil hayvanın pireye karşı etkili bir şampuan ile yıkanması, gerekli hallerde pire önleyici tasmalar kullanılması yararlı olabilir. Evden kaynaklanan pire sorununda pestisit bazlı kimyasal yöntemlerle kaynak kontrolünün sağlanması gerekebilir.
Pire temizliği yaparken kliniğimiz ile iletişime geçerek evinizde kullanabileceğiniz pire ilacı alabilir veya sirke ile evde pire temizliği yapabilirsiniz. Eşit miktarda su ve sirkeyi herhangi bir sprey kutusuna koyarak başta köpeğinizin yaşadığı alanlar olmak üzere evinizin her yerini bu sirke ile temizleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri