Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsan astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır.Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir.
Zımparalama işlemini de tamamlamanızın ardından nemli bir bez yardımıyla iç cephe boya yapacağınız alanı tozlardan arındırarak pürüzsüz bir görünüme kavuşturmalısınız. Boyamaya başlamadan önce hiçbir şekilde atlamamanız gereken adım ise astar uygulamasıdır.
Astar boya, eşit bir boya katmanı sağlamaya yardımcı olur, böylece düzensiz yamalarla karşılaşmazsınız. Çatlakları veya yarıkları doldurur, böylece ana kat olan renk süper pürüzsüz bir yüzeye sahip olur. Astar aynı zamanda yüzeyi kapatır ve nemin nüfuz etmesi veya paslanma gibi durumlardan korunmasına yardımcı olur.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.
Geçiş astarı akrilik emülsiyon esasli oldukça sağlam yapışma özelliği gösteren ve zemini daha güçlü şekilde kapatan su bazlı astarlara geçiş astarı denir. Dönüşüm astarı olarak da ifade edilebilir. Geçiş astarı nererde kullanılır Solvent bazlı boyadan yani yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişte kullanılır.
İlgili 38 soru bulundu
Boya öncesi astar uygulaması, ilk başta ekstra bir masraf gibi gelebilir. Ancak bu çok yanlış bir düşünce. Astar uygulama sonrası iki kat boya yeterli gelecekken, astar uygulanmadan yapılan işlemlerde daha fazla boya kullanmak gerekir. Bu da daha yüksek masraf ve zaman kaybı anlamına gelir.
Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır. Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir. Astar uygulaması bu hataları örter, yüzeyin pürüzsüz olmasını sağlar ve yüzeyi boya için en elverişli hale getirir.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Duruma göre yaklaşık 4 saatlik beklemeden sonra 2. katı da uygulayabilirsin. Bu, hem daha sağlam hem de daha sağlıklı bir son kat boyası için avantajlı olacaktır. Astar yaklaşık olarak 24 saat sonra tam kurur ve bundan sonra son kat boyasını yapabilirsin.
Zımparasız astarsız boya yaparsan çok kısa sürede dökülür boya. Zaten astarsızda renk değişimi olmaz. O piyasada satılan ucuz boyalarla olmaz.
Astar boya boyama işleminden önce kullanılması gereken bir malzemedir. Astar boya sprey ile kişiler rahatlıkla boyama işlemlerinden önce astar kullanabilirler. Astarsız bir yüzeye boya yapıldığında çok daha fazla boya kullanılabilir ve alınacak verim düşük olabilir.
Boyadan birkaç saat önce, 1 kat binder astar veya alçı astarı yeterli olacaktır. Bu sayede, ileride oluşabilecek çatlama ve kabarmaların önüne geçmiş olunur. Ayrıca, boyanın sarfiyatı azalır, tavan boyası tavanda emilmez, tavan boyasının yaptığı metrekare artar ve iyi örter.
Güzel bir sonuç elde etmek için tek kat yeterli değildir. Duvarlarınızda boyanın homojen bir görünüm kazanması için en az iki kat gereklidir.
Tavan boyası daha yüksek bir viskoziteye sahip olduğundan yüzeye daha iyi yapışır. İz ve lekeleri iyi kapatır. Bu özelliği, onu astar boya olarak kullanmanıza imkan verir.
Sünger rulo ile her türlü akrilik boya çalışması ve akrilik vernik uygulaması yapılabilir. Sünger rulonun en faydalı yanı çok rahat kullanılması ve iz yapmamasıdır.
Saçın uzunluğu ve dolgunluğuna bağlı olarak birkaç kutu boya almanız gerekebilir. Ayrıca saç dipleri uçlarına göre daha zor boya tutar. Bu yüzden boyamaya diplerden başlamakta yarar var. Ama boyayı uç kısımlara iyice yedirmeyi unutmayın.
En doğru renkler hangileridir? Sentetik boya renkleri içerisinde beyazın tüm tonları; gri, sarı, pembe, mavi ve yeşilin tüm açık tonlarını kullanarak evinizi aydınlık göstermeniz çok kolay olacaktır.
Pürüzsüz hala getirilen yüzeye boya önce astar atılır ve astarın sertleşmesi için genelde bir gün kadar beklenir. Sertleşen astardan sonra yine kalın zımparadan ince zımparaya kadar(su zımparası) yüzey tekrar pürüzsüzleştirilir.
Bir kat astar uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak çeşitli yüzeyler için 2 kat kullanımı da gerekebilir. Geçiş astarını uyguladıktan sonra 4 saat beklemek yeterlidir. Astar kuruduktan sonra son kat boya uygulanabilir.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında Dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 5-7 günde gerçekleşir.
Eğer ki, duvar boyayı kusuyor ve boya tutmayan duvar sorunu yaşanıyorsa, bu durum duvarın temel yapısı ve nemlilik oranından kaynaklanıyor olabiliyor. Bunun çözümü de tamamen saten alçı çalışması yaptırmak olacaktır.
Boyamadan önce duvarların temizlenmesi genellikle atlanan ancak önemli bir adımdır. Bu temizliği yapmamanın sonuçları hemen belli olmaz ama boyanızın uzun ömürlü olması için bu temizliği yapmalısınız. Duvarın durumuna göre boyamadan önce temizlik, zımparalama ve astar boyama işlemleri yapmanız gerekebilir.
İç mekan duvar tadilatında izlenecek adımlar
Boyanmayacak yüzeyler (pencere, kapı gibi), temiz kalması için maskeleme bantı veya naylon ile korunmalıdır. Boya uygulaması yapılacak yüzeylerin kir, yağ, pas gibi maddelerden arındırılarak temizlenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri