Tanım : Akrilik reçine esaslı çift kompenentli son kat parlak boyadır.
TANIM : İki bileşikli reaksiyon kurumalı akrilik reçine esaslı bir son kat kaplama malzemesidir. Metal ve beton yüzeyler üzerine son derece iyi yapışma sağlar. Korozyona ve kimyevi tahribata dayanıklıdır.
Hızlı 2K Akrilik Vernik, mükemmel dolgu gücüne sahip, iki bileşenli akrilik verniktir. Yayılması, parlaklığı ve parlaklık kalıcılığı mükemmeldir. Kuruma hızı daha yüksek olduğu için, tek veya iki parça boya tamir işlerinde kullanılması önerilir. Zaman tasarrufu sağlayarak pasta-polish işlem süresini kısaltır.
DYO 1K Astar (Gri) özellikle Oto tamir boyama sistemlerinde kullanılan, nitro selülozik ve çeşitli bağlayıcıların karışımlarından meydana gelen, hızlı kuruma özelliği gerektiren işlerde sonkat boyanın altına en az 3 kat uygulanarak kullanılan, dolgu özelliği Akrilik 2K astarlara göre daha az olan bir astardır.
Akrilik reçine esaslı, çift kompenentli, reaksiyon kurumalı ve alifatik isosiyanat sertleştiricisi ile kürlenen, uv dayanımı yüksek, kimyasal dayanımı olan astar boyadır. Özellikle atmosfere açık alanlarda, uv dayanımı istenen ahşap ve metal yüzeylerin korunması için geliştirilmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
1K (Tek Bileşenli) boya nedir ? 1K (Tek bileşenli) sertleştirici, katalizör veya aktivatör gerektirmeyen bir boya çeşididir. Kuruma tamamen normal hava koşullarında gerçekleşir.
Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsan astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır.Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir.
Boyanın çeşitleri bilinmeli ve kalitesi olmasına özen gösterilmelidir. Renk, parlaklık, kuruma süresi ve silinme özelliği, boyanın kalitesini belirlerken etkilidir. Maliyetler de boya araştırırken göz önüne alınır. Ancak fiyatların yüksek olması, boyanın kaliteli olmasını göstermez.
İNCELTME / KARIŞIM ORANI :
Ağırlıkça 4 birim Akrilik Astar Boyası, ağırlıkça 1 birim Akrilik Astar Boya Sertleştiricisi ile karıştırılır. İnceltmek gerektiğinde % 15-20 akrilik tiner kullanmalıdır. Uygulama için hazırlanan karışım 5-7 saat içine kullanılıp bitirilmelidir.
Bir litre duvar boyası 20-30 m²'lik bir oturma odasını, 15 litre boya ise 60-90 m²'lik bir evi boyayabilir. Tavan resimleri için 17,5 kg'dır. İyi bir 90 m² tavan boyası iki kat 90 m² tavan boyası ile uygulanabilir.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
UYGULAMA ŞEKLİ
İki ayrı kapta, kendi karışım oranlarındadır. Karışım mekanik karıştırıcı ile yapılmalı, A komponenti karıştırılırken sertleştirici yavaşça ilave edilmeli ve karıştırma 5-10 dk. devam etmelidir. Karışım sonrası boya 20-30 dakika bekletilerek uygulama yapılmalıdır.
Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır? Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir. Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir.
Metalik efektli, yarı-mat görünümlü boyalardır. Akrilik yapısı nedeniyle sararma ve darbe dirençlidir. Bazı renklendirilmeye uyumludur ve zamanla renk solması yapmaz.
Cadence akrilik boyaların üzerine uygulandığında boyayı çeşitli darbelere ve lekelenmelere karşı korur. Cadence Akrilik Vernik: Mat, yarı mat ve parlak seçenekleriyle sunulan su bazlı vernik çatlatma teknikleri dışında tüm yüzeylerde uygulanabilir.
Plastik yağlı boyalardan farklı biçimde, akrilik boyalarda plastik akrilik reçine parçaları yer alır. Bu parçaların yanı sıra içerik bağlamında da kullanım alanını netleştirecek bileşenler bulunmaktadır. Bir akrilik boyada ne kadar reçine bulunursa, boya o denli kalitelidir.
Bir odayı düzgün ve kusursuz bir şekilde boyamak istiyor ve maksimum sonuç almak istiyorsanız astar yapmanız son derece gereklidir. Duvarları boyamadan önce astar uygulamak boyanın çok daha iyi bir şekilde duvara yapışmasını ve uzun süreler boyunca kalıcı olmasını sağlar.
Boyama esnasında dikkat edilmesi gereken ilk nokta astardan sonra pütürlü bölgelere zımpara yapmaktır. Kişiler isterse zımpara kâğıdı ile de düzeltme yapabilir.
Astarın 5-6 saat kurumasını bekleyin. (Genellikle 2-3 saat yeterli olsa da üreticiler 5-6 saat beklemeyi tercih ederler) Astar kuruduktan sonra üzerine bir kat akrilik boya uygulayın. 5-6 saat sonra son kat akrilik boyayı uygulayın. Parlak akrilik boya için kadife rulo kullanabilirsiniz.
Saten boya: Uzun ömürlü ve dayanıklı olan boya türleri arasında yer alıyor. Saten boya uygulanacak duvarın pürüzsüz olması oldukça önemlidir.
Boya seçiminde; silinme, parlaklık, matlık, renk, koku, kuruma süresi, metraj ve maliyet gibi özellikleri göz önünde bulundurmak önemli. Tüm bunların yanında seçtiğiniz boyanın, duvarlarınızın yüzeyine uygun olup olmadığına da dikkat etmeniz gerekiyor.
Her iki boya türünün de özelliklerine bakarak tercihinizi belirleyebilirsiniz. Şöyle ki; temelde istediğiniz daha parlak ve temizlenebilir duvarlar ise silikonlu boya sizin için en doğru tercih olacaktır. Ekonomi önemli ise daha mat yapıdaki ve silinme özellikleri olmayan plastik boyalar tercih edilebilir.
Aynı zamanda kuruma süresi de oldukça önemlidir. Çünkü boya astarının doğru uygulanmaması veya kuruması beklenmeden son kat boyasının uygulanması, deliklere, döküntülere ve dalgalanmalara neden olabilir.
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Bir kat astar uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak çeşitli yüzeyler için 2 kat kullanımı da gerekebilir. Geçiş astarını uyguladıktan sonra 4 saat beklemek yeterlidir. Astar kuruduktan sonra son kat boya uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri