Boykesitte: -Geçki üzerindeki noktaların kotları -Noktaların başlangıca uzaklıkları -Boyuna eğim -Kurbalar -Arazinin zemin durumu -Yer altı suyu durumu -Menfez, köprü -Diğer ulaşım yapıları ile kesişmeler gösterilir. “siyah kot” denir.
Boykesit, proje ekseni boyunca, arazinin kırık ve dalgalı biçimini gösterir. Enkesitler çoğunlukla hacim hesaplarının yapılmasında kullanılırlar. Enkesit, boykesit doğrultusuna dik bir düzlemde kalan araziye ait bilgileri içerir.
3. BOYKESİT Ulaşım yollarının eksenlerini izleyen bir kesitin açılımı boykesit diye adlandırılır. Boykesitler üzerinde arazinin durumunu belirleyen arazi çizgisi, geçkide belirlenen noktaların kotları ve başlangıca uzaklıkları gösterilir.
Boyuna kesit doğrultusuna dik, sağ ve sol yana doğru belirli genişlikte enine kesitler alınır. Kesiti çıkarılacak hat üzerinde eğimin değiştiği noktalara ve gereken duruma göre 25, 50, 100 m de bir kazık çakılır. Bu kazıklara başlangıçtan itibaren numara verilir ve başlangıca olan uzunlukları ölçülür.
Boykesitte, yatay eksen ölçeği düşey eksen ölçeğinin 10 katı olarak alınmaktadır. Ayrıca, düşey ölçek geçkinin uğradığı tüm kotları kapsayacak şekilde boyutlandırılmalıdır. Her enkesite ait arazi üzerindeki geçki kot değeri boykesitte yerleştirilir.
İlgili 29 soru bulundu
Boykesit: yatay ölçek 1/1000, düşey ölçek ise 1/100 alınacaktır.
3.13 Boyuna Eğimler
Yol ekseninin yatayla yaptığı açının tanjantı bu yol kesiminin boyuna eğimi olarak adlandırılır. Çeşitli boyuna eğim türleri vardır.
1.Enine kesit: Örneğin uzun eksenine dikey düzlemde alınan kesittir. kesilmiş parçasıdır. 3.Boyuna Kesit: Örneğin uzun eksenine paralel olan düzlemlerden alınan kesittir. alınan kesittir.
Kesit düzlemi, kesit çizilecek izdüşüm düzlemine paralel olup, diğer izdüşüm düzlemlerine diktir. Kesit düzlemi görünüşlerde H tipi çizgi ile gösterilirler.
Kesit almak için, tanımlarda da belirtildiği gibi bir parçanın bir düzlem (veya düzlemler) boyunca kesildiği varsayılarak parçanın kesit düzlemi önünde kalan kısmı atılır ve geri kalan kısmın söz konusu kesit düzlemindeki dik izdüşümü çizilir.
Kret Noktası, Kret Çizgisi: Yarmalarda yarma şev düzleminin arazi ile kesiştiği noktaya kret noktası, bu noktanın geometrik yerine de kret çizgisi denir.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde; Siyah kot; “İmar planında gösterilen yolun doğal zeminini ifade eder.” şeklinde tanımlanırken, Kırmızı kot ise; “İmar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır halini ifade eder.
Boy kesitte kırmızı kotu hesaplamak için o noktanın kilometresinden daha önceki düĢey kurp noktasının kilometresi çıkarılır. Böylece düĢey kurp ile kırmızı kot hesabı yapılacak nokta arasındaki yatay mesafe bulunmuĢ olur. kotundan çıkarılarak o noktaya ait kırmızı kot bulunur.
Bir doğru üzerindeki arazi noktalarının yükseklik farklarının bulunmasına profil (kesit) nivelmanı denir.
Boykesit üzerinde, belli bir kıyas hattına göre arazinin doğal durumu ile yolun bitmiş durumu gösterilir. Enkesit: Yolun herhangi bir noktasında eksen hattına dik doğrultuda alınan kesittir.
ARAZİ (SİYAH) PROFİLİ ELDE EDİLMESİ
Demiryolu, karayolu, kanal, dere, yüksek gerilim hattı vb. inşaat projelerinin hazırlanmasını ve herhangi bir neden ile bir yerdeki toprak hacminin bulunması amacıyla kesitler alınır. Enkesit ve boykesit olarak gerçekleştirilen işlemler sonucunda arazi profili elde edilir.
Kesit görünüş çeşitleri, kesit düzleminin sayısı ve parçanın hangi kısımlarını kestiği esas alınarak belirlenir. Buna göre kesit resimler altı farklı biçimde karşımıza çıkmaktadır. Bunları tam kesit, yarım kesit, kısmi kesit, kademeli kesit, döndürülmüş kesit ve profil kesit olarak sayabiliriz.
Mimari kesit, bir yapının hayali bir şekilde düşey bir düzlemle kesilmesi ile oluşan çizimlerdir. Yapının duvar kalınlığı, döşeme bilgisi, tavan kalınlığı ve odaların yüksekliği gibi gerekli bilgileri görmemizi sağlar. Kesitler enine ise “enine kesit”, boyuna ise “boyuna kesit” denir.
Kesit düzleminin hayalimizde cismi kesmesi sonucu ortaya çıkan yüzeydir. Hayalimizdeki kesicinin cismin et kalınlığına değerek kestiği yüzeyler (kesit yüzeyi) taranarak gösterilir. Hayalimizdeki kesici cismin üzerinde bulunan delik, kanal vb. boşluklardan kesmeden geçtiği için buralar taranmaz.
Boyuna Kesit Alma: Kesit alınacak objenin uzun eksenine paralel doğrultuda alınan kesitlerdir. Bu da kendi arasında ikiye ayrılır. Radyal Kesitler: Kesit alınan objenin merkezinden geçen boyuna kesitlerdir. Teğetsel Kesitler: İncelenecek objenin yüzeyine teğet geçen boyuna kesitlerdir.
Not: Elektromanyetik dalgalar enine, Ses dalgaları boyuna ,Deprem, Yay ve Su dalgaları hem enine dalga hem de boyuna dalga sınıfına girer.
Yayılmaya(enerji transferinin yönünde) dik sağ açılarda bir titreşim oluşursa enine dalgalar meydana gelir. Titreşimlerin yayılmanın yönüne paralel olduğu durumda ise boyuna dalgalar meydana gelir. Mekanik dalgalar enine ve boyuna olabilirken(ses dalgası sadece boyuna), bütün elektromanyetik dalgalar eninedir.
%100 eğim 90 Derecedir. oran ve orantı kullanaak kac derece açıya %2 eğimin geldiğini de 0,02 x 90 = 1,8 derece. Aslında eğim yüzdesi ile açı arasında yukarıda bahsedildiği gibi düz aritmetiksel bir oran ilişkisi yoktur.
Dever, demiryollarında 'mm' cinsinden (dış kenarın yükseltilme miktarı), karayollarında '%' cinsinden (yol enine eğimi) verilir.
Geometri. Eğimin mutlak değeri arttıkça, doğrunun dikliği artar. Yatay bir doğrunun eğimi 0 iken, pozitif yönde 45° açı yapan bir doğrunun eğimi +1, negatif yönde 45° açı yapan bir doğrunun eğimi ise -1'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri