Boyun ağrısı süresine göre 3 sınıfta incelenebilir: Akut: 4 haftadan az sürer. Subakut: 4-12 hafta sürer. Kronik: 3 ya da daha fazla ay sürer.
Çoğu insan, bir sabah uyandığında ya da gün içerisinde ilerleyen saatlerde, ağır bir iş yaptıktan sonra, boynunda ağrı ve boyun hareketlerinde zorluk hissetmiştir. Çoğunlukla, ağrı ve sertlik kendiliğinden bir hafta içinde geçer.
Kas gerginliği veya gerilmesinden kaynaklanan boyun ağrısı genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Birkaç haftadan uzun süren boyun ağrısı genellikle egzersiz, esneme, fizik tedavi ve masaj uygulamaları sonucunda iyileşme gösterir.
Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Boyun ağrısı tipleri
Boyun ağrısı süresine göre 3 sınıfta incelenebilir: Akut: 4 haftadan az sürer. Subakut: 4-12 hafta sürer. Kronik: 3 ya da daha fazla ay sürer.
Bazı kişiler kas ağrısını belli bir bölgede yaşarken bazılarında ise bütün vücutta görülebilir. Her yaş ve cinsiyette ortaya çıkan kas ağrıları, fiziksel aktivite yaptığınızda ya da rutininizi değiştirdiğinizde de yaşanabilir. Kas ağrıları 12 saat sonra ortaya çıkabildiği gibi 48 saate kadar da sürebilir.
İlaç Tedavisi: Boyun ağrısının giderilmesi için kas gevşetici ilaçlar veya ağrı kesiciler kullanılabilir.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Yan yatarak uyuyorsanız, boynunuzun altında başınızdan daha yüksek bir yastık kullanarak omurganızı düz tutun. Düz yatarak uyuyorsanız oldukça alçak bir yastık tercih etmelisiniz. Boynun altına yerleştirilen küçük rulo şeklinde bir havlu veya küçük rulo şeklinde bir yastık eklenerek ekstra destek sağlanabilir.
Dinlenme: Boyun ağrısı yaşarken dinlenmek ve aktiviteleri kısıtlamak, ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Isı veya Soğuk Tedavisi: Isı kompresleri veya soğuk paketler, kas spazmlarını rahatlatmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Bunun için ağrılı bölgeye 20 dakikalık sürelerle buz torbası veya havluya sarılmış buz parçaları ile kompres yaptıktan sonra ılık bir duş almak veya sıcak su torbası uygulamak yeterli olmaktadır. Bu yöntemler var olan ağrıların giderilmesi için kullanılır.
Bunlar; dinlenme, boyunluk kullanarak boyun hareketlerini kısıtlama, ödemi azaltan ve ağrıyı kontrol eden ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya enjeksiyon tedavisi içeren uygulamalardır” dedi.
Böyle durumlarda ilaç tedavisinin yanı sıra öncelikle istirahat, daha sonra fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi; boyun traksiyonu (çekme), boyun hareketleri, egzersizler ve ağrıyı ortadan kaldırıcı diğer yöntemlerden oluşur.
Kas Spazmının Giderilmesi
Genellikle ıslak bir havlu veya sıcak su torbasıyla uygulanır. Bazı kasları gevşetir ve dolaşımı artırır. Ancak çok uzun süre uygulanırsa semptomları artırabilir. Doktorunuzun önerilerini takip ettiğinizden emin olun.
İlaç tedavisi: Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, boyun ağrısını azaltmak ve kasları gevşetmek için faydalı olabilir. Benzer fayda sağlayan krem ve jeller de ağrıyan bölge üzerine sürülebilir.
Boyun ağrınız çok şiddetli değilse ilk birkaç gün ağrı kesici ilaç alabilir, boyun ve sırtınıza sıcak veya soğuk uygulama yapabilirsiniz. Ağrınız bu uygulamalara rağmen geçmiyorsa mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir.
Çok şiddetli seyretmeyen belde kas tutulması vakaları birkaç hafta içinde kendiliğinden veya evde doğal yöntemler aracılığıyla geçer.
Genellikle kısa sürede kendiliğinden geçer. Buna rağmen çok uzun süre devam ettiği de görülür. Uzun süren şiddetli kas ağrılarının bir hastalığın habercisi olabileceği unutulmamalıdır. Kas ağrılarının altında yatan bir hastalık varsa, hızlı bir şekilde tedaviye başlamanız son derece önemlidir.
Tipik semptomları, ani çekme ağrısı ve kasın sertleşmesidir. Kas gerginliği genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak buna maruz kalan kasın yeniden tam gücüne kavuşması günler veya haftalar sürebilir. İlk günlerde gerilen kas zorlanmamalıdır.
Kas ağrıları genellikle dinlenmeyle ve kendiliğinden geçebilir. Ancak kas ağrıları herhangi bir duruma bağlı olmayıp kendiliğinden oluyorsa ve evde yapılan yöntemlere rağmen iyileşmiyorsa altta yatan nedenin belirlenmesi için bir doktora başvurmak gerekir.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir. Diğer durumlarda Algoloji veya FTR bölümlerine randevu alınması gerekmektedir.
Boyun fıtığı belirtileri genellikle ağrı, güçsüzlük, his kaybı ve el veya kolda uyuşma şeklinde ortaya çıkar. Ancak, bazı durumlarda boyun fıtığı belirtileri mide bulantısı ve baş dönmesi yaratabilir. Bu belirtiler genellikle boyun hareketlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir ve istirahat ile hafifleyebilir.
Boyun ağrısı, genellikle boyundan omuzlara ya da sırtın üst kısmına doğru yayılır. Sıklıkla baş ağrısına neden olur. Bilgisayar başında olduğu gibi baş uzun süre tek bir pozisyonda tutulduğunda ağrı daha da kötüleşebilir. Boyun ağrısı kas gerginliğine, spazmlara ve başın rahat hareket ettirilememesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri