Şayet boyun düzleşmesi-gerginliği çok ilerlememiş, henüz başlangıç safhasında ise kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama, gürültüsüz ve az ışıklı yerlerde istirahat önerilir.
Bölgeye, soğuk uygularken ovalayarak masaj yapabilirsiniz. Isı uygulamak: Sıcak su torbası, sıcak banyo veya duş gerilen kasların gevşemesinde faydalı olabilir.
Sıcak su torbası, ısıtmalı yastıklar ve sıcak duş da boyun düzleşmesi kaynaklı ağrıların hafiflemesi konusunda yardımcı olabilmektedir.
Tedavide ilk aşamada fiziksel tıp yöntemleri tercih edilir. Fizik tedavi olarak çeşitli boyun ve postür egzersizleri, boyun traksiyonları ve masajlar hem bölgedeki kasların güçlendirilmesi, hem omurganın bası belirtilerinin rahatlatılması hem de kemik yapıların düzenlenmesi açısından faydalıdır.
Boyun fıtığı belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olmak için sıcak uygulama kullanılabilir. Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Buz ve/veya ısı: Buz uygulamak, şişliği ve ağrıyı azaltmak için antienflamatuar olarak kullanılabilir. Başlangıçta, boyun ağrısı için soğuk kompres kullanmak daha iyidir. Bunun nedeni soğuk uygulamaların küçük kan damarlarını geçici olarak kapatabilmesi ve şişmeyi engellemesidir.
Boyun Düzleşmesi Nasıl Geçer? Öncelikle yaşam tarzından kaynaklanan ve hafif semptomlarla kendini gösteren vakalarda doğru yastık kullanımı, düzenli olarak yapılacak egzersizler, elle yapılan boyun germe hareketleri ve doğru postürle oturmak gibi önlemler etkili olmaktadır.
Hastalardaki belirtilerin giderilmesine yönelik olarak ağrı kesici, anti-inflamatuvar ve antispazmodik ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar boyun düzleşmesinin ortadan kaldırılmasını sağlamaz; ancak hastanın hayat kalitesinin artırılmasına yardımcı olur. Boyun düzleşmesinin asıl tedavisi cerrahi işlemlerdir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Boyun Fıtığı Olanlar Nasıl Yatmalı? Boyun fıtığında yatış pozisyonu önemli olabiliyor. Buna göre uzmanlar, boyun fıtığı rahatsızlığı yaşayan bireylerin sırt üstü pozisyonda yatmalarını öneriyor. Bu sayede uyku esnasında boyna binen baskı en aza indirilmiş oluyor.
Ofiste otururken sırt sandalyeye yaslanmış ve baş dik konumda olmalıdır. Monitör yüksekliği başı öne eğmeyi gerektirmeyecek şekilde göz hizasında olmalıdır. Sandalye yüksekliği dizler kalça ile aynı seviyede olacak şekilde olmalıdır. Eğer sandalye yüksekliği ayarlanamıyorsa ayaklar altına yükseklik konulmalıdır.
Uyku sağlığınız ve iskelet sistemi rahatsızlıkları için tavsiye edilen yastık türlerinden birisi olan lateks yastıklar omurilik için en uygun olanlardan birisidir. Özellikle boyun düzleşmesi ile mücadele eden ve uyku sonrasında sırt, boyun ve bel ağrısı çeken kişilerin lateks yastıklarla uyumalarını tavsiye ederiz.
Boyun tutulmasına ne iyi gelir? Isı uygulama: Boyun bölgesine sıcak su torbası, ılık duş veya nemli bir sıcak havlu uygulayarak kasları rahatlatabilir ve kan akışını artırabilir. Isı, kasların gevşemesine yardımcı olarak boyun tutulmasının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Sıcak suyun kan dolaşımını hızlandırdığı bilinmektedir. Özellikle de bel ve boyun ağrısı şikayetlerinde sıcak su uygulaması yapılır. Uzmanlar “sıcak su torbası bele iyi gelir mi” sorusunu iki farklı durum için cevaplandırırlar. Yeni başlayan bel ve boyun tutulmaları için sıcak su torbası uygulanabilir.
İlaç tedavisi: Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, boyun ağrısını azaltmak ve kasları gevşetmek için faydalı olabilir. Benzer fayda sağlayan krem ve jeller de ağrıyan bölge üzerine sürülebilir.
Kas Gevşetici Kremler Boyun Ağrısına İyi Gelir mi? Kas gevşetici krem ve ilaçlar boyun ağrısına iyi gelebilir ama kas gevşetici krem ve ilaçların süresini çok uzatmamak gerekir.
Ayrıca boyun düzeleşmesinde tamamlayıcı tedaviler de özellikle uzun süreli ağrı yaşayan hasta gruplarında etkili ve güzel sonuçlar alınan tedavi seçenekleridir. Tamamlayıcı tedaviler olarak ise hastalarımıza kuru iğneleme, hacamat tedavisi, ozon terapisi veya manuel terapi gibi tedaviler öneriyoruz.
BOYUN DÜZLEŞMESİ TEDAVİ EDİLMEZSE FITIK OLUR
Tedavi edilmemiş boyun düzleşmesi, omurlar arasındaki diskleri de bozarak, boyun fıtığına neden olduğu zaman şiddetli boyun, sırt, kol ağrılarına, ellerde uyuşma ve güç kayıplarına yol açar.
Lateks yastıklar, baş ve boyun bölgesini doğru şekilde destekleyerek boyun düzleşmesi ve boyun ağrısı gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, basınç noktalarını azaltarak uyku esnasında daha rahat bir pozisyon sağlar.
Kunak, boyun fıtığından, boyun düzleşmesinden kurtaran kolay yapılabilen egzersizleri uygulamalı olarak gösterdi. Kunak, içerisinde patates, anason yağı, ozon yağı ve karabiber olan boyun ağrılarına iyi gelen lapa tarifini izleyicilerle paylaştı. Kunak, karışımı ısıttıktan sonra ağrıyan yere uygulanmasını söyledi.
Kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu ağrıları azaltmak için başvurulan manuel terapi yöntemi, bel fıtığı, boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, donuk omuz, topuk dikeni ve kas yırtılması gibi pek çok omurga hastalığı ve sorununda uzun yıllardır başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Boyun düzleşmesi, öne doğru açık bir 'C' gibi olan boyun vertebral kemiklerinin düzleşmesi durumudur. Duruş bozuklukları, stres, demir ve kalsiyum eksikliği, yanlış yastık seçimi gibi faktörler boyun düzleşmesinin nedenlerindendir. Boyun ağrısı ise boyun düzleşmesinin öncelikli belirtisidir.
Sorusunun cevabında Ortopedi ve Travmatoloji branşı karşımıza çıkıyor. Öte yandan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü de, duruş bozukluklarının tedavisi ile yakından ilgileniyor. Duruş bozukluğu, vücudun dik durma pozisyonunun normalden sapması veya omurganın yanlış hizalanması sonucu oluşan bir durumdur.
Enflamasyonu azaltarak çalışan, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) tipik olarak boyun tutulması ve ağrısı için ilk tedavi seçimidir. Yaygın NSAID tipleri arasında ibuprofen ve naproksen sayılabilir.
Birçok doktor, çok sıkı ve uzun süreli boyunluk kullanımını önermez. Yumuşak, sünger boyunluklar en fazla tek seferde 3 saat takılacak şekilde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri