Boyun fıtığı rahatsızlığı, özellikle de ameliyat sonrası süreçte dikkat edilmesi gereken bir süreç. Bu nedenle fıtığı olan hastalar için uzmanların önerisi, ortopedik yastıklar oluyor. Boyun fıtığı için en ideal yastık ise visco malzemelerden üretilen yastıklar olduğu söylenebilir.
Boyun fıtığı için doğru yastıklar visco,ortopedik,lateks yastıklar önerilmektedir. Boynunu destekleyen ve baskıyı eşit bir şekilde dengeleyen yastıklar seçilmelidir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Boyun fıtığı yastığı, gün boyunca veya uyku sırasında boyun ağrısı ve rahatsızlık yaşayan insanlar için büyük bir rahatlama sağlar. Boyun fıtığı yastığı seçerken, ergonomik tasarıma, uygun yükseklik ve sertlik seviyesine ve tercih ettiğiniz malzemeye dikkat etmek önemlidir.
Uyurken yan pozisyonda, öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak sağlık bakımından en uygun pozisyondur. Yüz üstü yatmak yerine yan yatmak tercih edilmelidir. Boyun sağlığı için kuş tüyü, elyaf gibi maddelerden yapılmış yastıklar yerine ortopedik yastık kullanmak gerekmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Boyun fıtığına iyi gelen doğal yöntemler arasında; masaj, ağrı kremlerinin boyna uygulanması, sıcak, soğuk uygulama, ağrı kesici bitkisel tedavi ve boyna özel hareketler bulunmaktadır. Boyun fıtığına iyi gelen şeyler genel olarak ağrı kesici yöntemlerdir. Bunlardan biri melatonindir.
“Pamuk ve yün yastıklar çok faydalıdır, ancak özellikle sıcak havalarda terlemeye neden olabileceğinden boyun kaslarında spazmı arttırabilir. Yastıksız yatmak ya da çok yumuşak veya sert yastıklar ise yeterli boyun desteği sağlamayacağı için boyun problemlerinin gelişmesine neden olabilir.
* Otururken mutlaka sandalyenin en arkasına doğru oturulmalı. Tabure gibi desteksiz bir yerde oturuluyorsa, en uçta kısa süreyle oturmak gerekli. Otururken “oturma kemiklerimizin” üzerine, bel boşluğu hissedecek şekilde, omuzlar arkada rahat olarak oturulmalı.
Visco yastıklar konforlu yapılarının yanı sıra sahip olduğu bu özellikleri ile de son derece sağlıklı yastık çeşitlerinden biri.
Sert ya da yüksek yastıkta uyumak, sabit bir pozisyonda uzun süre kalmak, ani boyun hareketleri yapmak, boyun tutulmasına yol açan başlıca nedenlerdir.
Masaj: Profesyonel olarak yapılan masajlar bel ve boyun fıtıklarına çok iyi gelmektedir. Ancak bilinçsiz bir şekilde, ev ortamında bu tür masajlar yapılmamalıdır. Çünkü yapılacak yanlış ve aşırı bir hareket fıtık ağrılarının çok daha azmasına neden olabilir.
Boyun fıtığı belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olmak için sıcak uygulama kullanılabilir. Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir.
Bu sorunun en basit cevabı lateks ve köpük yastıklar geleneksel yastıklara göre daha fazla destek sunabilir ve boyun yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda ergonomik yastıklar da başı çok fazla yükseltmeden yeterli boyun desteği sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Omurga için ideal yatış pozisyonları, sırtüstü ya da yan yatıştır. Yüzüstü yatma, bel çukurluğunun aşırı derecede artmasına yol açar. Bu nedenle önerilmeyen bir pozisyondur.
Ortopedik yastık, sizi uykuya en doğru pozisyonda yatarak geçmenizi sağlamaktadır. Ortopedik yastık, bu nedenle yatağa paralel olarak konulmalı ve yastığın üstüne de paralel olarak yatılmalıdır. Ortopedik yastık kullanımı doğru olmalıdır ki boyun bölgesi ve diğer bölgelerde ağrılar olmasın.
Boyun fıtıklarının büyük çoğunluğu ameliyatsız iyileşir. Hastanın kol ve ellerinde ilerleyici güç kaybı varsa ve hasta diğer tedavilere cevap vermiyorsa cerrahi düşünülebilir. Boyun fıtığı ameliyatı, beyin cerrahları tarafından yapılan bir ameliyattır.
Boyun fıtığı; kişinin yaşlanması, meydana gelen travmalar, omurga bölgesinde aşınma veya yıpranma, hareketsizlik, ani stres ve bazen de aşırı ve tekrarlayan egzersizlere bağlı olarak meydana gelir.
D vitamini, Magnezyum ve omega-3 yağ asitleri gibi mineraller ve vitaminler de önemlidir.
Yürüyüş, yüzme, fitness, hatta basit egzersizler bile boyun kaslarının güçlenmesi için yeterli olabilir. Yapılan ani ve ters hareketler ansızın boynumuzun sakatlanmasına sebep olabilir.
Tedavi seçenekleri
Boyundaki fıtıklaşmış bir disk genellikle MRI taraması veya BT ile teşhis edilebilir. Boyun fıtığı ilk aşamada konservatif yöntemlerle tedavi edilir. Konservatif yöntemlerle geçmeyen ya da nörolojik hasara neden olan ilerlemiş boyun fıtığı cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Ayakta yapılan neredeyse bütün egzersizler boyun fıtığına iyi gelmektedir. Boyun fıtığının tedavisinde büyük pay oynayan egzersizler, boynun rahatlamasını sağlamaktadır. Boyun fıtığı tanısı koyduktan sonra boyun fıtığına iyi gelen egzersizlerin yapılması önemlidir.
Kas spazmı Konsantrasyon bozukluğu. Kollarda ve ellerde kas gücü azalması Ağrı uyku esnasında daha çok görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri