Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir.
Genelde şişliğe neden olan durum tedavi edilir. Örneğin, yetersiz çalışan bir tiroid bezi, yerine tiroid hormonu olan tiroksin ile tedavi edilir. Tükürük kanallarındaki taşlar çıkarılabilir, tıkanıklık giderilir ve şişlikten kurtulur. Apse gibi enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
Soğuk ya da sıcak kompresler uygulamak: Boyun tutulmalarında ilk 24-48 saat ağrının en şiddetli olduğu zamandır. Bu zamanda soğuk uygulamak enflamasyonun azaltılmasını sağlarken sıcak kompres ise kan akışını destekleyerek gerilen kasların gevşemesini sağlar.
Boyun kaslarınızı gevşetmek için boyun kaslarınızı esnetin. Ayakta ya da oturarak boynunuzu önce sağa, daha sonrada sola doğru yavaşça çevirin. Döndüğünüz her yönde yaklaşık 10 saniye bekleyin. Boyun kaslarınızın gerildiğini hissetmelisiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Traksiyon, egzersiz ve masaj öncesinde ısı uygulamak suretiyle bunların etkinliği artırılır. Masaj, boyundaki rahatsızlığın akut fazında önerilebilir. Geçici rahatlama sağlar ve uyumanıza yardımcı olur. Duştan sonra 15 dakika hafifçe boynunuzu ovalayın.
Kas sertliği, kasların gergin, sert veya ağrılı hissettirmesi durumudur. Tüm bireyler hayatlarının belli bir noktasında kas sertliği yaşamıştır. Ters bir pozisyonda uyumak, çok fazla egzersiz yapmak veya bütün gün bilgisayar başında oturmak, kasların ağrımasına ve gerili kalmasına neden olabilir.
En az 2 gün araba sürmekten kaçınılmalı, boyun kullanılan fizik işlerden ve aktivitelerden uzak durulmalıdır. Sıcak ve Soğuk Kompres Uygulamak: Dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk kompres yapmak faydalı olur. Sıcak kompres kan akışını desteklerken soğuk uygulama kaslardaki enflamasyonu azaltır.
Bunun için ağrılı bölgeye 20 dakikalık sürelerle buz torbası veya havluya sarılmış buz parçaları ile kompres yaptıktan sonra ılık bir duş almak veya sıcak su torbası uygulamak yeterli olmaktadır. Bu yöntemler var olan ağrıların giderilmesi için kullanılır.
Bu nedenle herhangi bir boyun kitlesi 2 haftadan uzun süredir var ise mutlaka Kulak burun boğaz doktoruna gidilmelidir. Boyun bölgesinde gelişen şişliklerden deriye açılan yara şeklinde olan bir şişlik varsa bu bir cilt kanseri veya boyun kanserinin cilde açılması da olabilir.
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Tipik semptomları, ani çekme ağrısı ve kasın sertleşmesidir. Kas gerginliği genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak buna maruz kalan kasın yeniden tam gücüne kavuşması günler veya haftalar sürebilir. İlk günlerde gerilen kas zorlanmamalıdır.
Akut Boyun Kas zorlanması, dermatomal olmayan bir şekilde omuzlara ve iki skapula arasındaki bölgeye yayılan radiküler tarzda olmayan sıklıkla da baş ağrısının eşlik ettiği bir semptomlar bütünüdür. Kas spazmı ve servikal omurganın sınırlı hareket açıklığı ile trapezius kası sıklıkla etkilenir.
Boyun Tutulması Ne Kadar Sürer? Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
Her yaş grubunda görülebilen kas kramplarını;
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak.
Boyun tutulması temelde prensip olarak kas burkulması şeklinde gelişen bir rahatsızlıktır. İlaçla,TENS ile, fizik tedavi ile steroid enjeksiyonları ile ya da ileri düzey vakalarda cerrahi işlem uygulanarak iyileştirilebilir.
Dinlenme: Boyun ağrısı yaşarken dinlenmek ve aktiviteleri kısıtlamak, ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Isı veya Soğuk Tedavisi: Isı kompresleri veya soğuk paketler, kas spazmlarını rahatlatmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Bunun için kasları yavaşça ve kontrollü bir şekilde germek, bisiklete binmek, yüzmek veya hafif tempolu bir yürüyüş yapmak kasların zorlanmadan gevşemesine yardımcı olabilir. Masaj: Evde veya profesyonel bir şekilde masaj yaptırmak kas geriliminin azalmasına ve ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Kas krampları birçok vakada yaygın olarak kendi kendine kaybolur ve nadiren tıbbi bakım gerektirecek kadar ciddidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri