Boyun kireçlenmesinin Tanısında hastanın şikayetleri, boynun ayrıntılı fiziksel ve nörolojik muayenesi ile röntgen önemlidir. Boyun kireçlenmesinin tedavisinde fizik tedavi, en etkili ve kalıcı tedavi şeklidir.
Boyun kireçlenmesi özellikle ilk başlarda ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilebilir. Daha sonraki yıllarda fizik tedavi uygulanması ve boyun egzersizleri yapılması gerekir. Fizik tedavinin boyun kireçlenmesinde ve bunun ortaya çıkardığı şikayetlerin azaltılmasında önemli bir yeri vardır.
Kireçlenme hastalığında fizik tedavi yöntemi de sıklıkla kullanılmaktadır. Fizik tedavisi hastaya bir rahatlatma yaşatır fakat kalıcı bir çözüm yolu değildir. Kireçlenme hastalığının ilerlemesi, fizik, enjeksiyon ve ilaç tedavisinin yetersiz gelmesi halinde son yöntem olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Boyun kireçlenmesi tedavisi için gerekli durumlarda ise hasta fizik tedaviye yönlendirilir veya eklem içi enjeksiyon yöntemi uygulanabilir. Boyun kireçlenmesi ilerlemiş ise ilaç tedavileri ve rehabilitasyon yeterli olmamaktadır. Omurilik ve sinirler hasar görmüş ise cerrahi yönteme başvurulması gerekebilmektedir.
Boyun kireçlenmesi ağrısı nerelere vurur? Boyunda görülen kireçlenme sadece boyun bölgesinde değil omuz ve kollarda da ağrıya neden olabilmektedir. Gerekli tedavi uygulaması ile bu bölgelerdeki ağrıların da geçtiği görülmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Çoğu zaman aynı hastada hem fıtık, hem de kireçlenme görülür. Bu kadar sık rastlanan ve hastaların yaşam kalitelerini oldukça etkileyen boyun fıtığı ve kireçlenmelerin ideal bir tedavisi yoktur. Ağrı kesiciler, antiromatizmal ilaçlar, kas gevşetici, ve antideprasan ilaçlar en sık kullanılan ilaçlardır.
Boyun kireçlenmesinde ılık sıcak uygulamak ağrıyan boyun kaslarını rahatlatabilir. Bunun için ağrılı bölgeye 15-20 dakika havluya sarılmış sıcak su torbası koyulabilir veya ılık bir duş alınabilir.
Boyun kireçlenmesi boyun omurgasındaki yapıların yıpranmasıyla oluşan bir hastalıktır. Boyunda, omuzda ve kollarda ağrı uyuşukluk gibi şikayetlere yol açan boyun kireçlenmesi hastaların yaşam kalitesini de oldukça düşürmektedir. Çoğunlukla 40 – 50 yaş sonrasında görülen bir hastalıktır.
Osteoartritte öncelikle kullanılan ilaç parasetamol grubu ağrı kesicilerdir. Bunlar hepimizin bildiği vermidon, minoset, parol gibi ilaçlar olup günde 2–3 kez alınabilir.
Fizik tedavinin etkisi 1 haftadan sonra kendini gösterecektir. 2 hafta içinde ağrıların azalmaya başlaması gerekir. Ağrı gittikçe artıyorsa hastanın muhakkak tekrar değerlendirilmesi ve ona göre tedaviye devam edip etmemek konusunda karar verilmesi gerekir.
Masaj: Kireçlenme olan bölgeye düzenli olarak masaj yapıldığında, eklem ağrılarından kaynaklanan iltihap ve şişkinliğin azalmasına yardımcı olur. Anti-iltihap ve alkalin yapıcı özellikler gösterdiği için elma sirkesinin kireçlenmeye etkisi oldukça fazladır.
Kireçlenme tanısı koymak için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir ve fizik muayene tamamlanır. Röntgen, kan tahlili tetkikleri yapıldıktan sonra bilgisayarlı tomografi gibi detaylı tetkiklere başvurulabilir. Genellikle röntgen ile tanı konulan kireçlenme hastalığında belirtilerin şiddeti önemlidir.
Fizik tedavide Maniplasyon (Manuel Terapi) veya aletli fizik tedavi uygulanabilir. Aletli fizik tedaviler genellikle 10-20 seans sürer. Maniplasyon (Manuel Terapi) ise hastalığın şiddetine göre hafif vakalarda 2-4, orta ise 5-7, ileri olgularda 8-10 seans sürmektedir.
Hastalar, belirtileri göz ardı ederek uzun bir zaman boyunca tedavi almamışsa kireçlenme ilerler. Boyun kireçlenmesinin, omurilik ve sinirlere etki ettiği durumlarda cerrahi tedavi gerekir.
Sadece boyun ve kol ağrısı şeklinde semptom verdiği gibi bu semptomlara aşağıdakilerde eşlik edebilir. Tedavi edilmediği takdirde ileri safhalarda; dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, ileri derecede alınganlık ve isteksizliklere de yol açabilir.
Boyun Kireçlenmesi Sık Sorulan Sorular. Boyun Kireçlemesi İçin Ne İyi Gelir? Kireçleme nedeniyle oluşan şişliğe okaliptüs yağı iyi gelir. Boyun ılık su ile yıkandıktan sonra okaliptüs yağı masaj ile boyna uygulanmalı.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir.
Boyun kireçlenmesinde; boyun fıtığındaki gibi boyundan başlayan zamanla omuz ve kollara da yayılan ağrılar,kas spazmları, el ve kollarda uyuşmaların yanı sıra boyunda çatlama, tıkırtı ve gıcırtı benzeri sesler de hissedilir.
Omuz bölgesine yapılan hacamat uygulaması, kişide oluşan boyun kireçlenmesi, boyun fıtığı, kol ve omuzlardaki romatizma, tansiyon, akciğer hastalıkları, kireçlenme, halsizlik, uyuşma, baş dönmesi, baş ağrısı gibi durumların yanı sıra, saç dökülmesi ve kepek sorunları için gerçekleştirilmektedir.
Bel kireçlenmesi tanısı, hastanın tıbbi öyküsü ve fizik muayenesini içermektedir. Fizik muayenesi sonrasında ise tanıya yardımcı olmak için; Röntgen, Bilgisayarlı Tomografi (BT) ya da Emar-MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulacaktır.
İnsan vücudu için çok önemli olan omega-3 yağ asidi sadece kalp krizi ve felci önlemekle kalmıyor; kaslar, tendonlar ve eklemlerin kireçlenme sürecini de yavaşlatıyor. Uzmanlar, “Omega- 3'ü sadece balık yağından değil yumurtadan, yağlı balıklardan, keten tohumundan ve cevizden de almak mümkün” tavsiyesinde bulunuyor.
İlaç Diz kireçlenmesi tedavilerinde ilaç olarak ilk tercihler, ağrı kesicilerdir. Parasetamol ve aspirin benzeri basit ağrı kesici ilaçlar, ilk aşamalarda oldukça etkilidir. Romatizma oluşumuna ve ilerlemesine etki eden non- steroid antienflamatuar ilaçlar, yani romatizma ilaçları önemli bir seçenek oluşturmaktadır.
İlaç tedavisi: Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, boyun ağrısını azaltmak ve kasları gevşetmek için faydalı olabilir. Benzer fayda sağlayan krem ve jeller de ağrıyan bölge üzerine sürülebilir.
İlaç Tedavisi: Boyun ağrısının giderilmesi için kas gevşetici ilaçlar veya ağrı kesiciler kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri