Boyun MR'ı Boyun emarı boyunda oluşan fıtık, tümör, sinir sıkışması, kırık, kemik kanseri gibi bulguları tespit etmek için çekilir. Boyun emarı yaklaşım 10-15 dakika kadar sürer.
Boyun bölgesine çekilen MR da genellikle boynu sabit tutan aparatlar yerleştirilir. Boyun MR çekimi sırasında hastadan gözlerini kapatması istenir ve yaklaşık olarak 15-20 dakika süren bir çekim gerçekleştirilir. Tarama işlemi devam ederken hastanın yattığı yatak tünelin içine doğru ileri-geri hareket eder.
Boyun MR sonuçları, radyoloji hekim sayısına ve hastanenin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir. Boyun emar görüntüleri, çok acil durumlarda birkaç saat içerisinde de çıkabilir. Ancak acil olmadığı sürece genellikle 5 – 10 gün içerisinde sonuçlar çıkar.
Takı ve mücevherler evde bırakılmalı ve bol ve rahat kıyafetler giyilmelidir. Bazen çekimden önce bir elbise veya önlük giyilmesi istenebilir. Önlük giyilmesi gerekmiyorsa, metal fermuar, bağlantı elemanları, düğmeler, balenli sütyen, kemer veya toka içermeyen giysiler tercih edilmelidir.
İlaçlı MR'ın süresi uygulamanın hangi bölgeye özel yapılacağına göre değişiklik gösterir. Ortalama 15-20 dakika süren yöntem tüm vücuda veya hangi organlara yönelik yapılacaksa süre olarak değişir. Bu sürelere hazırlık da dahildir. Bazen 1 saate kadar da uzayabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Boyunda görülen fıtık, sinir sıkışması, tümör, kemik kanseri, kırık, incinme gibi bulguların tespit edilmesinde boyun emarının katkısı büyük. Boyun bölgesine MR çektirecek olanlar herhangi şekilde radyasyona maruz kalmaz. Manyetik Rezonans teknolojisi isminden de anlaşılacağı üzere radyasyon içermeyen bir teknolojidir.
Boyun emarının süresi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Tipik olarak 20 ila 45 dakika arasında sürer. Süre görüntülenecek alanın büyüklüğüne, hastanın durumuna ve cihazın kullanıldığı yönteme bağlı olarak değişebilir.
Beyin MR çekimi güvenli olarak sayılabilecek tıbbi görüntüleme yöntemlerindendir. Hastalar cihaza ve cihazın bulunduğu odaya girmeden önce tüm metal eşyalarını çıkarmalıdır. Cihaz manyetik dalgalarla çalıştığı için küpe, yüzük, saat, fermuar, sutyen kopçası gibi metal parçalar tehlikeye yol açabilir.
Kontrast madde enjekte edildiği için çekim sonrasında bu maddenin vücuttan atılması gerekmektedir. Bunun için hastanın eğer bir sağlık problemi bulunmuyırsa bol miktarda su tüketmesi tavsiye edilebilmektedir.
Öncesinde hastanın herhangi bir hazırlık yapması istenmez. Röntgen öncesinde hastanın üzerindeki metal, manyetik eşyaları bırakması yeterlidir. Özellikle ayakkabı ve çorap çıkartılır. Röntgen teknisyen ve uzman eşliğinde çekildiğinden gerekli bilgilendirme yapılır.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Boyun fıtığı belirtileri : Boyun ve/veya kollarda ağrı, ellerde uyuşma, baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, çarpıntı, boğazında sıkılma hissi, kronik yorgunluk, hafızada zorlanma ve hatırlama güçlüğü, gürültüye tahammülsüzlük gibi belirtilerin bir veya birkaçı var ise teşhiste boyun fıtığı ...
Beyin emarı bölgede meydana gelen tüm sorunları net bir şekilde gösterir. Genelde 15-45 dakika süren emar çekiminde bazı durumlarda 45 dakikadan uzun çekimler de görülmektedir. Bu sebeple çekime girmeden önce doktorunuzla detaylı bir görüşme yapmanız oldukça önemlidir.
Enjekte edilen bu madde sayesinde dokularda daha net görüntüler elde edilir. İlaçlı MR çektirenler yorumları çekimin ardından bu maddenin vücuttan atılması için bol su içilmesi yönündedir.
Emar taraması öncesi sakinleşmeniz gerekiyorsa, sedasyon veya anestezi uygulanabilir. Sakinleştirici bu maddelerin kullanımı durumunda, operasyon sonrası mide bulantısı ve baş dönmesi gibi etkiler görülebilir. Anestezili mr operasyonuna girecekseniz, uygulama günü yanınızda refakatçi bulundurmanız gerekmektedir.
Genel olarak MR sonrası günlük normal hareketlere geri dönülür. Normal eylemlerinizin yanı sıra beslenme düzeninize de aynı şekilde devam edebilirsiniz. Nadiren de olsa kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon meydana gelebilir.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Mr çekimi öncesi takı, mücevher, kemer, toka, metal fermuar, protez diş ve işitme cihazları gibi eşyalar çıkarılmalıdır. Hastanın metal içerikli eşyaları üzerinde bulundurması halinde çekim işlemi gerçekleşmez ve tekrarı yapılır.
MR cihazı dev bir mıknatıstan oluşmaktadır x ışınları kullanmaz, elektromanyetik ve radyo dalgaları ile görüntüleme yapar. İnceleme sırasında hasta cihaz masasına yatırılmakta ve dev mıknatısın içinde bulunan tünele masa ilerletilmektedir. İnceleme sırasında mutlaka hareketsiz durmanız gerekmektedir.
Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinin yandan çekilen röntgenlerinde teşhis edilmektedir. Tedavisinde ağrı kesici-kas gevşetici ilaçlar verilebilir. Ancak eğer kronikleşmişse genellikle fizik tedavi gerekmektedir. Aletli fizik tedaviler ve /veya maniplasyon (Manuel Terapi) seanslar halinde uygulanır.
Servikal emar, genel olarak 30 ila 60 dakika arasında sürmektedir. Bu sürenin uzunluğu ya da kısalığı hastanın durumuna bağlı olarak gelişir.
Boyun düzleşmesi, öne doğru açık bir 'C' gibi olan boyun vertebral kemiklerinin düzleşmesi durumudur. Duruş bozuklukları, stres, demir ve kalsiyum eksikliği, yanlış yastık seçimi gibi faktörler boyun düzleşmesinin nedenlerindendir. Boyun ağrısı ise boyun düzleşmesinin öncelikli belirtisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri