Boyun Tutulması Ne Kadar Sürer? Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
Boyun tutulması genellikle bir hafta içerisinden kendiliğinden geçer. Eğer boyun tutulmanız bir haftadan uzun sürüyorsa, sık sık boyun tutulması yaşıyorsanız doktora başvurmanız gerekmektedir.
Boyun tutulmalarında ağrının en yoğun ve şiddetli hissedildiği zaman ilk iki gündür. Soğuk uygulama ile enflamasyon azaltılır ve doku damar sağlığı da artırılarak iyileştirilir. Sıcak kompres ise kan dolaşımının hızlanmasını ve ağrının hafiflemesini sağlar. Her iki yöntem de aralıklı olarak kullanılabilir.
Çoğu durumda, boyun ağrısı ve sertlik bir hafta içinde kendiliğinden geçer.
Boyun tutulması çok uzun sürmediği, çok ciddi ve keskin bir ağrıya sebebiyet vermediği durumlarda genelde evde doğal yöntemlerle tedavi edilebilir. Özellikle ağrı duyulan tetik noktasına kısa süreli sıcak ya da soğuk kompres yapılması halk arasında bilinen en yaygın müdahale yöntemidir.
İlgili 15 soru bulundu
Boyun Tutulması Ne Kadar Sürer? Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
En az 2 gün araba sürmekten kaçınılmalı, boyun kullanılan fizik işlerden ve aktivitelerden uzak durulmalıdır. Sıcak ve Soğuk Kompres Uygulamak: Dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk kompres yapmak faydalı olur. Sıcak kompres kan akışını desteklerken soğuk uygulama kaslardaki enflamasyonu azaltır.
Boyun ağrısı tipleri
Boyun ağrısı süresine göre 3 sınıfta incelenebilir: Akut: 4 haftadan az sürer. Subakut: 4-12 hafta sürer. Kronik: 3 ya da daha fazla ay sürer.
Çok şiddetli seyretmeyen belde kas tutulması vakaları birkaç hafta içinde kendiliğinden veya evde doğal yöntemler aracılığıyla geçer.
Yan yatarak uyuyorsanız, boynunuzun altında başınızdan daha yüksek bir yastık kullanarak omurganızı düz tutun. Düz yatarak uyuyorsanız oldukça alçak bir yastık tercih etmelisiniz. Boynun altına yerleştirilen küçük rulo şeklinde bir havlu veya küçük rulo şeklinde bir yastık eklenerek ekstra destek sağlanabilir.
Boyun tutulmasına ne iyi gelir? Isı uygulama: Boyun bölgesine sıcak su torbası, ılık duş veya nemli bir sıcak havlu uygulayarak kasları rahatlatabilir ve kan akışını artırabilir. Isı, kasların gevşemesine yardımcı olarak boyun tutulmasının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Bunun için ağrılı bölgeye 20 dakikalık sürelerle buz torbası veya havluya sarılmış buz parçaları ile kompres yaptıktan sonra ılık bir duş almak veya sıcak su torbası uygulamak yeterli olmaktadır. Bu yöntemler var olan ağrıların giderilmesi için kullanılır.
Ayakta ya da oturarak boynunuzu önce sağa, daha sonrada sola doğru yavaşça çevirin. Döndüğünüz her yönde yaklaşık 10 saniye bekleyin. Boyun kaslarınızın gerildiğini hissetmelisiniz. Daha sonra başınızı yavaşça öne doğru eğin ve soldan başlayarak 360 derece başınızı döndürün.
Kas Spazmının Giderilmesi
Genellikle ıslak bir havlu veya sıcak su torbasıyla uygulanır. Bazı kasları gevşetir ve dolaşımı artırır. Ancak çok uzun süre uygulanırsa semptomları artırabilir. Doktorunuzun önerilerini takip ettiğinizden emin olun.
Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir.
Strese Bağlı Boyun Ağrısı Nasıl Geçer? Strese bağlı boyun ağrısı yaşanabilir. Özellikle uzun süreli araç kullananlar ve ofis hayatı yoğun olan kişilerde boyun ağrısı çok görülebilir. Stresten kurtulmak ve sık sık açık havaya çıkıp molalar vererek boyun kaslarının hareket etmesini sağlamak ağrı kontrolü için faydalıdır.
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili.
Tipik semptomları, ani çekme ağrısı ve kasın sertleşmesidir. Kas gerginliği genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak buna maruz kalan kasın yeniden tam gücüne kavuşması günler veya haftalar sürebilir. İlk günlerde gerilen kas zorlanmamalıdır.
içeriğindeki mentol,kafur,arnica montana özü sayesinde kas tutulmalarında ve kramplarda soğutucu etkisi ile hızlı rahatlamaya yardımcı olur. Gam M Krem,eklem hareketliliğini ve esnekliğini artırır. Etkilenen bölgeye bolca sürüp,hafifçe ovulunuz. Günde 2-3 defa veya gerektiği kadar uygulayınız.
Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir.
Yumuşak bir boyun masajı, kastaki ağrıyı ve gerginliği azaltacaktır. Elbette söz konusu egzersizleri yapmadan önce doktora görünmeniz gerekir. Boyun tutulması, ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir.
Kas tutulmalarında kasta spazm ve tetik noktalar oluşur; bunlar halk arasında kulunç olarak tarif edilir. Kuru iğnelemede bu kulunçların içine iğne batırılır ve birkaç saniye beklenilir; bu sayede spazmın çözülmesi, tetik noktaların gevşemesi hedeflenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri