Boyun tutulması çoğunlukla gün içerisinde veya birkaç gün içerisinde evde yapılan egzersiz yöntemleriyle geçebilir. Fakat bazı durumlarda bu rahatsızlığın sağlık merkezi koşulları altında ve uzman doktorlar kontrolünde tedavisi gerekebilir.
Boyun Tutulması Ne Kadar Sürer? Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
Boyun tutulması genellikle bir hafta içerisinden kendiliğinden geçer. Eğer boyun tutulmanız bir haftadan uzun sürüyorsa, sık sık boyun tutulması yaşıyorsanız doktora başvurmanız gerekmektedir.
Çok şiddetli seyretmeyen belde kas tutulması vakaları birkaç hafta içinde kendiliğinden veya evde doğal yöntemler aracılığıyla geçer.
Boyun ağrısı süresine göre 3 sınıfta incelenebilir: Akut: 4 haftadan az sürer. Subakut: 4-12 hafta sürer. Kronik: 3 ya da daha fazla ay sürer.
İlgili 19 soru bulundu
Kas gerginliği veya gerilmesinden kaynaklanan boyun ağrısı genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Birkaç haftadan uzun süren boyun ağrısı genellikle egzersiz, esneme, fizik tedavi ve masaj uygulamaları sonucunda iyileşme gösterir.
Yaşam kalitesini bir hayli etkileyen ve günlük aktivitelerin yapılmasında güçlük çıkaran boyun tutulması; ani ve yanlış egzersizler, yüksek yastıkla beraber uyuma, stres, uzun süren hareketsizlik ve bilgisayar başında çok uzun zaman geçirmekten kaynaklanır.
En az 2 gün araba sürmekten kaçınılmalı, boyun kullanılan fizik işlerden ve aktivitelerden uzak durulmalıdır. Sıcak ve Soğuk Kompres Uygulamak: Dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk kompres yapmak faydalı olur. Sıcak kompres kan akışını desteklerken soğuk uygulama kaslardaki enflamasyonu azaltır.
Boyun Masajı: Kasılmış durumdaki kaslara doğru teknikle uygulanan bir masaj, kastaki gerginliği, sertliği ve ağrınızı azaltabilir. Masaj sonrası boyun hareketlerinizde de bir miktar artış olacaktır. İlaç tedavisi: Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, boyun ağrısını azaltmak ve kasları gevşetmek için faydalı olabilir.
Boyun tutulması temelde prensip olarak kas burkulması şeklinde gelişen bir rahatsızlıktır. İlaçla,TENS ile, fizik tedavi ile steroid enjeksiyonları ile ya da ileri düzey vakalarda cerrahi işlem uygulanarak iyileştirilebilir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Yan yatarak uyuyorsanız, boynunuzun altında başınızdan daha yüksek bir yastık kullanarak omurganızı düz tutun. Düz yatarak uyuyorsanız oldukça alçak bir yastık tercih etmelisiniz. Boynun altına yerleştirilen küçük rulo şeklinde bir havlu veya küçük rulo şeklinde bir yastık eklenerek ekstra destek sağlanabilir.
Dinlenme: Boyun ağrısı yaşarken dinlenmek ve aktiviteleri kısıtlamak, ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Isı veya Soğuk Tedavisi: Isı kompresleri veya soğuk paketler, kas spazmlarını rahatlatmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Boyun tutulmaları spor veya ani yapılan hareketler sonrasında bir anda başlayabileceği gibi ilerleyen saatlerde de ortaya çıkabilir. Sonradan anlaşılan durumlarda kesin sebebi belirlemek biraz daha zor olur. Bunun yanı sıra, çoğu boyun tutulması yaygın sebeplerle meydana gelir.
Bunun için ağrılı bölgeye 20 dakikalık sürelerle buz torbası veya havluya sarılmış buz parçaları ile kompres yaptıktan sonra ılık bir duş almak veya sıcak su torbası uygulamak yeterli olmaktadır. Bu yöntemler var olan ağrıların giderilmesi için kullanılır.
Boyun tutulmasına ne iyi gelir? Isı uygulama: Boyun bölgesine sıcak su torbası, ılık duş veya nemli bir sıcak havlu uygulayarak kasları rahatlatabilir ve kan akışını artırabilir. Isı, kasların gevşemesine yardımcı olarak boyun tutulmasının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Bölgedeki hareket kabiliyetinin yeniden kazandırılması adına fizik tedavi egzersizleri oldukça etkilidir. Başı dik tutarak ve karşıya bakarak hafif tempolu yürüyüşler yapmak postürün düzeltilmesini sağladığından boyun kaslarındaki gerginliğin hafiflemesine yardımcı olur ve iyileşme sürecini hızlandırır.
içeriğindeki mentol,kafur,arnica montana özü sayesinde kas tutulmalarında ve kramplarda soğutucu etkisi ile hızlı rahatlamaya yardımcı olur. Gam M Krem,eklem hareketliliğini ve esnekliğini artırır. Etkilenen bölgeye bolca sürüp,hafifçe ovulunuz. Günde 2-3 defa veya gerektiği kadar uygulayınız.
Strese Bağlı Boyun Ağrısı Nasıl Geçer? Strese bağlı boyun ağrısı yaşanabilir. Özellikle uzun süreli araç kullananlar ve ofis hayatı yoğun olan kişilerde boyun ağrısı çok görülebilir. Stresten kurtulmak ve sık sık açık havaya çıkıp molalar vererek boyun kaslarının hareket etmesini sağlamak ağrı kontrolü için faydalıdır.
Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir.
Analjezik ve antiinflamatuvar etki ve inflamasyonda azalma. *İyileşme süresi ağrıda klinik yönden önemli azalmayla birlikte boyun fonksiyonunda artış olarak tanımlanmıştır.†Akut boyun ağrısı olan 72 hasta 5 gün boyunca günde dört kez 2 g Voltaren Emulgel %1 veya plasebo kullanmıştır.
Kronik kas ağrılarının nedeni D vitamini eksikliği olabilir. Bu nedenle D vitamini kullanmak boyun ağrılarına iyi gelebilir. Yapılan araştırmalara göre D vitamini eksikliği olan hastalarda bel, boyun ve kas ağrılarının görülme durumu daha fazladır.
Soğuk hava ile grip, nezle hastalıklar kapıyı çalmaya başlar. Ancak soğuk havalar sadece üst solunum yolunu değil; bel, boyun ve sırtı da hedef alarak ağrılara neden olur.
Şiddetli ağrılara, hareket kısıtlığına, denge kaybına, baş dönmesine, uykusuzluğa yol açan boyun fıtığı, bu nedenlerden dolayı kişinin mide bulantısı yaşamasına da sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri