Soğuk ya da sıcak kompresler uygulamak: Boyun tutulmalarında ilk 24-48 saat ağrının en şiddetli olduğu zamandır. Bu zamanda soğuk uygulamak enflamasyonun azaltılmasını sağlarken sıcak kompres ise kan akışını destekleyerek gerilen kasların gevşemesini sağlar.
Boyun tutulması çoğunlukla gün içerisinde veya birkaç gün içerisinde evde yapılan egzersiz yöntemleriyle geçebilir. Fakat bazı durumlarda bu rahatsızlığın sağlık merkezi koşulları altında ve uzman doktorlar kontrolünde tedavisi gerekebilir.
Boyun Tutulması Ne Kadar Sürer? Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
Kas Gevşetici Kremler: Boyun tutulmasına iyi gelen krem çoğunlukla kas gevşetici ve ağrı kesici kremlerdir. Boyun tutulması krem reçete ile veya eczacınıza danışarak alınabilir. Fizik Tedavi: Fizik tedavi uzmanı eşliğinde boyunda bulunan kasları güçlendirici ve ağrıları hafifletecek egzersizler uygulanır.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Boyun tutulmalarında ağrının en yoğun ve şiddetli hissedildiği zaman ilk iki gündür. Soğuk uygulama ile enflamasyon azaltılır ve doku damar sağlığı da artırılarak iyileştirilir. Sıcak kompres ise kan dolaşımının hızlanmasını ve ağrının hafiflemesini sağlar. Her iki yöntem de aralıklı olarak kullanılabilir.
Yumuşak bir boyun masajı, kastaki ağrıyı ve gerginliği azaltacaktır. Elbette söz konusu egzersizleri yapmadan önce doktora görünmeniz gerekir. Boyun tutulması, ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir.
Kas Spazmının Giderilmesi
Genellikle ıslak bir havlu veya sıcak su torbasıyla uygulanır. Bazı kasları gevşetir ve dolaşımı artırır. Ancak çok uzun süre uygulanırsa semptomları artırabilir. Doktorunuzun önerilerini takip ettiğinizden emin olun.
Bunun için ağrılı bölgeye 20 dakikalık sürelerle buz torbası veya havluya sarılmış buz parçaları ile kompres yaptıktan sonra ılık bir duş almak veya sıcak su torbası uygulamak yeterli olmaktadır. Bu yöntemler var olan ağrıların giderilmesi için kullanılır.
Çok şiddetli seyretmeyen belde kas tutulması vakaları birkaç hafta içinde kendiliğinden veya evde doğal yöntemler aracılığıyla geçer.
İlaç tedavisi: Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, boyun ağrısını azaltmak ve kasları gevşetmek için faydalı olabilir. Benzer fayda sağlayan krem ve jeller de ağrıyan bölge üzerine sürülebilir.
içeriğindeki mentol,kafur,arnica montana özü sayesinde kas tutulmalarında ve kramplarda soğutucu etkisi ile hızlı rahatlamaya yardımcı olur. Gam M Krem,eklem hareketliliğini ve esnekliğini artırır. Etkilenen bölgeye bolca sürüp,hafifçe ovulunuz. Günde 2-3 defa veya gerektiği kadar uygulayınız.
Bu sorunun en basit cevabı lateks ve köpük yastıklar geleneksel yastıklara göre daha fazla destek sunabilir ve boyun yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda ergonomik yastıklar da başı çok fazla yükseltmeden yeterli boyun desteği sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Boyun tutulmaları spor veya ani yapılan hareketler sonrasında bir anda başlayabileceği gibi ilerleyen saatlerde de ortaya çıkabilir. Sonradan anlaşılan durumlarda kesin sebebi belirlemek biraz daha zor olur. Bunun yanı sıra, çoğu boyun tutulması yaygın sebeplerle meydana gelir.
Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir.
Bunlar; dinlenme, boyunluk kullanarak boyun hareketlerini kısıtlama, ödemi azaltan ve ağrıyı kontrol eden ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya enjeksiyon tedavisi içeren uygulamalardır” dedi.
Boyun tutulmasına ne iyi gelir? Isı uygulama: Boyun bölgesine sıcak su torbası, ılık duş veya nemli bir sıcak havlu uygulayarak kasları rahatlatabilir ve kan akışını artırabilir. Isı, kasların gevşemesine yardımcı olarak boyun tutulmasının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Boyun fıtığı belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olmak için sıcak uygulama kullanılabilir. Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir.
Boyun kaslarınızı gevşetmek için boyun kaslarınızı esnetin. Ayakta ya da oturarak boynunuzu önce sağa, daha sonrada sola doğru yavaşça çevirin. Döndüğünüz her yönde yaklaşık 10 saniye bekleyin. Boyun kaslarınızın gerildiğini hissetmelisiniz.
Kas spazmı yaşandığı an kasları ayağa kalkış dolaşarak hareket etmek. Kasları rahatlatacak germe hareketleri. Kaslara hafif bir şekilde masaj yapmak. Kas sıkılığını gevşetmek için ısıtma yastığı kullanmak.
Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir.
Analjezik ve antiinflamatuvar etki ve inflamasyonda azalma. *İyileşme süresi ağrıda klinik yönden önemli azalmayla birlikte boyun fonksiyonunda artış olarak tanımlanmıştır.†Akut boyun ağrısı olan 72 hasta 5 gün boyunca günde dört kez 2 g Voltaren Emulgel %1 veya plasebo kullanmıştır.
Sol Omuz Ağrısı Neden Olur? Eklemlerde kireçlenme, dolaşımda bozukluk, boyun fıtığı, yumuşak doku hasarı, omuz eklemi sorunları ve sinir sıkışması ve iltihap oluşumu sol omuz ağrısının yaygın nedenleridir. Bununla birlikte sol omuzda aniden hissedilen ağrı bazen kalp krizi belirtisi de olabilmektedir.
Boyun Düzleşmesi Nasıl Geçer? Öncelikle yaşam tarzından kaynaklanan ve hafif semptomlarla kendini gösteren vakalarda doğru yastık kullanımı, düzenli olarak yapılacak egzersizler, elle yapılan boyun germe hareketleri ve doğru postürle oturmak gibi önlemler etkili olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri